Silmäsairaala Sri Lankassa

Ratnapurassa keväällä 2017. Kuva: Heikki Hemmilä.Miksi juuri Sri Lanka?

Sri Lankassa on vajaa 22 miljoona ihmistä. Heistä 320 000 sairastaa harmaakaihia, ja useimmat heistä ovat sokeita tai huononäköisiä. Julkinen terveydenhuolto kykenee leikkaamaan vuosittain näistä potilaista vain 43 000.

Tämä oli eräs tausta sille, että suomalaiset lionit lähtivät rakentamaan silmäsairaalaa Sri Lankaan Ratnapuraan.

Suomalaisilla lioneilla on pitkäaikaiset ja laajapohjaiset suhteet Sri Lankan lioneihin kummilapsitoiminnan kautta. Nyt tartuttiin myös toisenlaiseen auttamishaasteeseen.

Silmäsairaalaa ja muutakin Sri Lankassa tapahtuvaa lionien tukitoimintaa varten perustettiin  Sri Lankan lions-ystävät -niminen Lions-liiton alainen toimikunta 8.6.2009.

Ote perustamispöytäkirjasta:

”Tarkoitus on koota yhteen Sri Lankan leijonien kanssa yhteistyöstä kiinnostuneita suomalaisia leijonia ja leijonien tukijoita sekä rakentaa yhteyksiä Sri Lankan lioneihin ja tukea heidän avustuskohteitaan.

Aktiviteetin ensimmäinen kohde on Ratnapuran silmäklinikka ja siihen kohdistuvan Suomen Lions-liiton omarahoituksen varmistaminen.”

Silmäsairaalan ensisijainen tehtävä on palauttaa harmaakaihipotilaille näkö. Sen tarjoamat palvelut ovat käyttäjilleen pääosin ilmaisia. Sairaalan taloudellisen toiminnan kannalta on kuitenkin välttämätöntä, että tarjolla on myös maksullisia palveluita.

Silmäsairaalan alakerran rakentaminen saatiin kauden 2017-18 aikana saatettua loppuun. Klubeilta kerättiin noin 130 000 euroa, minkä lisäksi saimme lahjoituksena yksittäiseltä leijonalta 15 000 euroa ja Arne Ritari -säätiöltä toiset 15 000 euroa talon hissiä varten. Talo on nyt valmis, mutta kustannukset kuitenkin ylittyivät jonkin verran. Hissikuilu tuli jonkin verran kalliimmaksi kuin oletettiin. Varsinainen suuri yllätys oli kuitenkin Sri Lankassa rakentamisaikana tapahtunut lakimuutos joka merkitsi rakentamistyömme muuttumista arvonlisäverolliseksi.

Haasteesta tekoihin

Kuva: Heikki HemmiläSilmäsairaalan rakentaminen on ollut Suomen valtion, suomalaisten ja srilankalaisten lionien sekä kansainvälisen - säätiön (LCIF) yhteishanke.

Sairaalatarvikkeiden rahoitus saatiin Suomen Ulkoasiainministeriöltä 505.000 € (85%) ja noin 90.000 € (15%) LCIF:ltä.

Peruskivi muurattiin 30.1.2009 ja sairaala avattiin 18.8.2011.

Leikkaustoiminta aloitettiin 12.1.2012, jolloin sairaalassa tehtiin ensimmäiset 15 harmaakaihileikkausta. Sairaala työllistää parisenkymmentä työntekijää.

Kaiken perustana on vapaaehtoinen kehitysyhteistyö ja toiminta, jossa lionsperiaatteen mukaisesti jokainen hankittu euro menee valvotusti sovittuun kohteeseen. Sri Lankassa valvonnan hoitavat paikalliset lionsklubit ja lionit.

Ratnapuran Silmäsairaalan potilastiedot elokuusta 2011 huhtikuuhun 2018

Potilaskäyntejä sairaalassa   yli 100 000

Seulontaleirejä 10 lions-klubin voimin  200 kpl

Ilmaisia seulontoja 25 000

Löydettyjä harmaakaihitapauksia 13 000 kpl

Leikattuja harmaakaihipotilaita 12 000 kpl

joista ilmaisia  7000 kpl.

Keskeiset toimintaperiaatteet

Sri Lankan Lions-ystävät on luonnollinen jatke Sri Lankassa jo vuonna 1986 alkaneelle kummilapsitoiminnalle.

Suomalaisilla lioneilla on ollut kaikkiaan noin 2 330 kummilasta, joista suuri osa on jo aikuistunut ja saanut opintonsa loppuun toimien erilaisissa ammateissa kuten lääkäreinä, opettajina, insinööreinä jne. Uusia kummilapsia otetaan jatkuvasti; tälläkin hetkellä heitä on noin 1 000.

Tärkeä periaate on, että se rahoittaa itse toimintansa eikä toimi Suomen Lions-liiton varoilla.

Sri Lankan Lions-ystävien hallitus on Lions-liiton toimikunta. Lions-liitto on nimennyt siihen edustajansa..

Sri Lankan Lions-ystävät julkaisee jäsentiedotteita blogimuotoisena palstana, joka löytyy osoitteesta

Tule mukaan auttamaan !

Ilmoittaudu tukimaksun lahjoittajaksi Sri Lankan lionsystäviin ! Saat kerran vuodessa laskun, jonka suuruus on yksittäishenkilöiltä 40 euroa ja klubeilta 100 euroa vuodessa. 40 eurolla saat rahoitettua valtaosan yhden köyhän srilankalaisen ilmais-silmäleikkauksesta. Tällä hetkellä yhden silmäleikkauksen kustannus on hieman yli 50 euroa per potilas. Kaikki näin kertyneet rahat lähetetään sairaalan käyttöön.

Ilmoittaudu tukimaksun maksajien listalle lähettämällä meiliä jäsensihteeri Kaarina Laineelle, kaarina.laine-ät-lions.fi