Pohjoismainen Yhteistyöneuvosto (NSR) kokoontui Rovaniemellä

Rovaniemen Harjoittelukoulun kuoro esitti mm. kaikkien Pohjoismaiden kansallislaulut.


Nordiska samarbetsrådet (Pohjoismainen yhteistyöneuvosto, NSR) perustettiin vuonna 1962 yhteistyöelimeksi Ruotsin, Norjan, Tanskan, Suomen ja Islannin lionien välille kehittämään ja toteuttamaan pohjoismaisten leijonien yhteistyötä ja yhteisiä projekteja. Yhteistyö on myös toteutunut monin eri tavoin.

 

Lionien Pohjoismaisen yhteistyöneuvoston (NSR) kokous pidettiin Rovaniemellä 15. - 17.1.2016. NSR-tapahtuma on avoin kaikille lioneille, puolisoille ja leoille. Kokouksen vastuullisina järjestäjinä toimivat lionsklubit Rovaniemi/Lainas ja Rovaniemi/Ounasvaara.

 

Perinteikkäässä Hotelli Pohjanhovissa riitti lämmintä, vaikka ulkona pakkanen paukkui ajoittain lähes 30 asteessa. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Erkki Kämäräinen ja sihteeri Jarmo Rastas olivat klubiensa LC Rovaniemi/Ounasvaara ja LC Rovaniemi/Lainas voimin onnistuneet järjestelyissään erinomaisesti niin tilojenkin kuin palveluiden suhteen.

 

Kokousviikonloppuun osallistui kaikkiaan 170 henkeä. NSR-kokouksen yhteyteen oli järjestetty vielä tulevien piirikuvernöörien aluekoulutus ja kansainvälinen Senior Lions-johtajien koulutusinstituutti, ALLI, johon osallistui 71 lionia suomen, ruotsin ja englannin kielillä.

 

  

Pohjoismaisen tapaamisen tärkein anti, verkostoituminen alkoi jo torstai-iltana yhteisen päivällisen merkeissä, kun käytännössä kaikki ulkomaiset vieraat olivat jo paikalla.


Perjantain avajaisjuhlassa Lions-liiton puheenjohtaja CC Jari Rytkönen toivotti osallistujat tervetulleiksi ja muistutti Kv presidentti Yamadan kuluvan vuosikolmanneksen teemana olevan, meillekin ajankohtainen, sopusointu. L- eli Lapin piirin piirikuvernööri Kauko Niemelä muistutti, ettei maailmassa koskaan ole liikaa lioneita. Lions-työ lisää yhteisymmärrystä kansojen kesken, ja näin edistää maailmanrauhaa. Kansainvälisen hallituksen norjalaisjäsen (ID) Svein Berntsen toi viikon vanhat terveiset kansainvälisestä päämajasta USA:sta, muistuttaen kuinka tärkeä tekijä Lions International on maailmassa, etenkin nyt kun jäsenistön pääpaino on siirtymässä USA:n ulkopuolelle. Pohjoismailla yhtenäisine aate- ja kulttuuriperustoineen on kohta 100-vuotiaan järjestön tulevaisuudessa merkittävä osansa. Rovaniemen kaupungin terveiset toi kaupunginjohtaja Esko Lotvonen, joka oli syystäkin ylpeä kotikaupungistaan. Rovaniemi on Pohjolan tärkein matkailukeskus, mutta myös yliopistokaupunki, tunnettu Alvar Aallon arkkitehtuurista ja Joulupukista. Kaupunki on saanut vastikään UNICEFin ”Lapsiystävällisen kaupungin” palkinnon.  Tätä lapsi- ja ihmisystävällisyyttä heijastavat myös kaupungin majoittamat ja katukuvassakin näkyvät tuhat turvapaikanhakijaa. Musiikkiesityksistä, ml. kaikkien Pohjoismaiden kansallislaulut, vastasivat Rovaniemen Harjoittelukoulun oppilaat johtajanaan Paula Nikkilä-Rautajoki.

 

NSR 2016 kokouksen yleisteemana oli ”Lasten tarpeet huomioon”. Tähän liittyen oli järjestetty kolme samanaikaista seminaaria: ”LCI 100 vuotta palvelua”, johtajanaan Saksan Lions-liiton aiempi puheenjohtaja (PCC) Barbara Grewe.  Entinen Kv. johtaja (PID) Gudrun Yngvadottir johti seminaarin ”Enemmän naisia Lions-toimintaan” ja ”IR – kansainvälistä toimintaa” -seminaarin puheenjohtajana toimi PID Tapani Rahko.

 

LCI 100v –seminaarin sanomana oli saada mahdollisimman monet klubit osallistumaan – ja raportoimaan aktiviteettejaan neljällä 100-vuotis palveluhaasteen saralla: Nuoriso mukaan,  Näkökyvyn jakaminen,  Nälän helpottaminen, ja Ympäristön suojeleminen. Tämän hetken saldo osoittaa, että 100 miljoonan palvellun henkilön tavoite täyttyy jo kauden 2016-2017 ensimmäisellä neljänneksellä, sillä 62.8 miljoonaa on jo ilmoitettu palvelluksi.  Eri maissa liitetään LCI 100v –teemaan omia juhlallisuuksia, kuten Saksassa Martti Lutherin 500-vuotisjuhla ja Suomessa itsenäisyyden 100-vuotisjuhla. Tanskassa suunnitellaan soihtuviestiä Grönlannista Kööpenhaminaan.

IR-seminaarissa esiteltiin yhteisiä NSR-projekteja

 

Tanskan entinen Lions-puheenjohtaja (PCC) Bent Jespersen kertoi Tbilisin silmäklinikan Georgiassa palvelevan jo kaiken ikäisiä ja –vaivaisia potilaita. Rahaa on käytetty 133.800 € josta NSR osuus 90.000 ja loput LCIF:n avustusta. Ensimmäisen vuoden aikana on hoidettu 1370 potilasta, joista 1170 maksutta.

 

Tällä kaudella aloitetusta Kenian aurinkokeitin-projektista esitelmöi PDG Heikki Saarinen, joka oli allekirjoittanut Keniassa yhteistyösopimuksen paikallisen Lions-piirin ja IP Yamadan kanssa viime marraskuussa. Peltilevyistä koottavan aurinkokeittimen valmistus aloitetaan Keniassa ja vahvistettu 235.000€ budjetti antaa mahdollisuuden 3.000 keittimen valmistukseen.

 

Suomesta PID Erkki Laine esitteli oman menestystarinamme, Ratnapuran silmäsairaalan.

 

Ruotsin PID Jan-Åke Åkerlund kertoi yhdeksästä kansainvälisestä hankkeesta, jotka Ruotsin lionit yhdessä tai yksittäisenkin klubin aktiviteettina ovat toteuttaneet: Kouluja, Äitiys- ja lastenneuvola, silmä- ja diabetesklinikoita ja suurimpana 5.000, kooltaan 12 neliöisen sinisen teltan toimittamisen eri katastrofialueille, viimeksi Turkissa oleskeleville Syyrian pakolaisille.

 

ID Svein Berntsen kertoi Norjan apuohjelmista teemalla ”Children in need” ”Lapset avun tarpeessa”. Norjassa on mm. koulutettu 45.000 opettajaa ja kasvattajaa Lions Quest –kurssilla. Kotimaassa on lisäksi autettu 400 laiminlyötyä lasta pois syrjäytymispolulta. Norjalla on myös meidän kummilapsiprojektiamme vastaava hanke Ugandassa. Norjan klubit ovat varustaneet toistakymmentä silmäklinikkaa Zambiaan, Ugandaan ja Malawiin. Samoihin maihin on lahjoitettu 100 porakaivoa sekä 10 koulua, joissa käy jo 6000 oppilasta. Suurin hanke on Syyrian pakolaisten auttaminen Libanonissa, minkä 5.5 miljoonan asukkaan ristiksi on kertynyt 2.2 miljoonaa pakolaista – siis puolet koko maan väestöstä. Jos leireillä olevia nuoria ei auteta NYT, heidät on enemmän kuin helppo värvätä ISISin joukkoihin. Se kun tarjoaa heille toivon tulevaisuudesta.

 

Tanskan PCC Bent Jespersen raportoi silmäsairaalasta Burkina Fasossa, joka 20.000€ budjetilla operoi 3-400 kaihipotilasta vuosittain. Heillä on myös sopimus optikkoketjun kanssa käytettyjen silmälasien keräyksestä. Huomionarvoisin oli hanke, jossa kerättiin tiedot kansainvälisistä yhteistyöprojekteista, joilla oli ulkomainen yhteyshenkilö ja –klubi valmiina suunnitelmineen, vain odottamassa kotimaista klubia tai klubiryhmää ottamaan kunnian toteutuksesta. Painettua hankeluetteloa jaettiin osallistujille, mutta lista löytyy myös Norjan lions-liiton kotisivulta.

 

Pääteemasta ”Children in need” piti alustuksen Lappset Oy:n toimitusjohtaja Johanna Ikäheimo, jonka isä oli perustanut tämän innovatiivisia leikkikenttävälineitä ja kokonaisia leikkikenttiä rakentavan yrityksen. Tämän päivän kehittyneiden maiden lasten suurimpia ongelmia on lihavuus, joka tulee lyhentämään nykylasten odotettavissa olevaa elinikää vuosilla. Yleisintä lihavuus yllättäen on Välimeren maissa. Vapaan leikin aika on vähentynyt radikaalisti television ja tietokoneen sekä kännyköiden, mutta myös järjestetyn toiminnan sekä ylenmääräisen turvallisuusajattelun takia. Lapset sairastuvat nyt ”aikuisten” tauteihin, stressiin, masennukseen ja kakkostyypin diabetekseen. Lapsi tarvitsee vähintään tunnin ulkoliikunta päivässä, useampi tunti olisi suositeltavaa. Turvalliset, ja tilauksesta tuunattavat leikkikenttävälineet ovat yksi ratkaisu, mitä lionitkin voivat olla tukemassa.

 

VARSINAINEN NSR-KOKOUS


Ennen varsinaista NSR-kokousta kuultiin DG Heikki Koortin terveiset Viron Lion-piiristä D 120.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin PCC Markus Flaaming Suomesta ja sihteeriksi PCC Hrund Hjaltadottir Islannista. Tavanomaisten tilinpäätösten ja toimintakertomusten lisäksi päätettiin uusista kansallisista voimasuhteista, koska eri maiden jäsenmäärissä on tapahtunut muutoksia. Kokonaisäänimäärä pidetään edelleen 50:ssä, mutta jako jäsenmäärien suhteen on jatkossa seuraava (suluissa entinen äänimäärä):

 

MD 101 Ruotsi 10 (12)

MD 104 Norja 10 (12)

MD 106 Tanska 7 (6)

MD 107 Suomi 19 (16)

MD 109 Islanti 4 (4)

 

Tulevan kauden 2016-2017 NSR-budjetin loppusummaksi vahvistettiin 30.115€, mistä Fukuokan konventin osuus on 19.915€. Suomen osuus kustannuksista on jäsenmäärän mukaisesti 13.227€.

 

Seminaareista ja työryhmiltä tuli kaksi esitystä suositukseksi koskien: 1. YK:n lasten oikeuksien julistusta ja 2. Leikkikenttien rakentamista kaikissa Pohjoismaissa. Ensimmäisen todettiin olevan voimassa joka tapauksessa ja toinen hylättiin äänin 25-11.

 

Turvapaikanhakijoiden tulva herätti vilkasta keskustelua. Etenkin ID Svein Berntsen korosti, että normaali NSR:n päätösprosessi on tähän auttamatta liian hidas. Kokous vaikutti kuitenkin yksimieliseltä, että lionien on asiaan reagoitava. Niinpä todettiin puheenjohtajien pitäneenkin jo ylimääräisen kokouksen, missä päätettiin perustaa työryhmä, yksi jäsen joka Pohjoismaasta. Ryhmän tulee esittää kansallisille liitoille toimenpide-ehdotus maaliskuun loppuun mennessä.

 

Kokouksen lopulla ID Svein Berntsen esitteli Pohjoismaisen ehdokkaan Kv varapresidentiksi Gudrun Björt Yngvadottirin.  Hän esitti pahoittelunsa Suomen ehdokkaan puolesta, mutta totesi maailmanjärjestön tarvitsevan uudistumista ja olevan korkea aika saada nainen johtoon, ensimmäistä kertaa 101 vuoteen.

 

CC Jari Rytkönen puolestaan esitteli Pohjoismaisen ehdokkaan Kansainvälisen hallituksen jäseneksi, PCC Markus Flaamingin.

 

Kokouksen jälkeen päätösseremoniassa CC Jari Rytkönen luovutti NSR-raanun ja Viikingin Islannin puheenjohtajalle Gudmundur Helgi Gudmunssonille. Lopuksi osanottajille esiintyivät  Harjoituskoulun oppilaat, jotka esittivät tuttuja musiikkikappaleita uudella tavalla: lappilaisilla käsikelloilla.

 

Seuraava NSR-kokous onkin tulen ja jään maassa, Reykjavikissa, Islannissa 19.-22.1.2017.

 

 

Teksti ja kuvat: Heikki Hemmilä

 

 

 

kokouksen "iskuryhmä": Jarmo Rastas, Pirjo Rastas ja Erkki Kämäräinen
kokouksen "iskuryhmä": Jarmo Rastas, Pir...
Rovaniemen Harjoittelukoulun kuoro esitti mm. kaikkien Pohjoismaiden kansallislaulut
Rovaniemen Harjoittelukoulun kuoro esitti mm. kaik...
Tulevat piirikuvernöörit kouluttajineen ryhmäkuvassa
Tulevat piirikuvernöörit kouluttajineen ryhmäkuvas...
Kokouksen pääteemasta "Children in need" piti alustuksen Lappset Oy:n toimitusjohtaja Johanna Ikäheimo
Kokouksen pääteemasta "Children in need"...
Entinen kv.johtaja Gudrun Yngvadottir johti seminaarin "Enemmän naisia Lions-toimintaan"
Entinen kv.johtaja Gudrun Yngvadottir johti semina...

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki
010 501 4500

Yhteystiedot