"Nuorisovaihtoon kannattaa lähteä avoimin mielin"

Janina Savinainen oli kolme viikkoa Lions-järjestön nuorisovaihdossa Nevadassa.

 

Siilinjärveläinen Janina Savinainen, 19, vietti kesästään kolme viikkoa nuorisovaihdossa Nevadassa. Hänen vaihtoonsa sisältyi vain perhejakso, sillä nuorisoleiriä ei tänä vuonna järjestetty.

 

Savinaisen isäntäperhe asui pienessä kaupungissa lähellä Las Vegasia, ja siihen kuului äiti, isä ja kaksi aikuista lasta, joista toinen asui vielä kotona. Samassa perheessä oli myös toinen suomalainen vaihto-oppilas.

 

Keväällä ylioppilaaksi valmistunut Savinainen oli viime syksynä kiinnostunut Lions-nuorisovaihdosta nähtyään siitä kertovan mainoksen koulun ilmoitustaululla. Hän lähetti hakemuksen, kävi haastattelussa, ja sai pian kuulla tulleensa valituksi.


Perhekeskeinen kulttuuri

Vaihtoon lähteville nuorille määrätään yhteyshenkilö, johon ollaan yhteydessä ongelmatilanteissa, ja aina, kun apua tarvitsee.

 

– Lionit hoitivat matkajärjestelyt oikeastaan kokonaan. Itse täytyi varata vain lentoliput, Savinainen kertoo.

 

Savinaisen mukaan kulttuuri Amerikassa oli erilainen – perhekeskeinen, vastaanottava.

 

– Vaihtojakso vietettiin tiiviisti perheen kanssa. Kiersimme nähtävyyksiä ja uimme paljon. Vierailimme paikallisen lionsklubin tapahtumissa, joissa kerroin jotain yleistietoa Suomesta ja lionstoiminnasta. Usein kävimme Las Vegasissa. Mieleen jäi erityisesti yksi ilta, kun isäntäperheen poika vaimoineen tuli illalliselle. Istuimme isolla porukalla iltaa, söimme hyvää ruokaa ja uimme yhdessä. Sain kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta, tuntui, että olen osa tätä perhettä.


"Sain kokea yhteenkuuluvuuden tunnetta, tuntui, että olen osa tätä perhettä.”

Ovi on aina auki

Perheeseen Savinainen aikoo pitää yhteyttä vaihtojakson päätyttyäkin.

 

 

– Ennen kotiinpaluutani sain kuulla perheeltä olevani aina tervetullut heille. Ovi on aina auki, niin minulle sanottiin.


Savinainen suosittelee Lions-nuorisovaihtoa ehdottomasti.


– Turvallinen tapa lähteä pois kotoa tutustumaan uuteen kulttuuriin ja vieraisiin ihmisiin. Huikea kokemus, Savinainen kiittelee.


Savinaisen vinkit vaihtoon lähtevälle ovat yksinkertaiset:


– Avoimin mielin kannattaa lähteä. Ei koskaan voi tietää, mitä vastaan tulee. Varmasti luvassa on paljon uusia juttuja. Eikä kannata pelätä vieraan kielen puhumista, ymmärretyksi tulee heikommallakin kielitaidolla, ja siitä se kieli kehittyy, kun sitä käyttää.


Lions-nuorisovaihto on 17–21 -vuotiaille nuorille suunnattu, kesäaikaan tapahtuva vaihto. Se on lyhyempi ja halvempi vaihtoehto perinteiselle vaihto-oppilasvuodelle, eikä siihen sisälly opiskelua.


Vaihtojakson tyypillinen pituus on 3–5 viikkoa, ja se sisältää isäntäperheessä tai -perheissä asuttavan perhejakson, ja noin viikon mittaisen kansainvälisen nuorisoleirijakson. Toisinaan vaihtoon voi sisältyä vain perhejakso.

 

Emmi Satuli

Kirjoittaja on tet-harjoittelija. Juttu on julkaistu myös Uutis-Jousi-lehdessä 12.9.2019

Kuva:  Matti Ihatsu


Lue tästä ja monesta muusta muusta mielenkiintoisesta aiheesta digitaalisesta LION-lehdestä, joka ilmestyy 24.10.2019 osoitteessa www.lions.fi/lionlehtiSuomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot