Nuorisovaihto antaa unohtumattomia elämyksiä

Kansainvälinen nuorisovaihto on Lions-järjestön tunnetuimpia toimintamuotoja. Siihen osallistuneet tuhannet nuoret eivät varmasti koskaan unohda saamiaan elämyksiä ja kokemuksia.

Nuorisovaihto on 17 (16) - 21 -vuotiaiden nuorten pääsääntöisesti kesäaikana tapahtuvaa muutaman viikon mittaista tutustumista muihin maihin ja niiden kulttuuriin. Tämä tapahtuu perheoleskelun ja kansainvälisten leirien muodossa.

Toiminta on kaksisuuntaista: Suomesta lähtee ja Suomeen tulee nuoria. Nuorille ja isännöiville perheille tässä on erinomainen mahdollisuus päästä kansainväliseen kosketukseen ja saada usein elinikäisiä ystäviä muista maista. Monelle nuorelle se on myös ensimmäinen pitempiaikainen oleskelu vieraassa ympäristössä yksin ilman vanhempien mukana. Siten se tarjoaa merkittävän mahdollisuuden nuoren itsenäistymiseen.

Kansainvälinen Lions-nuorisovaihtotoiminta alkoi Suomessa vähitellen ja sitä alettiin hoitaa organisoidusti 1960-luvulla, jolloin vuonna 1966 valittiin ensimmäinen nuorisovaihtojohtaja.

Viime vuosina Suomesta on lähtenyt 200-250 nuorta ja tänne on saapunut 140-160 nuorta. Suomessa järjestetään tavallisesti 4-5 kansainvälistä leiriä kesässä.

Nuorisovaihto on lionsklubien aktiviteetti.  Klubit hyväksyvät ja ”lähettävät” nuoren vaihtoon ja järjestävät perheoleskelumahdollisuuden Suomeen saapuville nuorille.  Tavallisesti lähettävä klubi tukee nuoren matkaa taloudellisesti erikseen sovittavalla määrällä. Eettisistä syistä lionsklubin jäsenen lapselle tällaista tukea ei voida maksaa klubin aktiviteettitililtä.

Suomen lionsklubit tukevat yhteisvastuullisesti täällä järjestettäviä kansainvälisiä leirejä.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan Lions-järjestön nuorisovaihtoon, ota yhteyttä paikkakuntasi lionsklubiin lisätietojen saamiseksi.

Lionien nuorisovaihdon tehtävä - missio

• Luoda suomalaisille nuorille mahdollisuus nähdä ja kokea uusia kulttuureja ja elämää vieraassa maassa ja luoda uusia erilaisia ystävyyssuhteita sekä antaa nuorelle tilaisuus kasvaa ja kehittyä itsenäisesti toimeentulevaksi kansalaiseksi.
  • Luoda suomalaisille perheille ja heidän nuorilleen mahdollisuus tutustua vieraisiin kulttuureihin ja ihmisiin vastaanottamalla tänne saapuvia nuoria.
  • Luoda mahdollisuus lioneille ja joukolle nuoria (mahdollisesti leoja) harjoittaa kansainvälistä toimintaa ja johtajuutta organisoimalla ja johtamalla nuorisovaihtoa ja siihen kuuluvia leirejä.
  • Lisätä ja ylläpitää positiivista lionsimagoa Suomessa ja maailmalla.

Pirkko Kokkonen

Director of Youth Camps and Exchange (YCED)

Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin