Taistele diabetesta vastaan

Huittisissa diabeteskävelyä urheilukentällä.

Maailman diebetespäivää vietetään joka vuosi 14.11., samalla viikolla kuin lionien maailmanlaajuista palveluviikkoa. Liity sinäkin kamppailuun diabetesta vastaan.

 

Maailman diabetespäivä on insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin syntymäpäivä. Teemapäivän taustalla ovat Kansainvälinen diabetesliitto IDF ja Maailman terveysjärjestö WHO.

 

Diabetes on vakava tauti, jota esiintyy yhä kasvavassa määrin koko maailmassa. Se vaikuttaa kaikkiin ihmisryhmiin tulotasosta tai iästä riippumatta - myös lapsiin.

 

Diabetes on krooninen tauti, jossa elimistö ei pysty tuottamaan tarpeeksi insuliinia tai se ei pysty käyttämään insuliinia hyväksi. Glukoosi jää vereen minkä seurauksena voi olla hermo-, elin- tai verenkierron vammoja.

 

”Diabetes on kuudenneksi suurin kuolemaan johtava tauti maailmassa ja 6. yleisin naisten kuolinsyy.”


Lions Clubs Internationalin säätiö vastaa maailmanlaajuiseen epidemiaan sitoutumalla auttamaan diabeteksen estämisessä ja parantamaan diagnoosin saaneiden elämänlaatua monenlaisten kattavien terveysaloitteiden avulla.

 

Diabetes nostettiin vapaaehtoistyön kohteeksi kansainvälisessä Lions-järjestön 100-vuotisjuhlassa. Juhlavuonna uusittiin kansainvälisen järjestön strategia, ja siihen liitettiin viisi palvelualuetta, joista diabetes on yksi.

 

Suomen Lions-liiton toiminnanjohtaja Maarit Kuikka muistuttaa, että lionit olivat työskennelleet diabeteksen puolesta jo tätä ennen eri puolilla maailmaa, sillä sairaudella on selkeä yhteys Lions-järjestön perinteiseen teemaan, näönsuojeluun.

 

Myös Suomen lionit ovat panostaneet diabeteksen torjuntaan yhteistyössä Suomen Diabetesliiton paikallisyhdistysten kanssa.


”50% diabetesta sairastavista ihmisistä eivät tiedä, että he sairastavat tautia.”

 

Tänä vuonna Hyvän Päivänä 8.10. ympäri Suomen piirit ja klubit järjestivät diabeteskävelyitä ja -tapahtumia.

 

Esimerkiksi Huittisten lionsklubien diabeteskävely järjestettiin Huittisten seniorimessujen yhteydessä liikuntakeskusTahto Areenan urheilukentällä. Verensokerin mittauksia tehtiin Tahto Areenan messuilla mittava määrä neljän tunnin aikana, sillä messut vetivät yli 1 100 kävijää.

 

Aarne Matintalo Huittisen diabetesyhdistyksestä muistutti, että diabeteksen tunnistaminen on tärkeää, koska silloin pystytään estämään lisäsairauksia, kuten aivoverenkierron häiriöitä, amputaatioita ja elinmuutoksia. Massamittaukset ovat hänen mukaansa tärkeitä, koska oireet kehittyvät välillä niin hitaasti ja huomaamatta, ettei niistä osaa huolestua.

 

Anna-Kaisa Jansson
Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot