LION 2/20: Leijonat ja partiolaiset Suomen luonnossa

Suomen lionsklubit ja Suomen partiolaiset ovat tehneet yhdessä hyvää luonnolle ja ihmisluonnolle vuosikymmeniä. Tänä vuonna kummatkin järjestöt viettävät juhlavuottaan monta syytä nostaa lippu salkoon ja mennä uudelleen metsään.


Ihmisen luontosuhteen vahvistaminen läpi elämän on elintärkeää. Luonto on paras opettajamme. Ympäristöstä välittäminen ja siitä yhdessä huolehtiminen on yksi ihmisen tärkeimmistä elämisentaidoista, jonka hyvinvointivaikutukset ovat mittaamattomat.

 

Lionstoiminnan yksi viidestä maailmanlaajuisesta teemasta on ympäristö. Suomalaisen lionstoiminnan täyttäessä 70 vuotta, laskemme reppumme hetkeksi harteilta ja pysähdymme tähyämään vaaran laelta vuosien polkua. Mitä kaikkea olemmekaan tehneet yhdessä partiolaisten kanssa?

 

Oliko se partiokolo, jonka rempan kustansimme? Olimmeko kokkaamassa hernerokkaa yötä päivää Suomen suvessa Partion suurleirillä? Vai olivatko ne partiolaiset, jotka olivat apunamme, kun teimme motin puita vähävaraiselle perheelle? Entäpä mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä partiolaisten kanssa?

 

Suomen Partiolaiset täyttää 110 vuotta

Valtakunnallinen Suomen partion kattojärjestö viettää juhlavuottaan iloisena ja ylpeänä. Vuonna 2020 saamme juhlia elävää ja modernia nuorisojärjestöä. Jo ennen Suomen itsenäistymistä perustettu järjestö on nykyisin Suomen suurin nuorisojärjestö, jonka toimintaan osallistuu vuosittain noin 65 000 partiolaista.

 

Nuorison kasvatusjärjestönä partio lähtökohtaisesti seuraa aikaansa ja uusii tapojaan toimia, mutta partiotoiminnan ydinajatukset arvoineen ja ihanteineen ovat pysyneet samanlaisina: partion tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioiden. Partio on kasvattanut suuren määrän lapsia ja nuoria vastuulliseen elämään tarjoten luontoa kunnioittavan ja yhteiskuntaan aktiivisesti suhtautuvan mukavan harrastuksen, jonka puitteissa on voinut oppia monenlaisia taitoja.

 

Partio haluaa tehdä yhteistyötä myös erilaisten kumppanien ja tukijoiden kanssa. Lukemattomat leijonat ovat tarjonneet tukeaan monille lippukunnille ja mahdollistaneet entistä antoisamman harrastuksen monille partiolaisille. Tätä yhteistyötä partiolaiset haluavat vaalia jatkossakin.


WANTED

Kerro yhteisen juhlavuotemme kunniaksi oma verraton ja vallaton yhteistyötarinasi! Lähetä meille 200 merkin mittainen matkakertomus tekemisistäsi partion kanssa kuvan kera ja osallistut yllätysarvontaan. Arvonta järjestetään Suomen luonnon päivänä 29.8 .2020, luonnonkauniilla paikalla!

 

Tässä muutama kiikariin osunut yhteinen palveluteko vuosien varrelta auttamaan yhteiselon muisteloa.


Katto pään päälle

2019 LC Eurajoen lionit keräsivät Eurajoella sijainneesta 150 vuotta vanhasta purettavasta riihestä käyttökelpoiset hirret talteen, ja rakensivat niistä Eurajoen partiolaisille eli Jokilaakson Ravuille komean laavun. Jäljelle jääneestä puutavarasta tehdään partiolaisille polttopuita keväällä. Partiokololla sijaitsee myös LC Eurajoen rakentama kota ja partiolaiset ovat vastaavasti useasti olleet LC Eurajoen itsenäisyystanssiaisissa vaatenarikkaa hoitamassa.


1 000 Mutapalloa myrkkylampeen

Mikkelin kaupungin lionsklubit, partiolaiset, Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT ja Mikkelin kaupunki toteuttivat kesällä 2019 yhdessä talkootyönä projektin, jonka tarkoituksena oli puhdistaa yksi Kalevan lammista, eteläisin Myrkkylampi. Projektissa parannettiin talkootyönä Myrkkylammen vedenlaatua ilman kemikaaleja, mutapallojen avulla, jotka leijonat valmistivat ja heittivät yhdessä partiolaisten kanssa lammen kuntoa parantamaan.

 

Uusi partiokämppä leijonien tuella

Helsinkiläinen Kaskipartio-lippukunta kaipasi apua partiokämppänsä kunnostamiseen. LC Pakinkylä järjesti lippukunnalle yhteensä noin 50 000 euroa uuden kämpän rakentamiseen. Myös muut alueen klubit tukivat hanketta.

 

Varoja kämpän rakentamiseen on kerätty yhdessä muun muassa paperinmyynnillä, joulukuusimyynnillä ja lisäksi leijonat ovat auttaneet hankkimaan rakennustarvikelahjoituksia. Tämän lisäksi klubilaiset antoivat myös runsaan työpanoksen, lähes 2 000 talkootuntia, kämpän pystytykseen. 

 

Karoliina Vilander, Leijonat puhtaan veden puolesta -hankkeen projektipäällikkö ja Anna Koroma Mikkola, viestintäpäällikkö, Suomen Partiolaiset


Kuva: Suomen Partiolaiset /Juha Nurmi


Lue tästä ja monesta muusta mielenkiintoisesta aiheesta LION 2/2020-lehdestä osoitteesta .Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot