Huhtikuun uutiskirje: Hyvät lionit

Vastassamme on tuntematon ja arvaamaton vihollinen, Corona nimeltään. Kun karanteenisäännöt koskevat sekä yli 70-vuotiaita että perussairaita, joudumme toteamaan, että puolet jäsenistöstämme on toimintakyvytön palvelemaan tällä hetkellä perinteisellä tavalla.
 
Miten tästä selviämme? Vaikka ihmiskontaktien määrää on kehotettu rajoittamaan ja on syytä rajoittaa, ei se tarkoita sitä, että pysy paikoillasi. Nyt on aika jokaisen meistä pitää huolta omasta kunnostaan lenkkeilemällä, voimailemalla tai liikkumalla tavalla tai toisella. Sohvalle ei pidä jäädä makaamaan.
 
Mitä koronan jälkeen? Emme tässä vaiheessa tiedä, kuinka pahaa jälkeä Corona tulee jättämään ja kuinka pitkään. Kuinka monta elämää ehtii sammua, kuinka monta konkurssia syntyä, kuinka monta syrjäytymistä pahentua?
 
Varmaa on, että töitä meille riittää. Asennoitukaamme siis siihen, että heti kun on mahdollista kokoonnumme taas klubeissa yhteen suunnittelemaan miten voimme auttaa ja palvella Coronan jälkeisessä jälleenrakennuksessa.
 
Omien voimiemme lisäksi tarvitsemme tuohon toimintaan uusia jäseniä. Kartoittakaa niitä jo nyt, vaikkei vielä olekaan aika ottaa klubeihin uusia jäseniä. Ja vanhat jäsenet pysyvät mukana odottaessaan mahdollisuutta jälleen toimia ja palvella.
 
 Kiitos ajastasi palvelulle – Tack för tiden du ger
 
 Aarne Kivioja
 puheenjohtaja

 


Hallituspaikkojen hakeminen kaudelle 2020 – 2021

 

Kalajoen vuosikokouksessa hyväksyttyjen sääntöjen mukaisesti liiton hallitukseen valitaan vuosittain kaksi DG-jäsentä sekä yksi VDG- ja yksi PDG-jäsen.

 

Jäsenillä ei ole ns. alue-ehtoa, eli samasta piiristä voi olla sekä DG- että PDG-jäsen yhtä aikaa hallituksessa.

Hallitus hyväksyi 1.10.2015 lomakkeen, jolla hallituksen PDG-paikkaa haetaan. Samaa lomaketta voidaan käyttää myös muiden paikkojen hakemiseksi.

 

Määräaika hallituksen jäsenyyden hakemiseksi on 30.4.2020 klo 15.45.

Samalla jatketaan entistä käytäntöä, jossa PDG-paikka laitetaan avoimeen hakuun, mutta hallituksen DG- ja 1VDG-jäsenet valitsee po. kuvernöörikurssi.

Maarit Kuikka

Toiminnanjohtaja


 

Liiton toimisto on suljettu

Viranomaissuositusten johdosta rajoitetaan paikallaoloa liiton toimistossa ja toimisto pidetään toistaiseksi suljettuna. 


Henkilökunnan saa parhaiten kiinni sähköpostilla ja palveluaikoina puhelimella klo 13 – 15.45. 

Seuraa toimiston aukioloa koskevaa tiedottamista www-sivuillamme ja sosiaalisessa mediassa.

 

 

LION 2/20 ilmestyi

 

LION-lehti 2/20 on ilmestynyt huhtikuun alussa.

 

Lue numerosta 2/20 muun muassa:

 

Juhlavuonna on monta syytä nostaa lippu salkoon

Suomen lionsklubit ja Suomen partiolaiset ovat tehneet yhdessä hyvää luonnolle ja ihmisluonnolle vuosikymmeniä

 

Pohjolan leijonat Tanskassa

NSR-kokouksessa oli toistasataa osallistujaa

 

Maksutonta liikuntaseurakoulutusta

Punainen Sulka -keräysvaroilla rahoitetaan edelleen Elämisentaitoja LQ –liikuntaseurakoulutuksia.

 

LION 2/20 on ilmestynyt myös digilehtenä osoitteessa www.lions.fi/lionlehti.  Lehti pdf-tiedostona löytyy kotisivujen arkistosta.

 

 

Juhlavuoden materiaalit

Suomalaisen lionstoiminnan juhlavuoteen liittyen on tehty Facebook-kehys, jonka kuka vain voi ladata itselleen. Samaten  ladattavissa on kuvavideo lionstoiminnasta.


Piirikuvernöörit ovat juuri saamassa postin välityksellä juhlavuoden banderollin, jota klubit voivat lainata tapahtumiinsa. Sen koko on 1 x 3 metriä. Piirikuvernööreille tullaan myös postittamaan uutta Lions-esitettä jaettavaksi eteenpäin, esite on painettu suomeksi ja ruotsiksi. 

Näiden lisäksi  juhlavuoteen liittyen on valmisteilla ekologisesta materiaalista pinssi, jota tullaan syksyllä myymään jäsenistölle. 
Banderolli, video ja esite on kaikki suunniteltu monivuotiseen käyttöön sopiviksi.

Teija Loponen 

Viestintäjohtaja 2017-2020

 

 

Vuosikokousten järjestämisestä

Covid-19 pandemia pakottaa meidän mukautumaan toisenlaiseen päätöksentekoon, perinteisen kokoustamisen sijaan.

Lions Clubs International on ohjeistanut kevään vuosikokousten järjestämistä seuraavasti.

 

Lions klubin vaalikokous

Lions klubien kansainvälisen järjestön mallisäännöt sallii kaikkien lionsklubien pitää kokouksia vaihtoehtoisten kokousmuotojen kautta. Tämä antaa jokaiselle lionsklubille mahdollisuuden valita vaalien järjestämiseen sopiva menetelmä, joka sopii jäsenille. Tämä voi tapahtua puhelimitse, sähköpostitse, näiden yhdistelmällä tai millä tahansa muulla lionsklubin jäsenille hyväksyttävällä menetelmällä.

 

Piirin vuosikokous

Piirin kokouspäivän (jos se on ilmoitettu etukäteen, niin kuin meillä on tapana) muutoksesta voidaan ilmoittaa virallisella puhelulla tai muulla sopivalla tavalla, e-mail, kirje jne.

 

Kokoukset on pidettävä 30 päivää ennen kansainvälisen valmistelukunnan koollekutsumispäivää, joka on 30.6.2020. Eli piirin kokous on pidettävä viimeistään 31.5.2020.

 

Kokouksen järjestämistavat ovat joustavat. Kansainvälinen hallitus on valtuuttanut piirit ja moninkertaispiirit järjestämään kokouksia ja / tai vaaleja vaihtoehtoisin keinoin, kuten postitse, sähköpostitse, mobiilisovelluksella tai muulla kohtuudella katsottavalla tavalla.

 

Huomattavaa, jos piirin kokousta ja vaaleja ei ole pidetty määräaikaan mennessä piirikuvernöörien (DG, 1.VDG ja 2.VDG) tehtävät vapautuvat ja voimaan tulee sääntö, avautuvien virkojen täyttämismenettelyt. Jos näin tapahtuu, tulee välittömästi viimeisimmän piirikuvernöörin ottaa yhteyttä, e-mail:  ohjeistuksen saamiseksi, kuinka täytettävien virkojen menettely tapahtuu.

 

Moninkertaispiirin vuosikokous

Ohjeet ovat muuten samat, kuin piirien kokouksissa, mutta kokous on pidettävä 15 päivää ennen kansainvälisen valmistelukunnan koollekutsumispäivää, joka on 30.6.2020. Eli Moninkertaispiirin vuosikokous on pidettävä viimeistään 14.6.2020. 

 

Suomen seuraava ID vuoro

Koska Singaporen kansainvälinen vuosikongressi peruttiin Coronviruksen takia ja seuraava kongressi pidetään Montrealissa 2021, niin tämä aiheuttaa muutoksen Suomen ID vuorolle.

Suomen vuoro siirtyy yhdellä vuodella eteenpäin ja seuraava suomen kansainvälisen johtajan virkakausi tulee olemaan kaudet 2022 – 2024. Tämä antaa meille nyt mahdollisuuden siirtää kotimaisen ID-ehdokkaiden vaalin seuraavaan vuosikokoukseen 2021 Turkuun. Tämä olisi perusteltua varsinkin jos Covid-19 pandemia estää tämän kauden fyysisen vuosikokouksen pitämisen.

 

Huomattavaa on, että nämä kansainväliset ohjeet vuosikokousten järjestämiseksi eivät ota kantaa kotimaisiin sääntöihin. Uskon ja olen jo kuullut, että monet piirit ja klubit ovat löytäneet hyvin innovatiivisia ja toimivia tapoja hoitaa muodolliset päätökset asiallisesti kuntoon. Myös valmiuslaki antaa joustavuutta kokousten järjestämistavoista, varsinkin, jos määräpäivät sitä edellyttävät.

Heimo Potinkara

Kansainvälinen johtaja 2018-2021

 

LCIF ja korona-pandemia


Meneillään oleva maailmanlaajuinen korona-pandemia muutti rajusti myös Lions-järjestön toimintaa. Päämajammekin Oak Brookissa suljettiin viime kuussa, heti sen jälkeen kun naapurustossa sattui ensimmäinen korona-kuolema. Kaikki virkailijat tekevät nyt etätöitä, mikä hidastaa myös LCIF:n toimintaa. Samalla Covid19-pandemiasta tuli uusi kohde lahjoituksille.

Mutta LCIF:n hallitus toimii, etäkokouksin. Se on jo jakanut 29 Covid19-apurahaa, yhteensä yli miljoona dollaria. Intian piiri 320D jakaa varattomille ruokapaketteja, kasvosuojia ja käsidesiä sekä suojautumisohjeita kaiutinautolla. Slovenian lionit hankkivat 10.000 dollarilla hengitysmaskeja terveydenhuoltohenkilöille, riskiryhmään kuuluville sekä ruoka-avun jakajille. Monet klubit, kuten LC Betlehem, jakavat myös eri sähköisillä kanavilla tietoa tärkeää virukselta suojautumisesta.

Singaporen maailmankokous on peruttu, ja Seinäjoen kokouskin on vaakalaudalla. Osallistumisten peruuntuminenhan tietää meille vain säästöä. Niillä, joilla vielä on työpaikka ja palkka tai pysyvä eläke, tulee tämän karanteenin ajalta muutenkin säästöjä, kun kaikki turha kulutus vähenee. Miksei käytettäisi sitä rahaa muiden auttamiseen – oman säätiömme kautta! Lion Kaarina Laine näytti jo esimerkkiä omalla fb-sivullaan.

Minä aion tehdä saman. Lisäksi pyydän Päämajaa siirtämään Singaporen varausmaksuni LCIF:lle. Se on maksettu ja säätiömme tarvitsee sitä paljon enemmän kuin minä.

Ole rohkea – Ole Melvin

Heikki Hemmilä

LCIF- ja Kampanja100-koordinaattori


PS. Kokouksia voi pitää turvallisesti paitsi sähköisesti, myös luonnon helmassa turvaetäisyys muistaen!Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot