Yhdistyksille y-tunnus

Patentti- ja rekisterihallitus PRH on uudistanut yhdistysrekisterin tietojärjestelmät kokonaisuudessaan. Samalla kaikki yhdistykset saivat Y-tunnuksen. 

Kaikki PRH:n yhdistysrekisteriin merkityt yhdistykset saivat uudistuksessa yritys- ja yhteisötunnuksen, Y-tunnuksen, 18.9.2019. Samalla luovuttiin yhdistysrekisterinumeron käytöstä.  Jos yhdistyksellä oli 18.9.2019 jo aiemmin saatu Y-tunnus, sama tunnus säilyy.

 

Uudet, yhdistysrekisteriin ilmoitettavat yhdistykset saavat Y-tunnuksen heti, kun yhdistyksen perustamisilmoitus on kirjattu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

  

Y-tunnuksen myöntämisestä ei lähetetä erillistä ilmoitusta. Y-tunnus on nähtävissä yrityshaussa yhdistyksen nimellä noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä tai ytj.fi-verkkosivustolta yrityshausta.

 

Y-tunnus on PRH:n tai Verohallinnon yritykselle ja yhteisölle antama tunnus. Siinä on seitsemän numeroa, väliviiva ja tarkistusmerkki. Se on muotoa 1234567-8.

 

Verohallinnosta saadun tiedon mukaan PRH:n antama Y-tunnus ei itsekseen ”aktivoidu” millään tavalla verohallinnon rekistereihin eli verohallinto ei ala seurata yhdistyksiä tämän Y-tunnuksen vuoksi yhtään sen enempää kuin tähänkään asti. Yhdistyksille ei siis edelleenkään ole automaattisesti tulossa esimerkiksi veroilmoituksia täytettäväksi. Mikäli yhdistys haluaa rekisteröityä työnantajamaksun suorittajaksi tai muuten verohallinnon rekistereihin, sen tulee tehdä tästä erillinen ilmoitus.

 

Käy tutustumassa tarkempiin ohjeistuksiin ja uudistukseen .


Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot