Hyvän Päivänä tehdään hyvää ja palkitaan hyväntekijöitä

Joka vuosi 8.10. vietetään lionstoiminnan Hyvän Päivää. Hyvän Päivä koskee kaikkia yli 22 000 vapaaehtoistyöhön sitoutunutta lionia noin 900 lionsklubissa eri puolilla maata.

 

Hyvän Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota lionien vapaaehtoiseen palvelutoimintaan ja tehdä samalla tunnetuksi paikallista lionstoimintaa ja kertoa klubien monista tavoista tehdä hyvää.

 

Suomen Lions-liitto julkistaa vuosittain Hyvän Päivänä valtakunnallisen Vuoden Hyväntekijän sekä omista joukoistaan lionien Vuoden Hyväntekijän. Ensimmäisen kerran valinnat tehtiin vuonna 2015.

 

Marco Bjurström ja Markku Esko

 

Ensimmäiseksi valtakunnalliseksi Hyväntekijäksi Suomen Lions-liitto valitsi vuonna 2015 Marco Bjurströmin. Palkitsemisen perusteina oli se, että Bjurström on toiminut ”innostamisen ihmemiehenä” ja hyvän mielen tuottajana jo parinkymmen vuoden ajan.

Lionsien joukosta vuonna 2015 Vuoden Hyväntekijäksi valittiin Lions Club Sastamala/Vammalan Markku Esko. Hän ansaitsi tunnustuksen pitkäjänteisestä ja monipuolisesta vapaaehtoistyöstään paikkakunnan palvelutalon asukkaiden hyväksi.

 

Juha Tapio ja Kalevi Hietanen

 

Vuoden 2016 valtakunnalliseksi hyväntekijäksi valittiin laulaja-lauluntekijä Juha Tapio. Tunnustuksen perusteina olivat Suomen suosituimpiin lukeutuvan artistin merkittävä julkinen tuki lionien vapaaehtoistyölle Punainen Sulka 2017 -kampanjan kautta sekä hänen vaikutuksensa inhimillisten arvojen ja yhteisen hyvinvoinnin puolesta.

Juha Tapio lahjoitti huomattavan osan Helsingissä Hartwall Areenalla järjestetyn konserttinsa tuotosta Punainen Sulka 2017 -kampanjalle. Vuonna 2016 liiton kunniamaininnan sai Jyväskylän kaupungin sivistyksen toimialan perusopetuspalvelut, joka on Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella tarjonnut nuorten elämäntaitojen vahvistamiseen tarkoitetun Lions Quest -koulutuksen lähes sadalle perusopetuksen opettajalle.

Lionien Vuoden Hyväntekijäksi valittiin Kalevi Hietanen Lions Club Laitila/Untamoisesta. Hänet palkittiin poikkeuksellisista ansioistaan Viron vammaisten lasten lastenkotien auttamisessa 20 vuoden aikana.

 

Brother Christmas ja Esa Piippo

 

Vuoden 2017 valtakunnallinen hyväntekijä julkistettiin Lahden Sibeilustalolla 8.10. pidetyssä Hyvän Päivän juhlassa. Tunnustus annettiin Brother Christmasille, joka tekee pyyteetöntä hyväntekeväisyystyötä ja on osoittanut toiminnallaan, että kuka vain voi todellakin auttaa ja tehdä hyvää muiden eteen. Hän myös antaa muille mahdollisuuden auttaa yhdistäen avuntarvitsijoita ja auttajia.

Lionien Vuoden Hyväntekijäksi valittiin Esa Piippo LC Mouhijärveltä.

Esa Piipon aloitteesta on Sastamalan Mouhijärvellä toteutettu MouhiFG-frisbeegolfrataprojekti. Piipon henkilökohtainen panos monisatatuntisine talkoineen on ollut ratkaiseva projektin käynnistymiselle ja onnistumiselle.  Piipon johdolla järjestettiin”maailman suurimmat talkoot”, jossa kaikki Mouhijärven koululaiset osallistuivat uuden liikuntapaikan rakentamiseen.

 

Mansikkka ja Sirpa Laine


Vuoden 2018 hyväntekijät julkistettiin Hyvän Päivän -tapahtumassa Malmin sairaalalla. Samalla lionit istuttivat lähes 300 kukkasipulia sairaalan pihalle potilaiden, vierailijoiden ja henkilökunnan iloksi.

 

Suomen Lions-liitto nimesi valtakunnalliseksi Hyväntekijäksi 2018 Maiju Voutilaisen, joka toimii videobloggaajana nimellä . Vloggaaja Maiju Voutilainen lähti vuonna 2016 mukaan Ylen ja mielenterveysjärjestöjen yhteiseen nuorille suunnattuun Sekasin-kampanjaan ja kertoi blogissaan julkisesti kärsineensä itse masennuksesta ja ahdistushäiriöstä. Video sai saman tien yli 80 000 katselukertaa ja sillä oli suuri merkitys monille nuorille.

 

Bloggaajien ja vloggaajien vaikutus nuorten elämään on suuri. Tunnustuksen perusteissa arvostetaan sitä, että toimijoilla on vastuullisuutta auttaa eteenpäin isoissa asioissa ja saada seuraajien elämänsuunta kääntymään parempaan. 


Vuoden lionien hyväntekijäksi valittiin lion presidentti Sirpa Laine, lionsklubi Turku/Luciasta. Hän on käsityötaidoillaan tehnyt ja innostanut koko klubin mukaan tekemään ja hankkimaan niin sanottuja reippauspalkintoja sairaalahoidossa oleville lapsille Turun yliopistollisen keskussairaalan infektio-osastolle. 

 

Suomen Lions-liitto palkitsi kunniamaininnalla myös Tansanian hiljaisen hyväntekijän, Toini Niskasen. Äänekoskelta oleva Niskanen on kirpputoria pitämällä rahoittanut Tansaniaan koulun ja kaivoja. Kirpputorien pyörittämisen hän siirsi jatkajalleen ja ryhtyi organisoimaan kummilapsitoimintaa, jossa on tällä hetkellä kummeja noin 40 avustamassa muun muassa lasten koulukäyntiä ja koulupukuja.

 

Jukka Jalonen ja Rauno Mikkola

Hyvän Päivänä 8.10. eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa järjestetyssä tilaisuudessa palkittiin vuoden Valtakunnalliseksi Hyväntekijäksi 2019 Suomen jääkiekkomaajoukkueen kaikkien aikojen menestyksekkäin päävalmentaja Jukka Jalonen. Lionien oman vuoden hyväntekijän palkinnon sai LC Littoisista PDG Rauno Mikkola, joka on suurella sydämellä käynnistänyt valtakunnallisen sydäniskurikampanjan. 

 

Jukka Jalonen on moninkertainen leijona. Hän on leijona valmentajana, mutta hän on leijona myös lionsklubi Riihimäen jäsenenä. Valmentajana Jalosella on erityiskyky, joka lienee menestyksen syvin lähde. Hän löytää usein aivan nimettömistä pelaajista sellaisia ominaisuuksia, jotka yllättävät kaikki muut. Jukka Jalonen ei tarvitse joukkueeseen maailmantähtiä, mutta hänen joukkueensa synnyttää niitä.

 

Tunnustuksen perusteissa mainitaan, että hyvien ominaisuuksien löytäminen ja niiden tukeminen hyvän elämän voimaksi on Lions-aatteen mukaista. Jukka Jalonen on halunnut tukea myös valmentajille tuotettua Lions Quest -koulutusta.

 

- Tämä oli iso yllätys ja olen otettu ja ylpeä valinnastani. Suomessa on erittäin paljon ihmisiä, jotka tämän tunnustuksen olisivat ansainneet. Olimme aika vahvasti toisen leijonaporukan kanssa näkyvillä ja vähän altavastaajan asemasta pärjättiin erittäin hyvin ja saatiin koko porukka itsestämme paljon irti ja jopa voitettiin maailmanmestaruus. Se varmaan vaikuttaa siihen, että tässä nyt iloisena seison, Jalonen totesi.

 

- Olen ylpeä myös, että olen ollut lion kohta 15 vuotta. Pyrin olemaan toiminnassa paikalla aina kun vaan olen pystynyt ja olen viihtynyt hyvin. Lionstoiminta on äärettömän hienoa ja pyyteetöntä työtä niin nuorten kuin vanhustenkin eteen. Omassa klubissanikin on henkilöitä, jotka laittavat kroppaa likoon ja omaa aikaansa ja tekevät pyyteettömästi hyvää.

 

Vuoden lionien hyväntekijäksi valittiin lion Rauno Mikkola lionsklubi Littoisista. Mikkola on suurella sydämellä käynnistänyt valtakunnallisen sydäniskurikampanjan. Aikaa ja vaivaa säästämättä hän on pyyteettömästi ja päättäväisesti ajanut tärkeää asiaa eteenpäin.

 

Sydäniskurikampanjan tavoitteena on saada Suomeen noin tuhat uutta sydäniskuria. Kampanja on yksi Suomen suurimmista lionien humanitäärisistä kampanjoista, jolla on valtava mahdollisuus inhimillisen elämän turvaamiseksi.

 

− On äärimmäisen tärkeää, että tunnustamme sen arvon, jonka vapaaehtoistoimijat, kuten Suomen Lions-liitto, tuovat kantamalla vastuuta yhteisestä hyvinvoinnista. 

 

Sydäniskurikampanjan toteuttaminen on esimerkillistä vastuunkantoa. Kampanja on merkittävä humanitaarinen ansio, jonka hyöty tulee kokonaisuudessaan meidän kaikkien suomalaisten hyväksi, sydäniskurikampanjan suojelijana toimiva kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva toteaa.

 

Tunnustuksen perusteissa mainitaan, että Mikkolan esimerkillinen sitkeys ja peräänantamattomuus yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi kuvastaa mitä parhaiten oikeaa Leijona-henkeä, jonka tarkoituksena on auttaa kanssaihmisiään parempaan elämään ja jopa antaa mahdollisuus jatkaa sitä.

 

 

Päivitetty 8.10.2019

 Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot