Jo toinen pyörremyrsky iski Itä-Afrikkaan - Lions-liitto aloitti katastrofikeräyksen

Pyörremyrsky Idai iski Mozambikiin, Malawiin ja Zimbabween maaliskuun puolivälissä tuhoten juuri valmistuvan sadon 750 000 hehtaarin alalta, tuhoten 239 682 kotia ja pakottaen leireihin 72 793 asukasta.

Jopa yli 200 km/t raivoava tuuli, rankkasateet, tulvat ja maanvyörymät tuhosivat paikoitellen kaiken infrastruktuurin, mukaan lukien tiet, sillat, sairaalat, koulut, sähkölinjat ja peltojen sadon. Saastuneet kaivot ja seisova vesi ovat otollinen kasvualusta malarialle ja ripulitaudeille, pelätyimpänä kolera, joka voi kuivattaa lapsen kuoliaaksi muutamassa tunnissa.

Médecins Sans Frontiéres, Nobel-palkittu lääkärijärjestö, ilmoittaa hoitaneensa 6 596 koleratapausta ja jakaneensa WHO:n ja Mosambikin terveysministeriön kanssa 803 125 kolerarokotetta, millä uhkaava epidemia saatiin hallintaan.

Tuskin jälleenrakennus saatiin käyntiin, kun uusi myrsky, Kenneth iski mereltä  25.4.2019. Kenneth kylvi tuhoaan Komorien saarilla ja Mosambikin pohjoisosassa jopa tuulennopeudella 280 km/t. Pohjoisen osavaltion pääkaupungissa Pembassa satoi yli 2 metriä. Yksi lisävaikeus avun jakelussa on aluetta viime kuukausina terrorisoinut ja ihmisiä kodeistaan ajanut islamistinen ääriliike.

LCIF on avustanut piirin 412 klubeja yhteensä 70 000 dollarilla maaliskuun lopulla. Lions-liiton hallitus päätti - samana päivänä kuin Kenneth iski - Alert-ryhmän suosituksesta antaa 18 000 dollarin katastrofiavustuksen LCIF:lle käytettäväksi myrskytuhojen korjaukseen. Samalla käynnistetään katastrofikeräys Mosambikin hyväksi. Nämäkin varat ovat Melvin Jones Fellow -kelpoisia ja kartuttavat klubien Kampanja 100 -saldoa.

Keräys voidaan toteuttaa voimassaolevien Poliisihallituksen (RA/2018/203) ja Ahvenanmaan maakuntahallinnon (ÅLR 2019/2581) luvilla, esimerkiksi pullokuittikeräyksellä, lipaskeräyksellä tai internetissä vetoamalla.

Yleisöltä ilman vastiketta kerättävien varojen tilinä on käytettävä Lions-liiton katastrofitiliä  FI54 8000 1970 8298 84, DABAFIHH. Kirjoita viestikenttään ”Mosambik” ja ”klubin nimi. ”

ALERT-ryhmän puolesta

ID Heimo Potinkara, puheenjohtaja