Se viides palveluhaaste

Lions-järjestön satavuotisjuhlan palveluhaasteen uusin, viides kampanja on diabetes. Siihenkin me voimme osallistua.

Diabetes on maailmanlaajuisesti osasyy yli viiteen miljoonaan kuolemaan joka vuosi ja se on 8. suurin kuolemaa aiheuttava sairaus koko maailmassa.

Maailmassa on 422 miljoonaa diabetestä sairastavaa ihmistä ja heidän määränsä lisääntyy koko ajan. Diabetes on suuri sokeutumisen, amputaatioiden, munuaishäiriöiden, sydänkohtausten, aivohalvausten ja varhaisen kuoleman aiheuttaja. Kansainvälisen diabetesliiton arvion mukaan vuoteen 2040 mennessä yli 642 miljoonaa ihmistä sairastaa diabetestä.

Suomessa diabetestä sairastaa noin ihmistä, heistä noin 50 000 tyypin 1 diabetesta, noin 300 000 tyypin 2 diabetesta ja lisäksi arvioidaan olevan jopa 150 000 diagnosoimatonta tyypin 2 diabeetikkoa.

Uusien diabetesdiagnoosien määrä on noin 25 000 vuodessa ja näistä 0-14 vuotiaiden osuus on noin 500, 15-64-vuotiaiden noin 13 000 ja yli 65-vuotiaiden osuus noin 12 000.

Suomessa diabetes löydetään yleensä terveystarkastusten yhteydessä ja muualla maailmassa leijonien toimesta toteutettuihin seulontoihin ei meillä ole niinkään tarvetta.

Silti mekin voimme olla palveluhankkeessa mukana esimerkiksi parantamalla diabetesta sairastavien elämänlaatua vaikkapa diabetesleirien tai paikallisten virkistysohjelmien kautta.

Voimme järjestää terveellisen ruoan kursseja, olla apuna lapsidiabeetikkojen retkillä tai avustaa muilla keinoin paikallista diabetes-yhdistystä.

Alla muutamia vinkkejä diabetes-tempauksiin. Niistäkin tulee muistaa raportoida MyLCI:n kautta!

Teija Loponen

Vinkkejä toteutettavaksi

-  Perustakaa tukiryhmä diabetesta sairastavien lasten vanhemmille.

-  Toimikaa vapaaehtoisina lasten diabetesleirillä.

-  Kutsukaa terveydenhuollon alan ammattilainen puhumaan diabeteksesta klubin tai piirin kokouksessa.

-  Tukekaa paikallisen diabetesyhdistyksen toimintaa.

-  Perustakaa kävelykerho vanhuksille, jotka sairastavat diabetesta.

-  Hankkikaa diabetes-lehden tilaus paikalliselle kirjastolle.

-  Sponsoroikaa lasta, jonka tulisi päästä diabetesleirille.

- Järjestäkää terveellisen ruuan kokkikurssi diabeetikoille.

Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin