LION 5/20: Orkester Norden valmiina vuoteen 2021

Kesä 2020 jää historiankirjoihin ensimmäisenä kesänä 27 vuoteen, kun Orkester Norden ei kokoontunut, eikä leiriä järjestetty.

Näinä vieläkin epävarmoina aikoina suuntamme kuitenkin katseemme kesään 2021 toivoen, että voimme järjestää kaiken suunnitelmien mukaisesti silloin. Meillä on onneksi mahdollisuus siirtää monet suunnitelmat sellaisenaan ensi vuoteen.

Kapellimestari Eivind Gullberg Jensen on lupautunut johtamaan orkesteria, ja ohjelmistoon joudumme tekemään vain pieniä muutoksia. Kutsu Berliinin Young Euro Classic -festivaaleille on voimassa ensi kesänä ja otamme kutsun vastaan toivoen, että ensi kesänä kyseiset festivaalit pystytään järjestämään ja matkamme Saksaan on mahdollinen.

Haku orkesteriin käynnistyy perinteisesti joulukuussa ja päättyy tammikuun lopulla. Soittajavalinnat tehdään helmikuun 2021 aikana. Kannustamme kaikkia nuoria muusikoita hakemaan mukaan! Tarkemmat hakutiedot löytyvät Orkester Nordenin Internetsivuilta

Orkester Nordenin toiminta rahoitetaan pääosin Pohjoismaisen ministerineuvoston tuella, mikä riittää lähinnä orkesterin perustoiminnan rahoittamiseen ja leirin kuluihin. Tämän lisäksi on välttämätöntä saada muuta tukea ja rahoitusta, jotta voimme järjestää nuorille ikimuistoisia elämyksiä kiertueella. Myös yritysyhteistyö olisi äärimmäisen tärkeää.

Uudistuksia ensi kesälle

Orkester Nordenin harjoitusleiri järjestetään seuraavan kerran 23.7.-1.8.2021. Suunnitelmat ensi kesälle ovat jo pitkällä ja toivomme aktiivista leijonayhteistyötä asian tiimoilta. Leirin aikana tarvitsemme vapaaehtoisia muun muassa kahvinkeittoon ja ohjeisohjelma suunnitteluun.

Ensi vuoteen tulee myös hiukan uudistuksia. Taiteellinen tekeminen tulee aina olemaan tärkein osa orkesterin toimintaa, mutta sen rinnalla haluamme uudistua ja osoittaa olevamme ajan hermolla myös ympäristöasioissa. Ensi vuonna aloitamme yhteistyön Lahden ympäristöpääkaupunki -hankkeen kanssa. Lahti on valittu Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2021 ja näihin suunnitelmiin olemme innolla lähdössä mukaan myös Orkester Nordenin kanssa.

”Haluamme osoittaa olevamme ajan hermolla myös ympäristöasioissa.”

Kevään 2021 aikana pyrimme teetättämään oppilastyönä selvityksen orkesterin jättämästä hiilijalanjäljestä ja tekemään suunnitelmat sen pienentämäiseksi ja lentopäästöjen kompensoimiseksi eri keinoin tulevaisuudessa. Haluamme julistautua maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi nuoriso-orkesteriksi! Selvitystyö asiaan liittyen pyritään tekemään Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) Lahdessa toimivan Ympäristötekniikan yksikön kanssa.

Pieninä mahdollisina askeleina voidaan vuoden 2021 aikana miettiä kasvispainotteisen lähiruuan suosimista leirin ruokahuollossa, autotonta liikkumista Lahden kaupungin alueella liittyen harjoituksiin, majoittumiseen ja paikallisiin esiintymisiin. Kiertueen osalta joudumme miettimään suurempia muutoksia. Haluamme toimia vastuullisesti ja antaa nuorille mahdollisuuden tehdä ympäristöteko osallistumalla juuri Orkester Nordenin toimintaan.

Haluamme jättää orkesterin 30-vuotisen historiakirjan sivuille hiilijalanjäljettömät sivut, jotka ovat täynnä taiteellista ilotulitusta, vastuullisesti tuotettuna.

Henna Keihäs, Orkester Nordenin tuottaja

Lue lisää tästä ja muista mielenkiintoisista aiheista .