Orkester Norden muuttaa Lahteen

Vuoden 2019 alusta Orkester Norden siirtyy Suomen Lions-liiton ja Lahden kaupungin isännöimänä viideksi vuodeksi Lahteen.

Pohjoismaisella Lions-yhteistyöllä on pitkät perinteet. Orkester Norden perustettiin Pohjoismaisen yhteistyöneuvoston, Nordiska Samarbetsrådet, NSR:n toimintakaudella 1993-1994 Tukholmassa Pohjoismaiden neuvoston ja leijonien kesken. Viisitoista ensimmäistä vuotta se toimi Ruotsissa ja orkesterin isäntänä oli Svenska Rikskonserter -konserttisäätiö.

Vuonna 2008 sovittiin järjestelystä, jonka mukaan orkesteri toimii viisi vuotta kerrallaan kussakin Pohjoismaassa. Silloin orkesteri muutti uuteen konserttitaloon, Kildeen, Kristiansandin kaupunkiin Etelä-Norjaan.

Vuonna 2013 orkesterin isännyys siirtyi Tanskan Aalborgin kaupungin Musikens Hus -konserttitaloon. Vuoden 2019 alusta orkesteri siirtyy Suomen Lions-liiton ja Lahden kaupungin isännöimänä viideksi vuodeksi Lahteen.

Lionsklubit tukevat soittajia

Orkesterin alkuaikoina ensimmäinen kapellimestari oli Esa-Pekka Salonen. Muita orkesteria johtaneita suomalaisia kapellimestareita ovat olleet Susanna Mälkki, Okko Kamu, Petri Saraste, Jorma Panula, Leif Segerstam ja Tuomas Ollila

Soittajista suomalaisten osuus on ollut yli neljännes. Orkesterin soitinkouluttajat edustavat kaikkia Pohjoismaita ja ovat oman alansa huippuja.

Suomen Lions-liiton Orkester Norden -työryhmä on hoitanut orkesterin siirtoon liittyvät valmistelut sekä tanskalaisten että Lahden kaupungin projektiorganisaation kanssa. Lions-liitto vastaa orkesterin talouteen liittyvistä asioista. Varsinainen toiminnan suunnittelu ja toteutus tapahtuvat Lahdessa.

"Ensi kesän orkesterin osallistujahaku käynnistyy tammikuussa."

Vuosittain keväällä valitaan orkesteriin uudet soittajat hakemusten perusteella. Soittajat kokoontuvat kesällä harjoitteluleirille isäntäkaupunkiin, jossa he pitävät leirin päätteeksi kiertueen avauskonsertin. Harjoitusleiri ja kiertue ovat soittajille maksuttomia. Paikalliset lionsklubit ovat korvanneet omien paikkakuntiensa soittajien matkakustannuksia.

Konserttikiertue elokuussa

Ensi kesän orkesterin osallistujahaku käynnistyy tammikuussa 2019 ja hakuaika päättyy helmikuussa. Haku toteutetaan videohaun kautta Lahden kaupungin sähköisen hakujärjestelmällä. Harjoitusleiri järjestetään heinä-elokuun vaihteessa ja konserttikiertue elokuun alkupuolella. Ensimmäinen konsertti tulee olemaan Lahden Sibeliustalolla.

Konserttikiertueet ovat perinteisesti suuntautuneet Pohjoismaihin ja Baltiaan. Konsertteja on vuosittain viidestä kymmeneen. Kiertueen laajuuteen vaikuttavat myös taloudelliset tekijät.

Alkuaikoina toiminnan rahoitus tuli pääasiassa lionsklubeilta. Loistavien suoritusten ansiosta Orkester Norden on saanut viime vuosina rahoitusta myös Pohjoismaiden ministerineuvostolta. Lisäksi vuosittain haetaan apurahaa muun muassa eri säätiöiltä.

Orkester Norden on erittäin arvostettu sinfoniaorkesteri, joka antaa nuorille soittajille loistavan tilaisuuden saada oppia huippukapellimestareiden johdolla. Seuraavan viiden vuoden ajan orkesterin kotipaikkana on Suomi ja Lahti.

Teksti: Lions-liiton Orkester Norden -työryhmä PDG Erkki Voutilainen ja PID Tapani Rahko

Kuva: Erkki Voutilainen

Lue aiheesta myös LION-lehdestä, joka ilmestyy 13.12.2018

Orkester Norden

*Pohjoismainen yhteistyöneuvosto, Nordiska Samarbetsrådet, NSR perustettiin 1962 Ruotsin, Norjan, Tanskan, Suomen ja Islannin lionien välille kehittämään pohjoismaisten leijonien yhteistyötä ja yhteisiä projekteja.

*Orkester Norden on suurin ja pitkäaikaisin NSR:n hanke.

*Orkester Norden on kokonainen 70-100 soittajan sinfoniaorkesteri.

* Soittajat ovat 17-25 -vuotiaita nuoria Pohjoismaista ja Baltiasta. Orkesteri kouluttaa tulevaisuuden ammattitaitoisia orkesterimuusikoita ja jatkaa pohjoismaisen kulttuuriperinnön vaalimista.