Sadoittain hyviä tekoja 

Juhlavuosi jää näkymään

 

Lions-järjestön sadas vuosi ja sadas Suomen itsenäisyyden vuosi ovat saaneet klubit järjestämään valtavasti erilaisia juhlavuositapahtumia. Moni klubi toteutti lisäksi useita juhlavuoden perintöprojektihankkeita, jotka jäävät elämään vuosikausiksi kertoen klubien aikaansaannoksista ja hyvistä teoista omalla toiminta-alueellaan.

 

Hyviä tekoja on toteutettu sadoittain, tässä niistä muutamia:


Parkour-rata Parikkalaan

LC Parikkala/Siikalahden rakentama Parkour-kenttä on vihkimistä vaille valmis.

Kentän kustannusarvio on noin 5 000 euroa. Sen päälle tulee talkootyön osuus, jota on kertynyt jäsenille noin 80 tuntia. Rahoituksen klubi on kerännyt palveluhakemiston tuotolla ja muun muassa kalakukkoja ja joulukuusia myymällä.

Rataan on haettu mallia Punkaharjulta ja vinkkejä paikallisilta harrastajilta. Rata mahdollistaa monipuolisen temppuilun eri telineillä. Parkour-rata on harrastajien vapaassa käytössä.

Rata luovutetaan Parikkalan kunnan hallintaan. Klubilaiset toivovat, että rata lisää nuorison viihtyvyyttä ja harrastusmahdollisuuksia paikkakunnalla.

 


Toijalassa sankarihaudoille lyhdyt

LC Toijala/Akaa on hoitanut Toijalan hautausmaan 140:lle sankarihaudalle talviristin ja sen pystyttämisen jo vuodesta 2002. Talviristit on asetettu hautojen yhteyteen ja partiolaiset ovat vieneet sinne itsenäisyyspäivänä ja jouluaattona kynttilän palamaan.

Hautausmaan kynttilät sammuvat kuitenkin helposti, koska Toijalan hautausmaa sijaitsee tuulisen mäen laella. Niinpä alueen lionsklubit LC Toijala, LC Toijala/Akaa ja LC Toijala/Arvo Ylppö päättivät hankkia Suomi100 juhlavuoden kunniaksi kynttilälyhdyt, jotta liekki saadaan palamaan pidempään.

Akaan seurakunta saa lyhdyt lahjoituksena ja lionsklubit huolehtivat lyhtyjen viemisestä hautausmaalle ja niiden poistamisen keväisin. Leijonat huolehtivat myös talviristien ja hautalyhtyjen säilytyksestä ja puhdistuksesta.

Klubien keräämien varojen lisäksi lyhtyjen hankintaa rahoitettiin Arne Ritari -säätiön myöntämällä avustuksella.

 

Kulttuuriteko Punkaharjussa

Joulukuun alussa Punkaharjun leijonat saattoivat päätökseen hankkeen, joka pantiin alulle jo 137 vuotta sitten.

Tuolloin Savonlinnan yläalkeiskoulun entiset oppilaat päättivät kunnioittaa kansallisrunoilija J. L. Runebergiä hankkimalla hänelle muistomerkin harjun korkeimmalle paikalle.

Vasta kesällä 1939 saatettiin muistomerkki pystyttää. Kiveen suunniteltu runoilijan reliefi jäi kuitenkin hankkimatta.

Vuonna 2016 dosentti Jyrki Paaskoski ehdotti hankkeen loppuun saattamista. Punkaharjun leijonien silloinen presidentti, Erkki Jantunen innosti klubinsa sen toteutukseen. Hankittiin luvat, kerättiin varat ja kunnostettiin muistomerkki ympäristöineen.

Runoilijan pojan, kuvanveistäjä Walter Runebergin, isästään tekemästä muistomitalista suurennettu ja valettu pronssinen reliefi sijoitettiin paikoilleen juuri ennen itsenäisyyden 100-vuotispäivää. Hanke sai osakseen paljon huomiota ja siitä tuli myös Suomi 100 -hanke.

 

 

Laavu hankasalmelaisten käyttöön

LC Hankasalmen lahja hankasalmelaisille 100-vuotiaan Lions-järjestön ja 100-vuotiaan Suomen kunniaksi on Kääkön laavu kirkonkylän läheisyydessä Kääkön suoalueen reunalla.

Klubi päätti rakentaa laavun Kääkön vajaan viiden kilometrin mittaisen hiihtoladun varrelle. Avustusta saatiin Arne Ritari-säätiöltä 4 300 euroa hankkeeseen, jonka kustannusarvio oli noin 10 000 euroa. Talkootunteja kertyi 11 veljen tekemänä 410 tuntia.

Rakennukset luovutettiin kunnalle 30.10.

Keski-Suomen Liikunta palkitsi liikuntagaalassaan tammikuussa LC Hankasalmen laavuhankkeen vuoden 2017 liikuntatekona Hankasalmella.

 


Iloa potilaille ja vanhuksille

LC Hki Malmittaret hankki sekä Malmin sairaalan ulkoilupihalle, että Hoitokoti Päiväkummun Paloheinän hoivakotiin vastakkainistuttavat katokselliset vankat puukeinut.

Sairaalan potilaille, heidän vierailleen ja henkilökunnalle keinu tuotti iloa jo koko viime kesän. Katoksen ansiosta pieni sadekaan ei haitannut keinussa istumista.

Samaten Paloheinässä keinussa istuminen toi iloa sekä ikäihmisten, että heidän omaistensa päiviin.

 

 

Kolminkertaisesti juhlavaa

LC Kangasniemi halusi juhlistaa leijonien 100-vuotista järjestötoimintaa, 100- vuotiasta Suomea sekä Kangasniemen kunnan 150 –juhlavuotta.

Leijonat osallistuivat Kangasniemelle haudattujen 340 sankarivainajien muistomerkin hankintaan ja paljastukseen talvisodan syttymisen muistopäivänä sekä sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä laskettavien havuseppelten tekoon.

LC Kangasniemen talkootyön tuloksena valmistui käsin solmien 75 havukranssia. Suomi 100 Yhdessä -teeman mukaisesti lionsien isännöimissä talkoissa oli mukana vapaaehtoisia kymmenestä muusta järjestöstä. Havukransseja sitoi noin 200 vapaaehtoista aina koululaisista vanhuksiin asti. Seppeleitä valmistui yli 400. Niistä sankarihaudoille laskettiin 312. Omaiset hoitivat loput veteraanien haudoille.

Kuva: Kristiina Procope-Hietanen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jouluvalot himankalaisten iloksi

50 vuotta täyttävä LC Himanka pohti, miten itsenäisyyden juhlavuonna 2017 saataisiin mahdollisimman monelle jaettua iloa ja valoa arjen keskelle. Ajatuksena oli myös huomioida 100-vuotiasta Suomea.

Pääkohteeksi valittiin keskustasta uupuneet jouluvalot. Rahallinen panostus valoihin oli historiallisen suuri: LC Himanka lahjoitti jouluvalot -projektiin 5 000 euroa. Jouluvalojen rahoittajina olivat mukana myös yrittäjät, yksityiset lahjoittajat sekä kaupunki.

Raumankarin kävelysillan jouluvalojen toivotaan jatkossa tuovan kaikille kuntalaisille ja ohikulkijoille hyvää jouluista mieltä, yhteisöllisyyden tunnetta ja ylpeyttä itsenäisestä 100-vuotiaasta Suomesta.

 

 

LC Kaukajärvi perusti tammipuiston

Idean tammipuiston perustamisesta Kaukajärvelle esitti klubin perustajapresidentti Jorma Huura.

Syksyllä 2017 puiston suunnittelu eteni Timo Kosken johdolla Haiharankankaalla, Juvan kadun varrella. Puiston suunnittelun, puiden hankinnan ja istutuksen hoiti kaupunki. Klubin tehtävänä oli järjestää avajaisjuhla yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Kaukajärven Tammipuiston avajaiset olivat Haiharankankaalla 31.1.2017. Puistoon oli silloin istutettu itsenäisyyden tammen ympärille kymmenen tammea juhlistamaan Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Tammet ovat myös kiitos kymmenelle Kaukajärvellä pitkään toimineelle yhteisölle.

Kaupungin ekologinen maankäytön suunnittelu ottaa huomioon luonnon moninaisuuden säilyttämisen ja riittävät viheralueet. Ihmisten hyvinvoinnille kaupunkipuilla on suuri merkitys.

Tammipuisto on LC Kaukajärven pitkäaikaisin aktiviteetti sillä nyt istutettujen tammien elinkaari ylettyy satoihin vuosiin.

 


Sateisesta säästä huolimatta tilaisuuteen osallistui toista sataa kaukajärveläistä.

Kuva: Teuvo Nyberg Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki
010 501 4500

Yhteystiedot