Tammikuun 2021 uutiskirje

Mikä ihmeen MD-PRC?

LC Uusikaupunki/Merettaret teki Kalajoen vuosikokoukselle aloitteen, jonka tavoitteena oli selväsanaisesti kertoa järjestömme rakenteesta, toimintamuodoista ja henkilönimikkeistä omalla äidinkielellämme. Aloitteentekijöiden pelkona oli, että upea järjestömme näyttäytyy liiankin vaikeasti tavoitettavana. Huoli on aiheellinen. 

Viestintä nojaa liiton toimialoja ja työryhmiä koskevaan ohjeistukseen. Sen mukaisesti viestitään toiminnastamme LION-lehdessä, uutiskirjeissä, www.lions.fi–sivuilla ja sosiaalisessa mediassa säännöllisesti.  Viestintäjohtaja(PRC) vastaa Suomen Lions-liiton viestinnästä ja viestintästrategian toteutumisesta yhdessä toiminnanjohtajan ja liiton puheenjohtajan kanssa. PRC osallistuu LION-lehden toimitusneuvoston kokouksiin, toteuttaa viestinnän koulutusta, tukee projektien tiedottamista sekä liiton, piirien ja klubien toimialojen ja työryhmien verkkoviestinnän kehittämistä. Huomioiden AlfaTV:n ja molemmat kotimaiset kielet. 

LION-lehti on ilmestynyt säännöllisesti, samoin uutiskirjeet, ja kotisivut on päivitetty. Unohtamatta liiton ja piirien sosiaalista mediaa. Tällä kaudella on myös käynnistetty Tuhansien leijonien maa -webinaarisarja.  Viestintätyöryhmä ja piirien viestinnästä vastaavat toimikuntapuheenjohtajat ovat toimineet yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. 

Kävijätilaston mukaan, ainoastaan digitaalisena ilmestyvä, LION-lehti 5/2020 avattiin 155 kertaa kotisivuiltamme vuonna 2020. Uutiskirjeen luki tai oli ainakin lukevinaan 44% jäsenistä. 
Yhdeksään Tuhansien leijonien maa -webinaariin rekisteröityi 295, osallistui 232 ja tallenteen katsoi jälkikäteen 203 osallistujaa. Rauhanjulistekilpailun Facebook-tykkäyksiä oli yhteensä 305.

Tässä uutiskirjeessä korostetaan mm. raportoinnin merkitystä, muistutetaan palkitsemisen tärkeydestä, kutsutaan mukaan suunnittelemaan kansainvälistä diabeetikkonuorten leiriä Suomeen kesälle 2022, tutustutaan uusiin tapoihin palvella, saadaan tilastotietoa korteista, arvoista, maskeista ja kummitilityksistä. Huomiotta ei jää myöskään Kampanja 100 kiihtymisvaihe. Käsillä on myös Lions Quest juhlavuosi.

MD-PRC on muuten Moninkertaispiirin PR- ja Lions-tiedotusjohtaja. Muidenkin järjestömme rakenteen, toimintamuotojen ja henkilönimikkeiden kryptisten ilmaisujen avaaminen on työn alla.
Otan mielelläni vastaan kaikenlaista palautetta, jotta voisimme paremmin palvella klubeja, lohkoja ja piirejä. Ja ennen kaikkea, meillä on tehtävä: ”Auta lähimmäisiäsi heidän koettelemuksissaan: surevat tarvitsevat myötätuntoasi, heikot ja vaikeuksissa kamppailevat tukeasi.”

MD-PRC, Viestintäjohtaja
p. 040 52 00044
Raimo Sillanpää

Miksi raportoida

Viittaan juuri ilmestyneen LCIn Digest uutiskirjeen Palveluiden raportoinnin johdantotekstiin.
”Jotta voimme kertoa tarinamme tehokkaasti, mitata vaikutuksemme ja kasvattaa jäsenmäärää, on tärkeää, että kaikki klubit ilmoittavat niiden toteuttamasta palvelusta. Jokainen projekti, johon osallistumme lioneina ja leoina, riippumatta siitä, kuinka suuri tai pieni, on arvokas matkallamme palvella yhteisöjämme ja maailmaa”.

Jokainen meistä ymmärtää miksi yrityksissä suunnitellaan toimintaa, raportoidaan toiminnasta ja seurataan tunnuslukuja. Toimintaa muutetaan joskus radikaalistikin, jos tulokset eivät ole tyydyttäviä. Tämä pätee myös vapaaehtoisjärjestöihin kuten Lions- toimintaan. Raportointi on merkki siitä, että olemme olemassa ja aktiivisia perusajatuksellemme We Serve.

Toiminnan raportointi kuukausittain on klubien tehtävä omista tekemisistään. MyLion- järjestelmä on luotu palveluiden raportointiin, jonka vastuuhenkilö pirissä on piirin GST, eli palvelujohtaja. Hänen tehtävänään on seurata klubien raportointia sekä neuvoa ja auttaa klubien sihteereitä tehtävässään. Tähän liittyy myös palveluiden vaikutuksen raportointi. GST:n kannattaa tutustua MyLION- ohjeisiin Digest- kirjeen palveluaiheen lopussa ja ohjeistaa klubeja raportointiin.

MyLCI on toinen raportointijärjestelmämme, jonne kirjataan jäsenasiat. On tärkeää, että jäsentilanne on ajan tasalla kuukausittain. Jos henkilömuutoksia ei ole tapahtunut, klubin sihteeri ilmaisee tämän kirjaamalla ruksin, ei muutoksia ruutuun, ja asia on sillä selvä. Tämä liittyy piirin GMT:n, eli jäsenjohtajan seuranta-alueeseen ja hänen tehtävänään on huomauttaa klubeja puutteista. Aikaisemmin vaivannut MyLCIn ja liiton jäsenrekisterin ongelmat on nyt korjattu, mutta vielä voi löytyä joku vanha virhe, josta pyydetään ilmoittamaan vaikka piirikuvernöörin kautta eteenpäin.

Tämän kauden toimintasuunnitelman tavoite on 100 % raportointi. Vielä ei ole myöhäistä täydentää puuttuvaa raportointia. Jos sen aloittaa vasta nyt, on työmäärä melkoinen. Siksi tämä tehtävä kannattaa suorittaa kuukausittain. Vielä löytyy klubeja, jotka eivät ole raportoineet yhtään mitään. Piirin GST:n on vastuuhenkilönä keskusteltava klubisihteereiden kanssa mahdollisista syistä ja tarvittaessa opastettava ohjelman käyttöön. LCI on ilmoittanut, että ensi kauden ykkösasia tulee olemaan raportointi. Siitä tullaan kuulemaan jokaisen vastuuhenkilön suusta ja tiedotteissa niin, että jokainen ymmärtää sanan merkityksen. Miksi aloittaa raportointi vasta ensi kaudella? Voimme yhtä hyvin aloittaa sen jo nyt, jolloin ensi kaudella raportointi on tuttua. Hyvää alkanutta vuotta.

Matti Reijonen
Ordförande

Tutustu uusiin tapoihin palvella klubisi kanssa

  • Onko sinulla ylimääräinen tietokone tai tabletti? Harkitse näiden laitteiden lahjoittamista oppilaille heidän virtuaalisen koulutyönsä tukemiseksi tai hoitokodin asukkaille, jotta he voivat pitää yhteyttä ystäviin ja perheenjäseniin. 
  • Puhutko toista kieltä? Ehkä voit toimia vapaaehtoisena ja kääntää asiakirjoja tai virtuaalisesti opettaa toista kieltä.
  • Kuka ei pitäisi kirjeen saamisesta? Kysy paikallisilta hoitokodeilta tai kuntoutuslaitoksilta, jos voitte kirjoittaa kirjeitä asukkaille, jotka saattavat olla eristettyjä ystävistä ja perheestä koronaviruspandemian (COVID-19) aikana. 
  • Pidättekö työstä nuorten parissa? Tutustukaa virtuaalisiin opetusmahdollisuuksiin opiskelijoille, jotka tarvitsevat lisäapua etäopetustehtävien aikana. 
  • Pidätkö lukemisesta? Harkitkaa äänikirjojen tallentamista näkövammaisille tai lukekaa lapsille virtuaalisesti vahvistaaksenne heidän lukuintoaan. 
  • Haluatteko toimia yhdessä klubin jäsenten kanssa? Oletteko harkinneet puiston tai metsäalueen siivousurakkaa, jossa sosiaalista etäisyyttä on helppo ylläpitää? 
  • Pidättekö ompelemisesta? Ottakaa yhteyttä kouluihin, hoitokoteihin ja sosiaalitoimistoihin selvittääksenne, tarvitsevatko he uudelleenkäytettäviä suojamaskeja. 
  • Pidättekö ulkona olemisesta? Auttakaa apua tarvitsevia naapureita muun muassa suorittamalla pihan- ja puutarhanhoitoa, maalaamista jne. Nämä toiminnot tarjoavat arvokasta palvelua ja mahdollistavat sosiaalisen etäisyyden pitämisen. 
  • Onko teillä aikaa hoitaa asioita? Auttakaa naapuria tarjoamalla lääkkeiden tai päivittäistavaroiden noutamisessa.

Tämä ja muuta tietoa löytyy osoitteesta: i. Käy tutustumassa!
Myös virtuaaliset tapahtumat lasketaan! Älä unohda raportoida virtuaaliset kokoukset ja palveluprojektit.
Webinaarissa 4.2.2021 on aiheena palvelutoimiala!

Palvelun hengessä
Taisto Kotila
MD-GST, Palvelujohtaja

Kampanja100 kiihtymisvaiheeseen

LCIF:n kunnianhimoisin kampanja kautta aikain saa nyt uusia houkuttimia. Lähetin juuri klubeille tiedot Melvin-kilvan tilanteesta. Top ten –listoja en vielä kaikista piireistä saanut täyteen. Vähinkin ponnistuksin moni klubi vielä tässä vaiheessa päihittäisi nykyiset keltapaidat.  O-piirin pienin klubi voittaisi muut yhdellä Melvinillä, ja saisi samalla Malliklubin kunniataulun.

Päämajasta tulee pikapuoliin parhaimmille lahjoittajille kannustus kirittää tahtia vielä Malliklubiksi asti. Juuri sainkin ilmoituksen, että B- ja O-piirin lisäksi N-piiri on saanut ensimmäisen Malliklubinsa, LC Helsinki/Kontulan! Kolmenkymmenen hengen klubille se tarkoittaa 15.000 dollaria kesäkuun 2023 loppuun mennessä.  Törkiän Kolokosti Onnia, näin pohojalaasittain!

Lahjoituksia helpottaakseen Päämaja suunnittelee myös avaavansa uudelleen mahdollisuuden kohdistaa lahjoitukset suoraan LCIF:n eri kohteisiin, ei pelkästään Palveluvoimaan tai Hätäapuun. 

Virtuaalisessa NSR-kokouksessa 16.-17.1.2021 on LCIF:llä oma seminaarinsa, missä jokaisesta Pohjoismaasta esitellään koronankestäviä varainkeräyskeinoja  sekä vaikuttavia, LCIF:n avulla toteutuneita projekteja. Meiltä on esillä ainakin I-piirin katastrofivalmius -hanke ja B-piirin kansainvälinen diabetesleiri. Varainkeräyskeinoista ehdolla on 200% malliklubini pullokuittipömpeli sekä virtuaalipikkujoulu, josta odotan kertyvän parin Melvinin verran osallistumismaksuja. Tulkaahan linjoille!  

LCIF-piirikoordinaattorit, piirikuvernöörit, CC:t ja ID ovat kunniakkaasti olleet esimerkkeinä omine lahjoituksineen. Kaikki mukaan, vaikka säästyneiden klubiaterioiden hinnalla!
Ole rohkea – Ole Melvin / Var modig – var en Melvin!

PCC Heikki Hemmilä pMJF
Lions-liiton LCIF-koordinaattori

Elämisentaitoja Lions Quest

Juhlavuosi 
30 vuotta on kulunut siitä, kun Suomessa pidettiin ensimmäinen Elämisentaitoja koulutus. Sen jälkeen koulutukseen on osallistunut jo n. 20000 opettajaa ja lasten kasvattajaa. Vaikka ohjelman käynnistäjät 1991 olivat kaukonäköisiä leijonia, tuskin hekään saattoivat nähdä, miten tärkeässä roolissa vuorovaikutustaidot ovat vielä tänä päivänä. 
Webinaari 14.1.2021
Elämisentaitoja Lions Quest on esittelyssä webinaarissa 14.1.2021. Webinaari keskittyy esittelemään ohjelmaa ja erityisesti käymme läpi niitä keinoja, joita yksittäinen jokainen klubi voi osallistua lasten ja nuorten hyvien vuorovaikutustaitojen kehittämiseen.  

För svenskspråkiga klubbar
Ruotsinkielisille klubeille LQ-kouluttaja
Ruotsinkielisen kouluttajan valmennus on loppusuoralla. Vielä tarvitaan hänelle ruotsinkielinen yleisö. Pyydämme kaikkia ruotsinkielisiä klubeja etsimään aktiivisesti ruotsinkielisiä opettajia LQ-koulutukseen. Näin varmistamme, että voimme olla edistämässä lasten ja nuorten hyvinvointia ja kehittämässä heidän vuorovaikutustaitojaan myös ruotsiksi. 
Ota yhteyttä yksityiskohdista: Mari Koivisto, 

Lions Quest-utbildningar kan snart förverkligas också på svenska i och med att utbildningen av en svenskspråkig ansvarsperson just nu är på slutrakan. Den nya svenskspråkiga utbildaren kommer att ta itu med sin uppgift efter det sista utbildningssteget är taget för hens del. Innan den nya utbildaren är klar bör hen visa sin förmåga vid ett svenskspråkigt LQ-utbildningstillfälle. För att ordna det tillfället behöver vi hjälp av de svenskspråkiga lionsklubbarna som uppmanas att kontakta skolor och bjuda in lärare.
För mera information kontakta LQ-utbildningssekreteraren: 

Jorma Hokkanen
LQCD, Lions Quest koordinaattori

Jokainen leijona on tunnustuksen arvoinen

Liitossa toimii tällä kaudella ansiomerkkityöryhmä. Sen tehtävänä on päivittää ansiomerkki- ja palkitsemisohje, joka löytyy liiton sivuilta hakusanalla ansiomerkkiohje. Ohjetta päivitettiin haku- ja toimituskäytännön osalta viimeksi syksyllä 2019, kun liitossa tehtiin organisaatiomuutoksia. Monet klubit muistavat erilaisin tunnustuksin ansioituneita jäseniään klubin täyttäessä tasavuosia, jotkut eivät valitettavasti silloinkaan. Leijonat tekevät ansiokasta hyväntekeväisyystyötä, mistä kunnia kuuluu kaikille jäsenille. Me ansiomerkkityöryhmässä toivomme, että klubeissa muistettaisiin eri tavoin säännöllisesti palkita ansioituneita jäseniä. Rahasta se ei ole kiinni.

Lähetimme alkuvuonna piirikuvernööreinä lähivuosina toimineille kyselyn ansiomerkkien käytöstä, arvojärjestyksestä, kriteereistä, hakemisesta ja vastaavasta. Myös muut yksittäiset leijonat voivat tämän kuun loppuun mennessä tuoda julki mielipiteensä ansiomerkeistä ja palkitsemisesta ottamalla yhteyttä työryhmän puheenjohtaja Seppo Söderholmiin,  tai 0400 656.

PCC Seppo Söderholm

Tule mukaan suunnittelemaan kansainvälistä diabeetikkonuorten leiriä Suomeen kesälle 2022!

Toivomme, että NSR-kokous tekee reilun viikon kuluttua myönteisen päätöksen Pohjoismaissa vuosittain kiertävästä leiristä, joka järjestetään tyyppi 1 sairastaville nuorille. Leiri on jo kertaalleen pilotoitu Suomessa kesällä 2019, joten hyvä pohjasuunnitelma on valmiina. Etsimme vielä muutamaa aiheesta innostunutta työryhmään viemään tätä projektia eteenpäin. 

Otathan yhteyttä VCC Sanna Mustonen 

Lions-arvat tilannetietoa 

Arpoja on palautettu noin 2230 kpl. Toivon klubeilta selkärankaa siihen, että klubikokous käsittelee arpa-asian vielä kerran ja tiedustelee jäseniltään haluaako joku klubin jäsenistä vielä ostaa näitä arpoja. 

Arpamyynnin piirikohtaiset myyntitilastot saataneen valmiiksi helmikuun alussa joten tilastotietoa luvassa helmikuun uutisviestissä.

Myyntiaikaa on vielä vähän alle 1 kuukausi jäljellä!

Jonkin verran on tullut kyselyitä arpojen laskutuksesta. SIIS arvat laskutetaan vasta kun palautusaika on päättynyt eli 4.2.2021 jälkeen.

Muistakaa kuitenkin klubeissa, että myymättömät arvat pitää palauttaa ja olla perillä viimeistään 3.2.2021. Tämän jälkeen niitä ei enää vastaanoteta vaan klubi sitoutuu maksamaan myymättä jääneet arvat.

Lisätietoa arvoista: Hilve Reijonen, puh. 0407656948, sähköposti: .

Joulukortit lopullinen myyntitilanne 2020

Joulukorttien myynti 31.12.20 yhteensä  47131 €.  Vrt edellinen kausi 51983 €. Vähennystä 9,3%
Myynti lajeittain: Postikortteja 58760 kpl, taittokortteja 24670 kpl ja personoituja kortteja 3050 kpl. Uutuustuotetta eli korttilajitelmaa 260 lajitelmaa, a’ 10 kpl, 2660 korttia.
Seuraavassa taulukossa yhteenveto piirien joulukorttiostoista ja muutos edelliseen.vuoteen. 

Piirien GST/kumppanuusjohtajat tulevat saamaan piirinsä joulukorttiostot klubeittain.

Lisätietoa joulukorteista: Hannele Tanner-Penttilä, puh. 0400 320753, sähköposti: 

Maski- eli suu- ja nenäsuoja aktiviteetti klubeille

Aktiviteetti on toistaiseksi onnistunut hienosti. Klubit olivat tilanneet vuodenvaihteeseen mennessä jo 1339 ltk maskeja.  Kannattaa muistaa, että tuotto on hyvä, ostohinta 10 € ja myyntihinta 20 €. Saatu tuotto on mahdollista lahjoittaa Lastenklinikoiden kummien kautta syöpälapsille tai käyttää muuhun hyväntekeväisyystyöhön. Suosituksena on syöpälasten tukeminen. Korona jatkuu varmasti vielä pitkään keväälle, joten lisätilausten teko onnistuu vielä koko kevään ajan.

Lastenklinikoiden kummit 

Maskien myynnistä saatuja tuottoja ovat klubit lahjoittaneet Kummien tilille jo yli 5000 €.  Tämä on upea juttu! Toivon että muutkin klubit, jotka eivät ole vielä ehtineet, tilittävät saadun tuoton syöpälapsille.

Yhteensä vuoden 2020 aikana lahjoituksia kummeille kerättiin 10600 € eli tavoitteesta jäätiin paljon. Syöpälapset odottavat, että vuoden 2021 aikana pääsevät klubit toteuttamaan paremmin aktiviteettejaan, jolloin myös lahjoitustilanne kohentuu. 

MDC Veikko Teerioja, Kumppanuusjohtaja
p. 0400 410793, 


Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot