Marraskuu - tärkeää tietoa

Hyvät lionit

Tämä posti tulee teille edelleenkin uutiskirjeen nimellä. En ole itse keksinyt parempaakaan nimeä, eikä kukaan ole uuttakaan nimiehdotusta tehnyt. Mennään siis tämän nimisenä.

Tällä kerralla on hieman poikkeuksellisen uutiskirjeen vuoro. Alla olevassa tekstissä on jonkin verran spesiaalia tietoa niin sanoakseni pidemmälle edistyneille, jonka meidän asiantuntijamme on tuottanut. Mutta meille tavallisille tietokoneen kuluttajille riittänee tekstin loppupuolen teksti.

Olemme siirtyneet suomalaisen jäsenrekisteriin kirjautumisessa ja ylläpidossa – EU:n 25.5.2018 voimaan astuvan direktiivin mukaisesti – turvalliseen eli https-yhteyteen. HTTPS on muutoin sama sovellusprotokolla kuin HTTP, mutta se tunneloidaan turvallisen SSL/TLS-salausprotokollan läpi. Tämä suojaa viestiliikennettä ja takaa tietojen eheyden verkossa, mikä vähentää salakuuntelun mahdollisuuksia. HTTP-pyynnöt ja -vastaukset toimivat kuitenkin täsmälleen samalla tavalla riippumatta siitä, käytetäänkö SSL-salausta vai ei.

Siirtyminen aiheuttaa kuitenkin sellaisen pikku hankaluuden, jota kaikki eivät huomaa, eli jos on laittanut käyttäjätunnuksen ja salasanan koneen muistiin, niin suojatussa yhteydessä sitä ensimmäisen kerran käytettäessä kone antaa – ja syystä – virheilmoituksen. Onhan se riski, että yhteys on salattu, mutta käyttöön tulee noin vain koneen muistissa olevat tunnukset... Niinpä tämä tarkoittaa, että nyt kirjautuessa sisään pitää kerran kirjoittaa uudestaan samat tunnukset kuin ennenkin käsin. Tämän jälkeen koneesi ne taas muistaa, jos on sellaisen asetuksen olet selaimeesi laittanut.

Virkistävää itsenäisyyspäivän odotusta!

Erkki Honkala