On sitä pahemmistakin selvitty - toukokuun uutiskirje

”On sitä pahemmastakin selvitty” haku tuottaa mielenkiintoisa tuloksia. Viitisen vuotta sitten eduskunnan varapuhemies käytti sitä silloisesta heikosta taloustilanteesta puhuessaan ja viittasi veteraanisukupolveen. Tänä keväänä Suomen Pankin pääjohtaja on käyttänyt sanontaa nykyisen koronakriisin talousvaikeuksia puntaroidessaan. Arvi Lind listaa kolumnissaan vanhempia vaikeita aikoja, kuten 1700-luvun isoviha ja pikkuviha, 1800-luvun Suomen sota ja nälkävuodet. Ja olihan sata vuotta sitten heti I maailmansodan jälkeen kymmeniä miljoonia ihmisiä maailmassa surmannut espanjantauti.

 

1950-luvulla polioepidemia toi mukanaan hengityshalvaukset ja tuolloin taidettiin ensimmäistä kertaa pelastaa ihmishenkiä hengityskoneen avulla. Mikä onkaan polio suomeksi? Lapsihalvaus. Tuo virussairaus siis runteli eritysesti lapsia ja koko loppuelämän ajaksi. Nyt olemme tekemisissä viruksen kanssa, joka kohtelee kaltoin ikääntyviä ihmisiä. Kun iso osa meistä lioneistakin on eläkeiän sivuuttaneita, on ymmärrettävää, että harrastamassamme vapaaehtoistoiminnassa on menossa suvantovaihe. On sitä pahemmastakin selvitty. Yhdessä me taas kohta pääsemme palvelemaan ja luonnollisesti osittain uusin ottein.

 

Vaikkemme pääse kokoontumaan fyysisesti yhteen, järjestämme osittain välttämättömyyden pakosta lion-vuosikokouksen verkossa, siis täysin uudella tavalla. Toivotan kaikki klubien viralliset edustajat tervetulleiksi tekemään hyviä päätöksiä uudella tavalla.

 

Mitä koronan jälkeen? Hyvä kysymys, kun emme vielä tiedä millä tavalla ja milloin se on ohi. Mitä koronan aikana? Meidät on nyt jo muutaman kuukauden ajan jaettu kahteen ryhmän ikävirstanpylvään 70 vuotta mukaan. Niinpä jokaisessa klubissa on jäseniä, joitten toimintamahdollisuudet ovat muita rajatummat. Pitäkäämme huolta heistä, jotka joutuvat nyt olemaan enemmän eristyksissä kuin muut. Jatkossa meille kaikille riittää töitä, kun palautamme yhteiskunnan tasapainoa heilauttaneita asioita kohdalleen ja toisaalta myös toimimme uusilla tavoilla, joita olemme oppineet ja oppimassa.

 

Koronan jälkihoidossa tarvitaan meitä lioneita entistä enemmän palvelemaan. Eikö niin? On sitä pahemmastakin selvitty.

 

Aarne Kivioja

puheenjohtaja


Vuosikokousmuistutus

Ilmoittautuminen etäkokouksena järjestettävään Suomen Lions-liiton 67. vuosikokoukseen on käynnissä 6.6.2020 saakka.


Etävuosikokous järjestetään lauantaina 13.6.2020 klo 10 alkaen GoToWebinar-järjestelmällä. Johtuen kokouksen luonteesta se järjestetään normaalista poikkeavalla aikataulutuksella. Kokous pidetään lauantaina 13.6 klo 10-12, 13-15, 16-18, siis tunnin tauoin ja tarvittaessa sama 14.6 sunnuntaina toistaen. Tarkoitus on tietysti saada kokous vietyä läpi kahden ensimmäisen kaksituntisen aikana, mutta muun muassa tietoliikennevaikeuksista voi aiheutua tarve jatkaa kokousta yllä kuvatulla tavalla.

 

Päätoimikunnalla on meneillään parhaillaan Seinäjoen vuosikokouspinssin myyntikampanja. Haluatko tilata tällaisen keräilyharvinaisuuden muistoksi tästä keväästä itsellesi ja klubillesii?

 

Hinta on edullinen; yhden pinssin hinta on 5 € ja kympillä saa kolme! Tilaukset osoitteella target="_blank" style="color: rgb(17, 85, 204);"> .


Leijonien ympäristöpalkinto 2020

Leijonien ympäristöpalkinto 2020 on tänä poikkeuksellisena vuotena rahapalkinto. Tämän johdosta hakuaikaa on pidennetty alkuperäisestä 31.5.2020 saakka. Palkinto julkistetaan *Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2020.

 

Suomen Lions-liitto ja Leijonat puhtaan veden puolesta  julistavat Leijonatoiminnan 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi haettavaksi ympäristöpalkinnon. Ehdottaa voi mitä tahansa ympäristömme hyväksi tehtyä tekoa, joka on vahvistanut ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Ehdotus voi olla myös idea siitä, mitä tulisi tehdä. 


Palkintoa koskevat hakemukset on toimitettava  31.5.2020 mennessä osoitteeseen: target="_blank" style="color: rgb(17, 85, 204);">  .

Kilpailun kaksi parasta palkitaan. Jaossa on yhteensä 1 000 euroa. Nostamalla palkinnon rahapalkinnoksi Suomen Leot ja LC Tapiola haluavat korostaa ympäristötekojen merkityksellisyyttä maailmassa ja meidän jokaisen vastuuta ympäristöstämme. Suomen Leot haluavat tukea kilpailua poikkeuksellisena ajanjaksona Leo4Green hengessä, lahjoittamalla moninkertaispiirimaksuista saatavia varoja kauden ympäristöteemaa kunnioittaen.

 

Palkintoa voivat hakea Suomen Lions-liiton klubit.

 

Ympäristöpalkinnon myöntämisen perusteet ovat seuraavat:

 1. Ympäristöteon vaikuttavuus oman alueen ekologiseen, sosiaaliseen, kulttuuriseen ja taloudelliseen tilaan.

2. Ympäristöteon vaikutus ihmisten aktivointiin arkielämän toiminnoissa.

3. Klubin suorittaman ympäristöaktiviteetin jatkuvuus omalla paikkakunnalla.

4. Toteutetun mallin hyödyntämismahdollisuudet muiden klubien toiminnassa.

 

Voittajaklubi saa kunniakirjan ja sen edustajalle myönnetään kiertopalkinto. Palkinto luovutetaan 5.6.2020. Palkintoraadin muodostavat  Marjukka Porvari / John Nurminen Säätiö,  Arto Iwendorff  Pohjois-Pohjanmaan ELY- keskus, Suomen Leojen hallituksen presidentti  Kati Jaatinen , Leo Club Jyväskylä/Lohikoski sekä   Leijonat puhtaan veden puolesta -työryhmästä  Mika Pirttivaara  LC Tapiola ja  Tiitus Tuohikorpi  LC Cosmopolitan.

 

Ympäristötekoon liittyvät yhteydenotot pyydetään lähettämään sähköpostilla osoitteeseen target="_blank" style="color: rgb(17, 85, 204);">  .

 

Tekemisen iloa suurella sydämellä!

   

Karoliina Vilander, TaM

Leijonat puhtaan veden puolesta  - hankkeen projektipäällikkö

 

Kampanja100 ja Covid19-pandemia

 

LCIF:n suurkeräyksen kolmas vuosi on lopuillaan ja maailmalta on tällä kaudella saatu 40 miljoonaa dollaria. Euroopan osuus siitä on vajaa 3 miljoonaa ja Suomen 211.000. Klubeistamme on tällä kaudella kampanjaan osallistunut 37%. Koko kampanjan ajalta luku on 56%, joten vielä elossa olevista klubeista 403 ei ole tukenut säätiötämme sentilläkään. Kokonaissaldomme on nyt yli puoli miljoonaa, 25,5 dollaria per lion.

 

LCIF on puheenjohtaja Gudrun Yngvadottirin johdolla reagoinut nopeasti nykyiseen pandemiaan: Covid19-virusta on torjuttu jo yli 3,5 miljoonalla dollarilla. Maanosista Euroopan osuus on ollut selvästi suurin, 1,374 miljoonaa, 34 eri apurahan muodossa. Olisiko meilläkin käyttöä näille enimmillään 10.000 dollarin apurahoille?

 

Kuluva kausi ollut tähän asti tuottoisin. Yksityisiä lioneita on mukaan lähtenyt jo 93. Osa on lahjoittanut kerralla yhden Melvinin verran, osa lahjoittaa 10-50 dollaria kuukausittain. Moni piirikuvernööri on ottanut päämajan evästyksen tosissaan ja piirikoordinaattoreista 11 on sitoutunut kampanjaan.

Piireistä kymmenen on tällä kaudella ylittänyt maagisen 10.000 dollarin rajan. Klubeista suurin lahjoittaja on Helsinki/Pakinkylä, yhteensä 11.662,60 dollarilla. Seuraavana on Malliklubisitoumuksen antanut Kirkkonummi-Kyrkslätt 9800 dollarilla ja kolmantena Järvenpää/Jean Sibelius tasan 8000:lla. Neljäntenä on oma klubini LC Ylivieska, jonka saldo 7961,55 riittää täyttämään Malliklubin kriteerin. Yli 5000 lahjoittaneita ovat lisäksi LC:t Lempäälä, Helsinki/Kontula, Espoo/Keskus ja Helsinki/Töölö. Kahden ja viiden tonnin välille on yltänyt 62 klubia ja vähintään yhden Melvinin verran on lahjoittanut 118 klubia. Uusia Melvin Jonesin ystäviä on saatu 153 ja perustasolta timanttiseksi on noussut 10.

 

Liiton uuden Rahankeräysluvan mukaiset tarrat ovat matkalla piirikoordinaattoreille. Niitä on vain yksi per klubi, joten lipaskeräys edellyttää yhteistyötä. Luvalla kerätyt rahat tulee maksaa Liiton rahankeräystilille. Samoin tulee tehdä pullonpalautuskuittien kanssa, ellei klubi hae omaa keräyslupaa - į 300€. Jos haluaa kertyneet varat omaksi tai klubin Melvin-saldoksi, tulee kaikilta lahjoittajilta saada siihen erillinen suostumus.

 

Maailma ei Covid19-pandemian jälkeen ole enää sama, mutta Lions-työn tarve ei vähene. Lähdetään mukaan myös maailmanlaajuisiin hankkeisiin, sillä emme ole täällä yksin.

 

Ole rohkea – Ole Melvin

 

PCC Heikki Hemmilä, pMJF

 Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot