Kummilapset Sri Lankassa

Vuodesta 1986 Suomen ja Sri Lankan lionit ovat tehneet yhteistyötä auttaen varattomia lapsia heidän koulutuksessaan. Kuluneiden vuosien aikana yli 2400 lasta on saanut oman kumminsa Suomesta. Tällä hetkellä kummilapsia on noin 1100. Ohjelmasta on poistunut koulunsa ja opiskelunsa päättäneinä lääkäreitä, insinöörejä, opettajia ja suuri joukko erilaisten ammattien harjoittajia.

Kummilapseksi hyväksytään pääsääntöisesti 5-14 -vuotias tyttö tai poika, jonka koulumenestys on lupaava. Yleensä nämä lapset ovat isästään orpoja ja perheen toimeentulo on niukka. Perheen kuukausitulot saattavat olla vain 10-40 euroa.

Sri lankalaiset lionsklubit (25) täyttävät lapsesta hakemuskaavakkeen, jonka vahvistaa tämän projektin koordinaattori Sri Lankassa. Hakemukset lähetetään Suomeen yhdyshenkilölle, jona toimii lion Eero Arvo.

Maksut

Kummit maksavat koulutusrahansa kerran vuodessa Suomessa olevalle Suomen Lions-liiton Kummitilille. Sieltä maksut lähetetään yhteisenä pankkisiirtona srilankalaisille lionsklubeille kummilasten eritystileille, joilta klubien koordinaattorit ja rahastonhoitajat maksavat kuukausittain lasten koulutusavustukset.

Peruskoulun koululaisille (O/L) maksetaan kuukausittain 10 euroa vastaava summa maan valuutassa (rupee).  Lukiolaiselle (A/L) summa on 15 euroa ja yliopistossa opiskelevalle 30 euroa.

Nämä suomalaisittain vaatimattomat summat takaavat, että lapselle voidaan hankkia pakollinen koulupuku, koulutarvikkeita ja ravitsevaa ruokaa; tarvittaessa myös lääkkeitä yms.

Kummilapsitoiminnan hallinnollinen työ tehdään vapaaehtoisena lionstyönä ja niinpä kummin maksama koulutusavustus siirretään lyhentämättömänä kummilapselle.

Väistämättömien pankki-, postitus-, valokuvaus-, ym. kulujen kattamiseksi kummeilta peritään 10 euroa vuodessa.

Tiedotteet kummeille

Henkilökohtaiset tiedotteet, raportti, kuitti maksusta ja lapsen valokuvat lähetetään kirjepostina suoraan kummille.

Lasku kummimaksusta lähetetään pääsääntöisesti sähköpostina.

Toiminta tarkastetaan

Suomen kummilapsityöryhmä tekee vuosittain omalla kustannuksellaan tarkastusmatkan Sri Lankaan. Matkan aikana tarkastetaan kaikkien klubien kummilapsitilit ja maksutapahtumat ja vastaanotetaan kummeille lähetettävät kuitit.

Matkan aikana klubien järjestämissä lastenjuhlissa tavataan lähes kaikki kummilapset. Juhlissa on lasten valmistamaa ohjelmaa, heidät haastatellaan yksitellen ja he luovuttavat vuosiraporttinsa ja mahdollisen kirjelähetyksen kummilleen.  Lapset valokuvataan ja heille annetaan koulutarvikkeita sisältävä lahjakassi.

Lähde tapaamaan kummilastasi

Vuosi vuodelta yhä useammat kummit ovat tehneet matkan Sri Lankaan tapaamaan omaa kummilastaan. Vierailu kummilapsen kotona antaa parhaan kuvan olosuhteiden erilaisuudesta. Nämä tapaamiset ovat molemmille osapuolille ikimuistoinen elämys

29.9.2018
Päivitetty 1.10.2018

Syksyn kummimaksujen laskut lähetetään kummien ilmoittamiin sähköpostiosoitteisiin alkaen sunnuntaina 30.9.2018. Laskun eräpäivä on keskiviikkona 31.10.2018.

Sähköpostin lähettäjänä on ja otsikkona sana Lasku ja sen perässä numer...