Telian verkkovaurio katkaisi uuden kokeilun

Laaja häiriö Telian verkoissa 25.4.2020 katkaisi D-piirin vuosikokouksen nettilähetyksen eli striimauksen.

 

Tällainen uudenlainen osallistumistapa oli rakennettu GoToMeeting-toiminnon rinnalle D-piirin nettisivuston ylläpitäjä Timo Joukasen (LC Kaipiainen) aloitteesta ja johdolla. 

 

Kaikki näyttikin toimivan, kunnes iski koronan kaltainen yllätys. Telian verkot kaatuivat. Eikä se ollut mikään pikku tömsäys, vaan Kyberturvallisuuskeskus on luokitellut häiriön kaikkein vakavimpaan eli A-luokkaan.

 

Tämä luokitus tarkoittaa, että häiriö estää vähintään 200 000 käyttäjän nettiyhteyden tai katkaisee yleiset puhelinpalvelut vähintään 100 000 käyttäjältä. Lisäksi on joitakin muita, mutta kyse on todella vakavasta, jopa väestön turvallisuuteen vaikuttavasta häiriöstä.

 

Alun perin ulkomaan yhteyksissä havaittu vika laajeni ja lopulta häiriöitä esiintyi eri puolilla maata. Syynä oli ilmeisesti vioittunut laitereititin operaattorin konesalissa.

 

Ohessa kuvasarja häiriön vaikutuksesta vuosikokouksen striimaukseen käyttäjän näkökulmasta. Ei tule nyt kuitenkaan masentua: ei tällaisia laajoja häiriöitä tule joka päivä eikä edes joka vuosi. Huono tuuri oli, että nyt se iski juuri vuosikokouksen aikaan…

 

Teksti ja kuvat: Thorleif Johansson


d-piirin_vuosikokous.pptx

 Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot