Utajärvelle saatiin silmänpainemittari

Utajärven terveyskeskukseen saapui silmänpaine mittari keskiviikkona.
Vastaava lääkäri Teemu Strengell sanoo sen nopeuttavan ja helpottavan tutkimusta huomattavasti. Laitetta oli jo kaipailtu viime vuodet. Ennen silmänpainetutkimus kesti kymmenestä minuutista varttituntiin, kun uudella laitteella mittaus sujuu jopa puolessa minuutissa. Lisäksi puudutustippoja ei tarvitse
enää käyttää ja testi tulos on paljon luotettavampi. Varmasti hintansa maksaa takaisin, Strengell vakuuttaa. Yhden näkökyvyn hinta on kymmeniä tuhansia yhteiskunnalle. Kun yksikin ihminen säilyttää näkönsä silmänpainemittarin ansiosta, on se korvannut laitehankinnan moninkertaisesti.Paine tauti ei välttämättä anna mitään oiretta ennen kuin näkö menee, Strengell sanoo.
Laitteen mittauskärjet ovat suojapakattuja ja kertakäyttöisiä, joten laite on mikrobioloogisesti mitattavalle turvallinen. Se ei aiheuta silmien kirvelyä ja räpyttelyä kuten vanhat mittarit.
Utajärvelle kaavaillaan nyt uuden laitteen ansiosta seulontatilaisuutta syksylle. Jokainen halukas voi käydä mittauttamassa silmänpaineensa.
Silmänpainemittarin Utajärven terveyskeskuksen käyttöön lahjoittivat Lions Club Utajärven yhdessä Arne Ritari –säätiön kanssa. Keskiviikkona laitteen luovuttivat terveyskeskuksessa Asko Merilä, Kalevi Holappa ja Raimo Tuovinen. Vastaavat mittarit löytyvät jo Muhokselta ja Vaalasta Lions Clubien hankkimana.

Kuva ja juttu Heidi Papinaho