Jo vuosien ajan nuorisovaihto on ollut tunnetuin klubien aktiviteetti. Siinä jos missä voimme kokea iloa ja onnistumisen tunnetta.
Nuoret kertovat innokkaasti matkastaan ja sen tuomasta kokemuksesta – sekä monesti yhä rohkeimmiksi muuttuneista nuorista. ”Miten minusta hiljaisesta ja sivuun vetäytyvästä nuoresta tulikin avoin ja seurallinen nuori”! Miksemme siis jatkaisi näitä onnistumisia?
Mutta myös meillä leijonilla on mahdollisuus kokea tätä onnistumista avaamalla tänne tuleville nuorille kotimme oven ja toimimalla isäntäperheenä. Jatkakaamme siis tällä linjalla ihan kaikki!
Kuvernöörineuvosto on hyväksynyt myös nuorisovaihdon toimintasäännön. Siinä määritellään nyt selkeästi tehtävät ja toimenkuvien rajaukset. Tällä on toivottavasti se vaikutus, että kaikille tulisi selväksi, mitkä ovat eri toimenkuvat.
Voimme varsin perustellusti sanoa, että vuosikymmenten aikana on tuhansia nuoria ottanut osaa kansainväliseen nuorisovaihtoon. He ovat varmasti saaneet elämyksiä, joita eivät unohda koskaan. Samoin on varmasti uusien ystävien kanssa. He ovat saaneet vaihdosta monia pitkäaikaisia ystäviä. Ovatpa jotkut löytäneet jopa puolison elämäänsä.
Onko klubeille tullut mieleen, että kun vaihdosta tulee hyvin positiivinen kokonaiskuva, niin nuoria kannattaa kysyä esim. Leoklubeihin ja huoltajia vaikka suoraan klubeihin. Hyvä vinkki käynnissä olevaan jäsenkampanjaan.
On kuitenkin syytä huomata, että nuorisovaihto on kahdensuuntaista. Meiltä lähtee nuoria vaihtoon, ja vastaavasti tänne saapuu nuoria.
Moni klubi lähettää mielellään nuoria vaihtoon, mutta tasapainon saavuttamiseksi, myös vastaavasti tänne tuleville nuorille pitäisi löytää isäntäperheet leirin yhteyteen. Aina pitää muistaa, että lähtijöille joku perhe jossakin avaa sinne saapuvalle nuorelle kotinsa oven. Miksemme me siis vastaavasti avaisi kotimme ovea tänne saapuvalle nuorelle? Samalla saisimme kansainvälisen kosketuksen ja todennäköisesti pitkäaikaisen uuden ystävän.
Nuorisovaihto on 17 - 21 -vuotiaiden nuorten pääsääntöisesti kesäaikana tapahtuvaa muutaman viikon mittaista tutustumista muihin maihin ja niiden kulttuuriin. Tämä tapahtuu perheoleskelun ja kansainvälisten leirien muodossa.
Kansainvälinen Lions-nuorisovaihtotoiminta alkoi Suomessa vähitellen ja sitä alettiin hoitaa organisoidusti 1960-luvulla, jolloin vuonna 1966 valittiin ensimmäinen nuorisovaihtojohtaja.
Viime vuosina Suomesta on lähtenyt n. 200 nuorta ja tänne on saapunut 140-160 nuorta. Suomessa järjestetään tavallisesti 4-5 kansainvälistä leiriä kesässä.
Nuorisovaihto on lionsklubien aktiviteetti. Klubit hyväksyvät ja ”lähettävät” nuoren vaihtoon ja järjestävät perheoleskelumahdollisuuden Suomeen saapuville nuorille. Tavallisesti lähettävä klubi tukee nuoren matkaa taloudellisesti erikseen sovittavalla määrällä. Eettisistä syistä lionsklubin jäsenen lapselle tällaista tukea ei voida maksaa klubin aktiviteettitililtä.
Suomen lionsklubit tukevat yhteisvastuullisesti täällä järjestettäviä kansainvälisiä leirejä.
Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan Lions-järjestön nuorisovaihtoon, ota yhteyttä paikkakuntasi lionsklubiin lisätietojen saamiseksi.
Lionien nuorisovaihdon tehtävä - missio we serve
Ari Lindell
Director of Youth Camps and Exchange (YCED) 2017-2020
Tor-Erik Backström
Director of Youth Camps and Exchange (YCED) 2020-2023
Päivitetty 31.10.2019