Kuvernöörineuvosto kokoontui "täl pual jokke"

Suomen Lions-liiton kuvernöörineuvoston kokous Turussa 30.11. käynnistyi avajaisilla. 

Aurajoen rannan kokouspaikan avajaisjuhlassa kuultiin puheiden lisäksi Lions Questin tervehdys ja LC Uusikaupunki/Merettarien yllätysesitys sekä tietenkin Leijonahenki. 

 

Liiton puheenjohtaja Aarne Kivioja varmisti avajaissanoissaan, että LC Paattisen järjestämää kokousta käydään ”täl pual jokke”. 

 

Hän muistutti, että tämän kauden kansainvälisen presidentin Dr. Jung-Yul Choin teemana on tällä kaudella diversity eli monimuotoisuus. Jäsenet voivat ja saavat olla erilaisia.

 

- Suomessa meillä tämä näkyy niin, että klubeilla on erilaisia toimintatapoja ja erilaisia mielipiteitä liiton asioista.

 

Lions Quest -kouluttaja Virpi Lukkarla muistutti puheenvuorossaan, että Lions Quest on lionien laadukas aktiviteetti. Lukkarlan mukaan syrjäytymisen torjumiseen riittää, että nuorella on yksikin aikuinen, joka kannattelee ja tulee lasta.

 

- Lions Quest -koulutuksessa ei luennoida ja määrätä, vaan oppiminen tapahtuu toiminnallisten tavoitteiden ja tekemisen kautta. 

 

Lounas-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Mikael Luukanen pohti monia järjestöjä vaivaavaa kroonistunutta järjestöjäsenkatoa.

 

- Auttamisenhalu ei ole muuttunut, mutta aikaikkuna sen toteuttamiseen on muuttunut ja järjestöjen on sopeuduttava ihmisten erilaiseen tapaan tehdä järjestötyötä.

 

Luukanen muistutti, että leijonat tekevät tärkeää työtä. Hän kertoi nuoruutensa voimakkaimmasta hyväntekeväisyyskokemuksesta yli 30 vuoden takaa, jolloin hän pääsi isänsä mukana kaarinalaisten leijonien kanssa maalaamaan ikääntyneen ihmisen rintamamiestaloa Kaarinan keskustaan. Tilanteeseen vaikutti Luukasen mukaan varmasti porukkahenki, tilanne ja eväätkin, mutta vieläkin tapahtuma tulee mieleen ajaessa talon ohi.

 

Päätössanat lausui A-piirin piirikuvernööri Heikki Mäki. Mäen mukaan tavoitteena on ollut, ettei kokouksessa sorruttaisi pönötykseen, vaan jätettäisiin tilaa keskusteluille.
Mäki siteerasi avajaisten lopuksi professori Esko Valtaojaa ja muistutti, että "asiat on aina menossa parempaan suuntaan", vaikka aina ei nähdä kokonaisuutta.

Lions-seminaarissa useita aiheita

Lions-seminaarin aloitti Michaela Lindström Viking Lineltä, joka esitteli vuoden 2021 vuosikokouspaikaksi tulevaa Viking Linen uutta M/S Viking Glorya. Lindström kertoi, että Viking Line huomioi toiminnassaan ympäristönäkökulman ja ympäristöystävällisyys on heillä suunnittelutyön veturina.

 

Turun kaupungin ympäristösuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki kertoi Itämerihaasteesta, jossa kaikki lionspiirit ja liitto ovat myös mukana. 

 

Itämerihaaste käynnistyi 2006 Helsingin ja Turun kaupunginjohtajien aloitteesta. Kyseessä on verkosto, jossa on 300 kumppania. Se tukee ja toteuttaa vesiensuojelutoimia, jotka ovat vapaaehtoisia ja lisänä lakisääteisiin velvoitteisiin. Nyt on käynnissä kolmas toimenpideohjelma ja Itämerihaasteen kausi 2019-2023.

 

Leojen kuulumiset toi kauden leojen kauden varapresidentti Joel Stockmakare.

 

- Työtä on riittänyt kentällä ja leojen hallituksessa. Presidentti Kati Jaatisen johdolla on otettu askelia ympäristöteeman kanssa ja tiivistetty yhteistyötä leijonien kanssa.

 

- Leotoiminta tuo nuorille mahdollisuuksia vaikuttaa, kokea ja oppia. Nuoret haluavat vaikuttaa ja tehdä maailmasta parempaa paikkaa enemmän kuin koskaan ennen. Luodaan nuorille mahdollisuus kokea, kuinka pitkälle pienikin hyvä työ vie.

 

Stockmakare lupasi, että ympäristöteema tulee jatkumaan leojen toiminnassa myös ensi kaudella. Hänen mukaansa vastahan leot ovat päässeet vauhtiin.

 

"Ympäristöteema tulee jatkumaan leojen toiminnassa myös ensi kaudella."


Kumppanuusjohtaja Veikko Teerioja kertoi uudesta kumppanuustoimialasta ja ensi vuoden alusta käynnistyvästä uudesta kumppanuusyhteistyöstä.

 

Sisätautien erikoislääkäri Hanna Järvinen Varsinais-Suomen sydänpiiristä esitteli sydäniskuriasiaa ja tietoa sydäniskureiden määrästä ja tarpeellisuudesta Suomessa. 

LC Littoinen A-piiristä teki reilu vuosi sitten Suomen Lions-liitolle aloitteen hankkeesta, jonka tavoitteena on sydäniskureiden eli defibrillaattoreiden määrän lisääminen Suomessa. Vuosikokous hyväksyi ponnen, ja nyt jokainen klubi voi käynnistyneen sydäniskurikampanjan kautta hankkia edulliseen yhteishankintahintaan sydäniskurin omalle toiminta-alueelleen, hyväksi näkemäänsä kohteeseen.

 

A-piiri oli hankkinut ja luovutti tilaisuudessa Varsinais-Suomen sydänpiirille harjoittelusydäniskurin, jolla Varsinais-Suomen sydänpiiri pääsee kouluttamaan entistä useampia, myös lioneita defin käyttöön.

 

Hermanni Salonen Pöytyän Urheilijoista kertoi seminaarissa kokemuksia oman seuransa osallistumisesta Lasten Lumipäiviin. Myös Suomen Lions-liitto on tekemässä yhteistyösopimusta Suomen Hiihtoliiton kanssa Leijonahiihto-tapahtumien järjestämisestä. 

 

 

Liiton toiminnanjohtaja Maarit Kuikka kertoi Lions-seminaarissa liiton tilipäätöksestä 2018-2019, talouden tilanteesta alkukauden osalta ja budjettitarkistuksista.

 

Kokouksen päätökset löytyvät pöytäkirjan tarkastamisen jälkeen liiton salasanasuojatuilta jäsensivuilta kohdasta kokouksia.

 

Anna-Kaisa JanssonSuomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot