Leijonat 70 vuotta Suomen luonnossa ympäristöpalkinnon voittajat valittu

Leijonat 70 vuotta Suomen luonnossa -kampanjan yhteydessä toteutetun Suomen Lions-liitto ry:n ympäristökilpailun voittajat on valittu. Kilpailu keräsi tänä vuonna hienosti 19 hakemusta, jotka edustivat 21 klubia ja 10 piiriä. 

 

Suomen Lions-liitto ry ja ympäristökilpailun palkintoraati kiittävät kaikkia osallistujia sitoutuneesta työstä ympäristömme hyväksi. Hakemuksissa kuvatut aktiviteetit kattoivat monipuolisesti ja innovatiivisesti ympäristönsuojelutyötä sekä monissa oli mukana osaamisen kiertotaloutta eri sukupolvien kesken. Hakemuksissa korostuivat myös yhteistyö klubien ja muiden toimijoiden välillä. Kilpailu oli korkeatasoinen ja palkittavien valinta oli vaikeaa.

 

Raati valitsi ensimmäisen palkinnon saajaksi LC Kontiolahden ja toisen palkinnon saajaksi LC Oulu/Pateniemen. Lisäksi palkintoraati päätti valita myös aktiivisimman piirin, joka oli 107-A yhteensä viidellä hakemuksella. Palkinnot jakoi 5.6.2020 maailman ympäristöpäivän kunniaksi virtuaalisten nokipannukahvien SPESIAALI-webinaarissa Suomen Lions-liitto ry:n varapuheenjohtaja, VCC Matti Reijonen. Suomen Lions-liitto ry ja palkintoraati onnittelevat voittajia ja kannustavat kaikkia Suomen lionsklubeja toimimaan ympäristön ja luonnon puolesta.

 

Leijonat 70 vuotta Suomen luonnossa -ympäristökilpailuun osallistuivat ilmoittautumisjärjestyksessä seuraavat klubit: LC Oulu/Oulujoki, LC Ylivieska/Huhmari, LC Ylivieska, LC Ylivieska/Savisilta, LC Kontiolahti, LC Loppi/MaijaStiinat, LC Koski Tl, LC Helsinki Viapori, LC Heinola/Kailas, LC Seinäjoki/Aalto, LC Nykarleby, LC Kaarina, LC Turku/Ilpoinen, LC Kirkkonummi-Kyrkslätt NICE, LC Oulu/Pateniemi, LC Turku/Kupittaa, LC Hausjärvi/Lukot, LC Rauma/Reimari, LC Huittinen, LC Uusikaupunki/Merettaret ja LC Laitila/Untamoinen.

 

Palkintoraadin muodostivat Puhdas Itämeri-hankkeiden johtaja Marjukka Porvari John Nurminen Säätiöstä, johtava vesitalousasiantuntija Arto Iwendorff Pohjois-Pohjanmaan ELY- keskuksesta, Suomen Leojen hallituksen presidentti Kati Jaatinen Leo Club Jyväskylä/Lohikoskesta sekä Leijonat puhtaan veden puolesta -työryhmän vastuuhenkilöt Mika Pirttivaara LC Tapiolasta ja Tiitus Tuohikorpi LC Cosmopolitanista.


Ympäristökilpailun voittajat perusteluineen

Ensimmäinen palkinnon voitti LC Kontiolahti: 600 EUR + Lions-näkösyvyyslevy + kunniakirja

Salmilammenpuron ennallistamisen virtakutuisten vaelluskalojen elin- ja lisääntymisolojen kohentamiseksi

 

LC Kontiolahti on aloittanut  Kontiolahden kunnan alueella olevan Salmilammenpuron ennallistamisen virtakutuisten vaelluskalojen elin- ja lisääntymisolojen kohentamiseksi. Puro on yksi Pohjois-Karjalan virtakunnostuksen tärkeimmistä kohteista ja uhanalainen taimenkanta vaatii vaalimista kutualuiden hoidolla. Vaelluskalajokien kunnostamisella autetaan hyvin konkreettisesti uhanalaisten lajien elpymistä ja luodaan myös parhaassa tapauksessa edellytyksiä tulevaisuuden kestävälle kalastusturismille.

 

Klubi on hyödyntänyt omasta klubista löytyvää asiantuntemusta ja tehnyt yhteistyötä paikallisen ELY-keskuksen kanssa. LC Kontiolahden aktiviteetti on herättänyt alueen muiden klubien kiinnostusta ja imua tulla mukaan samalla kun siitä on virinnyt monia uusia ideoita. Myös monet ulkopuoliset tahot sekä ihmiset ovat osoittaneet kiinnostuksensa yhteistyöhön. Verkostoituminen on ollut vahvaa ja suunnitelma jatkolle on hyvä. Alueen merkittävät mediat ovat uutisoineet aktiviteetista, mikä on edesauttanut vesiensuojelutyön kansalaisvaikuttamisessa sekä lionsbrändin vahvistamisessa samalla korostaen lionien puhtaiden vesien toiminnan merkittävyyttä, yleistettävyyttä sekä yleistä positiivista asennetta ja tekemisen meininkiä. Avaus on uusi lionstoiminnassa ja LC Kontiolahti on toteuttanut valtavan iso urakan. Hienoa ja intohimoista toimintaa, joka on monistettavissa ympäri Suomen.

 

Toisen palkinnon voitti LC Oulu/Pateniemi:  400 EUR + Lions-näkösyvyyslevy + kunniakirja

Ylisukupolvinen kokemus ympäristöstämme ja vesiemme tilasta keskustelemalla aiheesta tehtäväpöydässä

 

LC Oulu/Pateniemen videota katsoessa nousi hymy huulille. Klubi on ollut järjestämässä koululaisille suunnattua oppimistapahtumaa monen yhteistyökumppanin kanssa. Tapahtuma hyödyntää pelillisyyttä ja yhteistyötä, jossa monet lähestymisnäkökulmat nivotaan yhteen eri toimijoiden toteuttamina tehtävinä. Syntynyt oppimiskokemus on näin vaikuttavampi. Tehtävien kysymykset laittavat koululaiset pohtimaan omia arjen valintojaan ja niiden vaikutuksia ottaen huomioon myös kansainvälisyyden. Vanhemmilla sukupolvilla on paljon jaettavaa ekologisesti kestävästä elämäntavasta. Nuukailu ja kuluttamisen vähentäminen ovat enemmän kuin koskaan planeetan selviämisen avainkysymyksiä ja sitä voi edistää sukupolvien välisissä kohtaamisissa. Hakemusvideo on myös hyvä tapa dokumentoida asioita, levittää tietoa sekä inspiroida katsojia.

 

Aktiivisin piiri oli 107-A:  kiertopalkinto + Lions-näkösyvyyslevy + kunniakirja
A-piiristä osallistui kilpailuun viisi hakemusta. Hakemukset kuvasivat kattavasti piirin alueella tehtävää monipuolista ja korkeatasoista vapaaehtoista ympäristönsuojelutyötä.

 


Palkintosumman antajien onnittelut

Kilpailun palkintosumman 1000 euroa lahjoittivat juhlavuoden kunniaksi puoliksi Suomen Leot ja LC Tapiola Espoosta.

Suomen Leot onnittelevat voittajia ja tahtovat kiittää kaikkia ympäristön eteen tehdystä työstä. Tulevat panostukset ympäristöön nousevat mittaamattomaan arvoon, sillä luonto tarjoaa hyvinvointia meille monessa suhteessa. Vanhan sanonnan mukaan on mentävä kauas, jotta näkee lähelle. Emme osaa arjessamme arvostaa sitä kaikkea, mitä ympärillämme on ja sitä, mikä on meille jokapäiväistä. On helppoa tehdä nopeita valintoja, joilla kuitenkin on kauaskantoisia vaikutuksia. Tehdään tulevaisuudessakin yhdessä viisaita päätöksiä, katsotaan ja suunnitellaan pitkälle sekä luodaan tulevaisuudesta onnellinen meille kaikille.

 

LC Tapiola onnittelee voittajia ja kiittää kaikkia osallistujia niistä arvokkaista teoista, joita olette tehneet eri puolilla Suomea. Luonnon ja ympäristön puolesta tehtävät teot yhdessä muiden klubien ja toimijoiden kanssa nostavat koko ajan merkitystään ja tarjoavat uusia ideoita tekemiselle. Ympäristö tarjoaa konkreettisen kohteen toimia tulevaisuutemme puolesta ja löytää merkityksellisyyttä vapaaehtoistyöhön kaikkialla maailmassa.Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

Yhteystiedot