NSR:n historiaa

Orkester Norden antaa nuorille mahdollisuuden soittaa alan huippujen ohjauksessa. Kuva: Kai Bienert.

Lions-toiminnan pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet. Vuonna 1962 perustettiin Nordiska samarbetsrådet (Pohjoismainen yhteistyöneuvosto, NSR) yhteistyöelimeksi Ruotsin, Norjan, Tanskan, Suomen ja Islannin lionien välille kehittämään ja toteuttamaan pohjoismaisten leijonien yhteistyötä ja yhteisiä projekteja. Yhteistyö on myös toteutunut monin eri tavoin.

Orkester Norden

Orkester Norden on suurin ja pitkäaikaisin NSR:n hanke. Se perustettiin kaudella 1993-1994 ja on toiminut nyt jo 27 vuotta. Orkester Norden on täysi sinfoniaorkesteri, jossa soittavat 17 – 25 -vuotiaat pohjoismaiset nuoret soittajat.

Soittajista suomalaisten osuus on ollut yli neljännes. Orkesterin kapellimestareina ovat toimineet muun muassa Okko Kamu ja Esa-Pekka Salonen.

Vuosittain valittava orkesteri kokoontuu harjoitteluleirille ja sen jälkeen on huomattava esiintyminen. Konsertteja on vuodessa 5 - 10.

Orkester Norden on erittäin arvostettu sinfoniaorkesteri, joka antaa nuorille soittajille loistavan tilaisuuden saada oppia maailmankuulujen kapellimestarien johdolla.

Alkuaikoina rahoitus tuli pääasiassa lionsklubeilta. Loistavien suoritusten ansiosta Orkester Nordenin rahoitusta on saatu myös Pohjoismaiden Neuvostolta.

Soittajien stipendejä maksetaan Suomessa sekä Lions-liiton nuorisotyön varoista että klubeilta saatavien vapaaehtoisten tukimaksujen turvin. Orkesterin pohjoismaisena lionien vastuuhenkilönä on PID Per Christensen Tanskasta ja Suomessa vastuuhenkilönä on PDG Erkki Voutilainen, LC Valkeakoski.

Yhteistyöprojektit

NSR järjestää yhteisiä palveluprojekteja. Viime vuosina niitä on toteutettu mm. Georgiassa, Venäjällä, Romaniassa, Valko-Venäjällä ja Virossa, jossa rakensimme asuintalon vammaisille nuorille Maarja-kylään Tarton lähelle. Maarja-kylä-projektissa vetovastuu oli Suomella ja talon avajaiset olivat 30.4.2005.

Parhaillaan on menossa pakolaisleirin nuorten tukeminen Libanonissa ja ensi kaudella vastaava aktiviteetti Turkissa. Vuosina 2015-2017 yhteisenä projektina oli suomalaisten hallinnoima aurinkokeitinprojekti Keniassa, jonne toimitettiin noin 2000 aurinkokeitintä. Aktiviteettiin saatiin tukea myös kansainväliseltä säätiöltämme LCIF. Silmäklinikan varustaminen Georgiassa. oli edellisellä kaudella. Sitä ennen projektina oli Lions Quest -koulutuksen käynnistyminen Georgiassa. LCIF tuki myös tätä hanketta. Sitä ennen valmistuivat lastenkodin saneeraus Pietarissa, vammaisten nuorten ravintolakoulu Romaniassa ja syöpäsairaala Valko-Venäjällä.

2010-luvulle saakka projekteja ehdotti ja johti kukin Pohjoismaa vuorollaan. Vuodesta 2011 alkaen projektien valinta ja johtaminen on toteutettu pohjoismaisena yhteistyönä.

NSR:ltä tuleva rahoitus yhteistyöprojektiin on noin 80.000 € vuodessa. Nykyisin hankkeet ovat kaksivuotisia. Suomen osuus kunkin yhteistyöprojektien rahoituksesta on 32 %. Tämä rahoitettiin aiemmin jäsenmaksun yhteydessä kerättävällä aktiviteettimaksulla ja nykyisin Lions-liiton arpamyynnillä.

NSR:n hallinto

•    Neuvoston kokous

NSR:n päättävä elin on neuvoston kokous, jossa jokaisen maan äänimäärä on kunkin maan jäsenmäärien perusteella yhteenlaskettu lukumäärä, jonka perusteella Suomen äänimäärä on 50-51 ääntä. Taloudellisista asioista päätettäessä jokaisella maalla on vain yksi ääni ja silloin päätös edellyttää yksimielisyyttä.

•    Puheenjohtajaryhmä

Pohjoismaiden moninkertaispiirien puheenjohtajat (CC) kokoontuvat muutaman kerran vuodessa käsittelemään yhteisiä asioita. Ryhmän puheenjohtaja tulee siitä moninkertaispiiristä, joka on NSR-kokouksen järjestämisvuorossa.

•    NSR:n työvaliokunta (NSR OC)

Tehtävien vuosittainen kierto hankaloitti aiemmin NSR:n kehittämistä. Vuonna 2003 päätettiin perustaa työvaliokunta, jossa jokaisella maalla on yksi edustaja. Edustajista vain yksi vaihtuu vuosittain. Näin pyritään parempaan jatkuvuuteen ja asiantuntemukseen. Työvaliokunnan puheenjohtajuus myös on kullakin toimintakaudella sillä moninkertaispiirillä, joka on NSR-kokouksen järjestämisvuorossa. Nimensä mukaisesti työvaliokunta valmistelee puheenjohtajien (CC) kokoukselle ja neuvoston kokoukselle asioita sääntöjen ja saamiensa tehtävien perusteella. Tällä kaudella työvaliokunnan jäsenenä on PID Tapani Rahko Suomesta.

Päivitetty 24.8.2017