Orkester Norden

Orkester Norden siirtyi vuoden 2019 alusta seuraavaksi viideksi vuodeksi Lahteen. Pohjoismaiseen orkesteriin voivat hakea lahjakkaat, nuoret 15–25-vuotiaat muusikot Pohjoismaista ja Baltian maista.

Orkester Norden on kapellimestari Esa-Pekka Salosen ja Ruotsin Lions-järjestön vuonna 1993 perustama nuoriso-orkesteri. Orkesterin kotipaikka oli 15 vuoden ajan Ruotsissa, jonka jälkeen se siirtyi viideksi vuodeksi Norjaan ja sitten Tanskaan. Nyt orkesteri sai uuden kodin Lahdesta vuosiksi 2019–2023.

Orkester Norden toimii pohjoismaisen Lions-organisaation alla. Suomessa orkesterin hallinto ja koordinointi on Suomen Lions-liitolla. Käytännön järjestelyistä ja koordinoinnista vastaa Lahden kaupungin kulttuuripalvelut. Orkesteritoiminnan päärahoittaja on Pohjoismainen ministerineuvosto.

Soittajahaku käynnistyy aina vuoden alussa. Hakijan täytyy olla musiikkioppilaitoksen opiskelija joko Pohjoismaissa tai Baltian maissa.

Orkesteri on pitänyt kesäisin leirin ja sen jälkeen konserttikiertueen eri puolilla Pohjoismaita ja Baltiaa. Suomen ensimmäisellä kaudella sinfoniaorkesteriin valittiin 73 lahjakasta 16-30-vuotiasta soittajaa. Mukana oli 16 eri kansalaisuutta, joista suurin osa, 32 soittajaa oli Suomesta. Heitä ohjasi kahdeksan ammattilaista ja orkesteria johti kapellimestari Eva Ollikainen.

Päivitetty 7.11.2019