Lokakuun 2020 uutiskirje - Monta tapaa tehdä hyvää

Tässä uutiskirjeessä keskeisenä teemana on virkistää keskustelua uusien jäsenten hankinnasta, nuoria houkuttelevasta Lions-toiminnan näkyvyydestä ja yleisesti Lions-toiminnan jatkuvuuden takaamisesta tarpeiden kasvaessa Suomessa ja globaalisti.

Kevään aikana me Lionit olemme päässeet paikoin jo verkkokokoustamisen makuun ja näyttää siltä, että verkkokokouksista on tulossa ”uusi normaali” myös meille. Tämä ”pikkusormen antaminen” verkkotyökaluille saattaa avata myös väylää ajattelulle laajemmasta digitalisaatiosta Lions-toiminnassa. Meillähän on jo tiedonjakoon ja organisaation rekisteröintiin ollut jo kauan monenlaista portaaleja, mutta voisiko pilvialustoilla olla enemmän roolia aktiviteeteissa ja hallinnossa? Kuukausikokoukseen voisi osallistua aina halutessaan etänä, Lions-arvat voisi lunastaa ja kohdentaa sähköisesti. Sähköiseen keräyslippaan voisi laittaa verkon reunalle ja tarjota läpinäkyvän kanavan näyttämään avustuksen kohdentamista. 
Nuoret diginatiivit kasvavat kiinni verkon palveluihin ja uusien Lions-aktiviteettien muoto ja malli saattaa jo lähitulevaisuudessa olla osin digitaalinen.

Sami Dahlman
Suomen Lions-liiton viestintäryhmän jäsen
E piirin viestintäjohtaja

Me palvelemme

Lionien voima piilee kyvyssä muokata toimintaa paikallisiin tarpeisiin. Valtakunnallisissa hankkeissa klubien on löydettävä oma kulma paikalliseen yhteisöön keräyksen, palvelun tai avustusten osalta. Tästä seuraa, että moniin kapeamman sektorin avustusjärjestöihin nähden me Lionit näymme nuorille ajoittain hajanaisena järjestönä. Pyrkikäämme löytämään aina uutta iloa toiminnasta ja näyttämään se ulkoisessa viestinnässä.   

Kauden 2020-2021 piirikuvernöörit vasemmalta, suluissa piiri. Rauno Ojantakanen(O), Markku Karlsson(A), Arto Harju-Autti(L), Ahti Kallioinen(E), Tuula Rantaeskola(H), Antero Stenius(I), Kyösti Skippari(D), Petri Lappi(K), Markku Vesikallio(N), Nina Moilanen(C), Erkki Mäntylä(G), Susanna Jokiperä(B), Raimo Sillanpää(F), Veli-Matti Wasell(M)

Me uudet piirikuvernöörit olemme astuneet virkoihimme heinäkuussa, ja nyt olemme saaneet palvella uudessa, erittäin mielenkiintoisessa tehtävässä jo neljäsosan kaudesta. Jokainen meistä kuvernööreistä toimii itsenäisesti omissa piireissään, painottaen juuri niitä osa-alueita, jotka kussakin piirissä ovat tärkeitä. Kuitenkin meillä on liiton johtotehtävän, kuvernöörineuvoston, kautta näköala myös koko maan lions-toimintaan.

Lions-liitto on pyrkinyt tarjoamaan meille klubeille monia eri toimintavaihtoehtoja yhteisten aktiviteettien ja kumppanuustoiminnan muodossa. Klubien täytyy kuitenkin näissäkin tapauksissa kokea, että ne vaikuttavat myös omilla paikkakunnilla, jotta sytymme myös maan kattaviin projekteihin. Toimintamme ydin on paikkakunnan palvelutoiminnassa.

 

Sisäinen vahvuutemme on siinä, että meillä on monta tapaa tehdä hyvää, kukin klubi palvelee omalla tavallaan. Kun asiaa tarkastelee yleisön, erityisesti nuorten näkökulmasta, näyttäytyy se kuitenkin hajanaisena mielikuvana siitä, mitä leijonat tekevät. Kun kilpailu on kovaa jopa vapaaehtoistoiminnassa, valitsevat nuoret helposti sen järjestön, jolla on selkeä profiili ja joka on lähimpänä heidän maailmankuvaansa.

Vanhana lions-maana olemme toiminnassamme murroksessa - miten voimme sopeutua muuttuvaan yhteiskuntaan ja silti säilyttää oman sisäisen voimavaramme? Kun klubi käy tietoista, jatkuvaa keskustelua toimintatavoistaan ja ennakkoluulottomasti tarkastelee paikkakunnan palvelutarpeita, voimme kehittyä kohti uutta. Kun toimintamme tuo merkitystä ja iloa myös meille jäsenille, näyttäytyy se itsessään, sekä aktiivisen tiedottamisen kautta, vahvuutena ja vaikuttavuutena.

 

Olemme keskeneräinen, moninainen, idearikas, innokas ja arvokas järjestö. Meillä on lukemattomia mahdollisuuksia parantaa toimintaamme - niin piirien kuin liiton virkailijat ovat erittäin motivoituneita auttamaan klubeja. Vastuu on minun, sinun, meidän - olemme toisiamme varten.

Nina Moilanen

Piirikuvernööri 2020-21

C-piiri

Suomalaisen lionstoiminnan juhlawebinaari 23.10.

Lions-toimintaa on ollut Suomessa jo huikeat 70 vuotta ja sitä on aika juhlistaa yhteisellä maljannostolla avoimessa juhlawebinaarissa 23.10.2020 13.30-15.00.

Suomalainen lionstoiminta viettää kuluvana vuonna 70-vuotisjuhlaansa: ensimmäinen suomalainen lionsklubi LC Helsinki/Helsingfors perustettiin 14.8.1950. Myös Lions-liitolla on oma juhlavuotensa, kun se täyttää 60 vuotta YK:n päivänä 24.10.2020.

Järjestämme juhliemme kunniaksi pe 23.10.2020 klo 13.30 – 15.00 juhlawebinaarin teemalla 70 vuotta hyviä tekoja tuhansien leijonien ja leojen maassa. Juhlawebinaarissa on esillä hyviä tekoja vuosikymmenten takaa tähän päivään saakka ja juhlassa palkitaan Hyvän Päivän Vuoden Hyväntekijät. Suomalaisesta lionstyöstä kansainvälisestä näkökulmasta kertoo päämajan suomenkielinen virkailija Tanja Saarinen. Kuulemme myös haastattelun palkitusta lion Heli Perätalosta, joka on yksi Uusia ääniä -aloitteen neljästä maailmanlaajuisesta voittajasta 2019-2020.

Lionit ovat tehneet viime vuosina paljon työtä ympäristön hyväksi muun muassa Leijonat ja puhtaat vedet -hankkeessa. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen tuo myös seminaariin oman tervehdyksensä leijonille.

Luvassa on paljon muutakin mielenkiintoista ohjelmaa, ilmoittauduthan mukaan juhlawebinaariin  kautta.

EF 2020 Virtuaalisen Symposiumin kuulumisia

Muuttuvassa ympäristössä ja yhteiskunnassa Lions-palvelulle riittää tarpeita aina vaan enemmän. Toiminnan jatkumiseksi ”huomisen päivän klubien” pitää osata viestiä nuorille nuorien hyväksymillä tavoilla. On tärkeää tiedostaa tarve muutoksille ja ottaa digitaaliset kanavat askeleittain käyttöön ja löytää klubeista SoMe-evankelistat, jotka tuottavat intohimoisesti sisältöä kanaviin.

 

Symposiumissa pääpuhujana oli microbiologi, napatutkija Antje Boetius, joka piti erinomaisen esityksen maapallon ja ympäristön muuttumisesta 1950-luvun jälkeen kiihtyvällä nopeudella huonompaan suuntaan ihmisen aiheuttamilla toimenpiteillä. Maaperää muokataan, ilmasto lämpenee, napajäätiköt sulavat, käytetään enenevästi fossiilisia polttoaineita, maanpinta laskee, syntyy voimakkaita myrskyjä ja ympäristötuhoja. Nämä ovat suuria asioita, joita yksittäinen ihminen ei voi poistaa, mutta yhteisellä maailmanlaajuisella päätöksellä kyllä. Vanhan energian käyttöä pitää vähentää ja ottaa uusiutuvia energiamuotoja käyttöön. Kaikilla meillä on kuitenkin mahdollisuus muuttaa omaa asuinympäristöämme parempaan suuntaan kuten, kerätä ympäristöön kuulumattomat esineet pois, istuttaa puita ja hävittää vieraskasveja. Useissa Euroopan maissa on kansallinen siivouspäivä, johon osallistuu leijonien ja leojen lisäksi myös vapaaehtoisia, jopa 20 000 ihmistä.

 

Monessa puheenvuorossa käsiteltiin klubien toimintaa lähitulevaisuudessa. Miten saadaan klubijäsenet innostumaan aktiviteeteista? Vanhat aktiviteetit eivät kiinnosta, jolloin pitää uudistaa aktiviteetteja. Tarkastellaan klubin tämän päivän aktiviteetteja, muodostetaan klubin jäsenistä pienryhmiä ideoimaan uusia mahdollisuuksia ja kartoittamaan paikkakunnan tarpeita, keskustellaan niistä avoimesti, valitaan sopivat ja toteutetaan yhdessä. Periaatteella analysoi nykytilanne – suunnittele – toteuta – nauti.

 

Miten klubiin saadaan nuoria jäseniä? Käytämme koko ajan samoja vanhoja menetelmiä jäsenten hankinnassa, joka ei valitettavasti enää toimi. Tarvitsemme nuoria jäseniä jatkamaan klubien vahvaa perinnettä ja heitä Euroopan maiden kokemuksella parhaiten saa sosiaalisen median kautta. Klubeja kannustettiin ottamaan käyttöön erilaisia sosiaalisen median välineitä ja esittelemään siellä hyviä tekojaan. Uusien nuorien jäsenten mukaan saaminen vaatii klubitoimintaan muutoksia kuten, uudet tavoitteet, uudet näkemykset ja uudet toimintatavat. Nuoria jäseniä kohtaan pitää olla tasapuolisia ja ottaa heidät mukaan kaikkeen toimintaan ikään katsomatta. Heidän uusia näkemyksiään ja ehdotuksiaan ei tyrmätä, he elävät nykyaikaa nykyteknologian välineillä, joista vanhatkin voivat oppia. Uudet jäsenet tarvitsevat kannustusta, rohkaisua ja eteenpäin työntämistä. Klubien hengissä pitämiseksi tarvitaan sukupolvien lähentämistä ja yhdessä toimimista, sillä nuoret jatkavat huomisen päivän klubien toimintaa.

 

Kansainvälinen tavoite perustaa teemaklubeja, on otettu Euroopassa hyvin vastaan, Italia kärkimaana 82 klubia ja Suomi kärkisijoilla 8 klubia. Niiden perustaminen koettiin varsin helpoksi, kunhan vastuuhenkilöt ryhtyvät toimiin ja etsivät sopivia henkilöitä ja ryhmiä yhteisen teeman ympärille.

Me olemme monin tavoin erilaisia leijonia, mutta kaikki olemme sitoutuneet palveluun.

Tehdään klubeista uudenlaisia huomisen päivän klubeja.

 

Matti Reijonen

Puheenjohtaja

Nenäpäivä-säätiö kutsuu Lions Clubit mukaan Nenäpäivä-keräykseen 2020!

Nenäpäivä on kohta täällä taas ja Lions-liitto jatkaa jo perinteikästä yhteistyötä Nenäpäivä-organisaation kanssa. Nenäpäivän avustuksilla on autettu uskomattoman monia kehittyvissä maissa olevia lapsia. Jatketaan tätä hyvän tuomista tänäkin vuonna ja toteutetaan luovia keräystapoja.

 

 

Lions Clubien ja Nenäpäivän yhteistyö on muodostunut jo perinteeksi, vaikka Nenäpäivä-säätiön ja Lions-liiton välinen sopimus ei enää olekaan voimassa. Jokainen klubi osallistuu oman päätöksensä pohjalta. Keräyksen ansiosta on autettu kymmeniä tuhansia lapsia ja saatu monia vaikuttavia asioita aikaan. Nenäpäivä luottaa jälleen leijonien apuun, jotta tärkeä työ jatkuu poikkeustilanteesta huolimatta. 

 

Koronapandemian vuoksi lapset ympäri maailman ovat entistä heikommassa asemassa ja tuelle ja turvalle on juuri nyt suuri tarve. Viime vuoden Nenäpäivä-varoin onnistuttiin auttamaan yli puolta miljoonaa lasta: esimerkiksi noin 15 000 lasta sai rokotuksen tappavia tauteja vastaan ja yli 25 000 tyttöä oppi puolustamaan omia oikeuksiaan. Tänä vuonna työ jatkuu ja on entistä tärkeämpää, sillä pandemian vuoksi mm. lasten koulunkäynti on vaikeutunut monilla alueilla ympäri maailmaa. 

 

Miten leijonat voivat osallistua Nenäpäivään?

 

Nenäpäivä-keräyksen järjestäminen on leijonien asiantuntemuksella sekä hauskaa että helppoa. Keräys voi olla mitä tahansa: lipaskeräystä, hyväntekeväisyyskävelyitä, sökö-turnauksia tai sitten Nenäpäivän viettoa lähimmäisten kesken kotikatsomossa.  Osallistua voi juuri omalla tavallaan, ja pienelläkin panoksella voi saada leijonille myönteistä näkyvyyttä. Nenäpäivä-säätiö muistuttaa kaikkia leijonia turvallisuudesta, johon pitää kiinnittää tänä vuonna erityistä huomiota keräystä suunnitellessa. 

 

Nenäpäivä-kampanja alkaa 29.10. järjestettävällä Rauhan ja rakkauden konsertilla, jossa kuullaan 60-luvun kappaleita Tapiola Sinfoniettan säestäminä. Varsinaista Nenäpäivää vietetään perjantaina 13.11, jolloin epäonni käännetään maailman lasten onneksi. Molemmat ohjelmat näkyvät suorana Ylen TV1-kanavalla, jolloin toivottavasti kaikki leijonat ovat mukana menossa ainakin kotikatsomoissa! 

 

Lipaskeräyksen voi järjestää koska vain kampanja-ajalla 29.10 - 15.11. Jos on mahdollista järjestää lipaskeräys tai muu tempaus vain muutamana päivänä, hyviä ajankohtia ovat 30.10., 13.11. ja 14.11. 

 

Materiaalitilaukset ja lisätiedot tuttuun tapaan : Lisätietoa kampanjasta: .

 

 PDG Reijo Stedt, lion Tauno Laine

Lions – Nenäpäivä yhteistyö

Kumppanuustoiminta

Korona vaikuttaa myös kumppaniyhteistyöhön, mutta toisaalta taas korona ei ole este uusien mielenkiintoisten kumppaniprojektien alulle.

Lastenklikoiden Kummit ry:n kanssa suunnitellut konsertit syöpälasten hyväksi ovat siirtyneet koronaviruksen vuoksi. Tästä johtuen olemme kehitelleet uusia ajatuksia syöpälasten hyväksi, joista tullaan lähiaikoina tiedottamaan lisää.

Leijonaemot ry on uusi valtakunnallinen kumppanimme. Nyt jos koskaan avautuu klubeille mahdollisuus toteuttaa WE SERVE – palvelutyötä. 

 Leijonaemot on erityislasten vanhempien vertaistukiyhdistys. 

Sopimuksessamme yhteistyö on määritelty seuraavasti: Suomen lionsklubit aloittavat Lokakuun 2020 alusta alkaen auttamaan erityislapsiperheiden avunpyyntöjen toteuttamisessa omilla paikkakunnillaan. Avunpyynnöt tulevat klubeille piirien GST eli Palvelu- /Kumppanuusjohtajien kautta joihin Leijonaemot ovat ensin yhteydessä.  Avunpyynnöt tulevat todella apua tarvitsevilta vanhemmilta ja avunpyynnöt vaihtelevat kaupassakäyntiavusta pieneen remonttihommaan, pihatöihin tms. joita perheellä ei ole mahdollisuutta toteuttaa siinä hetkessä. Lionsklubeilla on oikeus kieltäytyä tehtävistä tai ehdottaa tehtävän sisällön muokkaamista, mikäli se koetaan tarpeelliseksi.

HYVÄ TIETÄÄ, Kuka on erityislapsi? Kuka tahansa erityistä tukea tarvitseva lapsi tai nuori. Lapsella voi olla vakava allergia, ADHD, kehitysvamma, liikuntavamma, tai hän voi olla sairastunut syöpään tai vammautua onnettomuudessa.

Vaitiolovelvollisuus on kaikille tuttu asia ja sitä kaikkien tähän toimintaan osallistuvien tulee ehdottomasti noudattaa. 

On myös kysytty tarvitsemmeko rikostaustaselvitystä tätä tehtävää hoidettaessa. Emme tarvitse kun ”työsuhde” on lyhyt / keikkaluonteinen. Ote annetaan vain yli kolme kuukautta kestävää työ- tai virkasuhdetta varten. 

 voi lukea lisää.

 

Lisätietoja

MDC Veikko Teerioja, Kumppanuusjohtaja/Kumppanuustoimiala

, p. 0400 410793

Jäsentoimialan terveiset

Lions-toiminnan jatkuvuuden kannalta on tärkeää jatkaa aktiivista jäsenhankintaa. Jäsentoimialan kokouksessa SoMe-näkyvyys ja henkilökohtaisten kontaktiverkostojen hyväksikäyttö nähtiin tärkeinä toimina. Ulkoinen ja uusia jäseniä houkutteleva viestintä pitää saada vetoamaan palveluhalukkaisiin nuoriin.

 

 

Jäsentoimialan työryhmä ja piirien jäsenjohtajat pitivät yhteisen valmennustilaisuuden Seinäjoella 19–20.9. Tilaisuuden painopiste oli kartoittaa tulevaisuuden näkymiä jäsentoimialalla sekä käydä läpi niitä työkaluja, joita on mahdollista hyödyntää. 

Nykytilanteesta todettiin, että ”Haku päällä” kampanja jatkuu alkuperäisen suunnitelman mukaan vielä tämän kauden. Myös uusien klubien perustamiseen luvattu tuki 500 € on voimassa.

Kampanjan tavoitteita tulee jatkaa myös tulevaisuudessa. Eli uusia jäseniä hankitaan ja nykyisten pysyvyyteen panostetaan. Uutta kampanjaa ei ole kuitenkaan tarkoitus käynnistää vaan on entistäkin enemmän paneuduttava siihen, että järjestömme tunnettuutta saadaan parannettua. Tämä koskee niin liittoa, piirejä kuin klubejakin. Erityisesti on panostettava SOME-maailmaan. Yhteisenä kantana oli, että vain näkyvyyttä lisäämällä ja henkilökohtaisesti uusia jäseniä kysymällä voimme varmistaa uusien jäsenien saamisen. Samalla luodaan myös klubeihin parempaa ilmapiiriä jo olemassa olevien jäsenien säilyttämiseksi. 

Toinen painopiste on saattaa GAT-toimintaan liittyvä yhteydenpito paremmin toimivaksi. Klubit ovat jo kiitettävästi nimenneet eri vastuuhenkilöitä, mutta vielä on valitettavasti puutteitakin. Ehkäpä MyLci:ssä olevat klubien vastuuhenkilöiden ” tittelit ” eivät ole kaikin osin suomalaiseen ajatusmaailmaan sopivia. Niiden muutosprosessi onkin käynnistettävä mahdollisimman pikaisesti, että sekin mahdollinen este saataisiin poistettua.

 

Hannu Hertti

Jäsenjohtaja

Joulukortit ja arvat

Ystävien ja tuttujen tapaaminen ja Lions-aktiviteettien on nojattava edelleen enemmän verkkoviestintään ja välilliseen palveluun. Kausi on piireissä ja klubeissa jo täydessä vauhdissa. Perinteisten aktiviteettien ollessa haasteellisia turvavälisääntöjen puitteissa, niin perinteiset Lions-joulukortit ja -arvat nousevat entistä tärkeämmiksi. Muistakaa tilata joulukortit ja arvat ajoissa! 

 

Joulukortit

Joulukorttien myynti on alkanut vilkkaana, hienoa! Liiton Hyvän mielen joulukorttien myynti on hyvä keino klubin varainhankintaan, sillä 50% myynnistä jää klubin aktiviteettitilille. Muistathan, että joulukorttien tuotoilla Liitto tukee valtakunnallista nuorisovaihtoa, piirien nuorisoleirejä, Leo-toimintaa, Orkester Nordenin toimintaa jne.

Joulukorttien hinnoista on ollut jonkin verran epäselvyyttä joten tässä vielä kertaalleen:

Postikortit: minimitilaus/laatu 10 kpl = 9,00 € 

Taittokortit: minimitilaus/laatu 10 kpl = 15,00 € (sis.lähetyskuoren)

Personoidut kortit: 2,00 €/kortti, minimitilaus 100 kpl (kun myyt esim. yrityksille tai yhteisöille omalla tervehdyksellä.

Korttilajitelma: Ensimmäistä kertaa valikoimassa. Sisältää 10 kpl satunnaisesti aikaisempien vuosien myydyimpiä posti- ja taittokorttimalleja. 9,00 €/lajitelma

Jos sinulla on joulukorteista kysyttävää niin ota yhteyttä Hannele Tanner-Penttilään sähköpostilla  tai 0400-320753

 

Lions-arvat

Muistathan, että ostamalla Lions-arpoja klubit tukevat Liiton valtakunnallista nuorisovaihtoa, piirien nuorisoleirejä, Leo-toimintaa, Orkester Nordenin toimintaa jne.

Jonkin verran on kyselty Lions-arpa laskutuksen perään. Lions-arvat tullaan laskuttamaan heti 

4.2.2021 jälkeen ja lasku tulee menemään klubin sähköpostiin! Joten presidentit tarkkana tämän suhteen.

Toinen asia, joka on tärkeä huomioida, on että myymättömät arvat on palautettava viimeistään 3.2.2021. MYYMÄTTÖMIÄ ARPOJA EI VOI PALAUTTAA ENÄÄ 4.2.2021 EIKÄ TÄMÄN JÄLKEENKÄÄN. Tällöin klubi sitoutuu maksamaan myymättä jääneet arvat.

Arpajaisten päävoittoina on tällä kaudella 3kpl 4000 euron matkalahjakorttia, joiden voimassaolo on kaksi vuotta.

Muistakaa rekisteröidä arpanne päävoiton arvontaan mukaan. 

Jos sinulla on kysyttävää Lions-arvoista tai tarvitset niitä lisää niin ota yhteyttä Hilve Reijoseen sähköpostilla  tai 040 7656948.Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot