Jouko Soukka

LC Juuka
s. 3.3.1943
k. 10.5.2017

 

Ystävämme Jouko sai iäisyyskutsun 10.5.2017. Jouko syntyi Ylivieskassa 3.3.1943. Saatoimme Joukon haudan lepoon Juuan hautausmaahan kauniina toukokuun päivänä 26.5.2017 läheisten ja ystävien ollessa läsnä. Jouko valmistui ylioppilaaksi Ylivieskassa vuonna 1962 ja jatkoi opintojaan Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan saksan kieli.

 

Valmistuttuaan Jouko aloitti työuransa kielten opettajana Suolahdessa ja Äänekoskella. Vuonna 1972 Jouko valittiin Juuan kunnan kansalaisopiston rehtoriksi. Tästä alkoi Joukon varsinainen elämäntyö, jona aikana Juuan kansalaisopiston toiminta oli laajimmillaan niin kurssitarjonnan kuin oppilasmäärienkin osalta. Joukon työuran aikana kansalaisopiston kurssitarjonta ulottui laajan maaseutukunnan kaikkiin osiin. Kurssitarjonnassa pyrittiin huomioimaan sekä asukkaiden että elinkeinoelämän tarpeet. Tällaisia ajassa olleita koulutusalueita olivat muun muassa saven valaminen ja savipitsin valmistamisen opettaminen, saaristolaivurikurssit, lasikuitumoottoriveneiden valmistus ja kalastusverkkojen ainoitus. Laajinta kurssitarjonta oli luonnollisesti erilaisissa tekstiilikäsitöissä, puu- ja metallitöissä sekä kielten opiskelussa.

 

Yhdessä kollegoiden kanssa Jouko teki lukuisia opintomatkoja Keski-Eurooppaan ja Pohjoismaihin pyrkien näin kehittämään osaltaan kansalaisopistotoimintaa ja aikuiskoulutusta Suomessa. Jouko oli vahvasti mukana paikallislehti Vaarojen Sanomien hallinnossa, niin hallituksessa kuin lehtitoimikunnassakin, antaen näin osaamisensa lehden ja Juukaseuran käyttöön.

 

Hän toimi useiden vuosien ajan Juuan musiikkileirien johtajana 80-luvun alussa ja osallistui aktiivisesti Pohjola Nordenin toimintaan. Jouko oli perustamassa LC Juuka Elliä vuonna 1983. Hän toimi H-piirin piirikuvernöörinä kaudella 2004-2005. Veli Joukon ja puoliso Kaijan aktiivisuuden ansiota on paljolti, että Juuassa LC Juuka Ellin yhtenä aktiviteettina on ollut jo kuuden vuoden ajan ulkoiluttaa kaikki ulkoilutukseen halukkaat terveyskeskuksen vuodeosastojen potilaat ja Kotikallion asukkaat. Tänä päivänä toimintaa voidaan pitää yhteisöllisenä niin, että ulkoilutukseen osallistuvat molemmat Juuan LC-klubit ja lukuisat vapaaehtoiset.

 

Vapaa-aikaansa Jouko vietti paljon Pielisen Kaunissaaressa puolisonsa Kaijan ja läheisten kanssa. Unohtumattomia olivat jokasyksyiset ”Kauniin muikkuviikko”, jolloin kokoonnuttiin ystävien kesken pyytämään muikkuja Pielisestä. Myöhäisen syksyn kalareissut olivat säiden suhteen karuja ja kylmiä, mutta mökin lämmössä puoliso Kaijan laittamaan muikkupaistoksen äärellä tunnelma oli lämmin, ja saunareissun jälkeen juttu lensi ja arjen huolet unohtuivat sopivasti. Jouko jäi eläkkeelle vuonna 1995. Monista terveydellisistä haasteista huolimatta Jouko eli aktiivista elämää puolison tukemana kuolemaansa saakka antaen meille matkaamme vielä jatkaville oivan esimerkin siitä, että elämä kantaa sittenkin.

Pekka Pietiäinen ja Tapani Alanko

 

Kirjoittajat ovat Joukon työtovereita ja ystäviäSuomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki
010 501 4500

Yhteystiedot