Etusivu   |   Historia   |  Jäsenet   |   Toiminta   |   Matkat

Kirkkopyhä-aktiviteetti

Vappuaktiviteetti

Vekselistä vauhtiin

Vappuaktiviteetti on jo klubimme ensimmäisen toimintavuoden aikaansaannos ja toteutettiin ensimmäisen kerran vappuna 1963. Se on siis pari vuotta vanhempi kuin pääaktiviteettimme kananpoikien grillaus tammimarkkinoilla. Vapputempauksen keksimiseen antoi pontta erääntymässä oleva vekseli, jonka klubimme perustajaveljet olivat joutuneet tekemään maksaessaan sisätautisairaalalle luovuttamaansa televisiota.

Vapputempausta olivat tosin edeltäneet kevättalvella 1963 toimeenpannut jääjuhla ja laskiaisrieha, joista kummallakaan ei ollut pysyvämpää jatkuvuutta.

Veli Osmo Rouheen idea?

Vappuaktiviteetin isä oli kertoman mukaan veli Osmo Rouhe, joka ensimmäisenä vappuna keksi ehdottaa suuren kiven tuomista torille ja sen painon arvuuttamista - pientä maksua vastaan totta kai. Ja se maksu oli tuolloin yksi markka. Kerrotaan toista tonnia painaneen kiven raahaamisen suuntaan ja toiseen olleen melkoinen souvi silloisella tekniikalla. Veli Pauli Räisäsen haitarin säestyksellä syntyi kuitenkin niin hyvä tunnelma ja onnistunut tempaus, että sitä päätettiin jatkaa vastakin.

Keväältä 1964 on vappukomitean pöytäkirjassa mielenkiintoinen merkintä: Arvonnan kohteeksi päätettiin valita uppotukki lisättynä veli Pentti Tuomen painolla. Uppotukin ja Pentti Tuomen yhteispunnitus päätettiin järjestää Vapunpäivänä kello 16 jälkeen Janne Hyvärisen punnitusasemalla. - Veli Pentin painoa asiakirjat eivät kerro, uppotuken painon kylläkin: 1747 kg.

Kiviä, pulloja, ankkureita...

Näin on siis vapputempauksemme jatkunut keskeytyksettä koko klubimme eliniän. Arvuuttelun kohteet ja palkinnot ovat tietysti vaihdelleet. Vappuna 1965 keksittiin sulloa katiska täyteen (tyhjiä) pulloja ja arvuuttaa kirkassilmäisellä vappukansalla niiden lukumäärää. Vuosina 1966-67 puntaroitiin taas kiven painoa, 1968-70 tukkinippua, kunnes jälleen vappuina 1971-72 torille raahattiin kivi. Keväällä 1973, yhdessä partiolippukunta Järvisissien kanssa, arvuuteltiin suuren ankkurin ja kettingin painoa ja vuonna 1974 arvauksen kohteena oli säkillinen pullonkorkkeja.

Tuijotellaan tukkipuita!

Vuodesta 1975 lähtien vakiintui tempauksemme arvauskohteeksi milloin minkinkokoinen ja -painoinen tukkinippu. Killuessaan korkeuksissa suuren nosturin nokassa nippu onkin näyttävän, miltei pelottavan näköinen ilmestys torikansan keskellä ja samalla oiva mainos niin nosturifirmalle kuin puutavarayhtiöllekin. Painotkin ovat vuosien mittaan kasvaneet ja vaihdelleet 1600 kilosta 14.000 kiloon, mutta kyllä vappukansan arviot ovat olleet vieläkin mielikuvituksellisempia.

Palkintoa monenmoista

Tempauksen pääpalkintoina oli alkuvuosina pesukonetta, jää- ja pakastinkaappia, liettä, grilliä jopa Mallorcan tai Rhodoksen matkakin. 70-luvun puolivälistä alkaen yli kymmenen vuoden aikana oikein tai lähimmäksi arvannut pääsi käytetyn auton onnelliseksi (?) omistajaksi - ja autot olivat todellakin usein viimeistä valmistettua mallia, ihan katsastettuja kuitenkin. Keväästä 1986 alkaen on päävoittona sitten ollut uusi soutuvene.

Lähelle arvanneita on lisäksi muistettu pienemmillä palkinnoilla ja kaikkien osallistuneiden keskenkin on jotakin arvottu. Palkintojen yhteisarvo on viime vuosina noussut lähes 10.000 markkaan.

Tuottoakin karttui

Vappuaktiviteetin tuotto oli alkuvuosina vaatimaton. Ensimmäisen vuoden 400 markasta tuotto kuitenkin kasvoi sitä mukaa kun vappukansa vähitellen tuli leikkiin mukaan. 60-70 -lukujen taitteessa päästiin jo yli 1000 markan tuottoon, 70-luvun lopussa ylitettiin jo 3000 mk, 80-luvun lopulla päästiin yli 6000 markan ja tämän 90-luvun vuotuinen nettotuotto on pyörinyt 9000 - 10.000 markan tienoilla.

Jakamisen iloa

Ensimmäisen vappuaktiviteetin tuotto lahjoitettiin CP-lapsille opetusvälineisiin. Sittemmin on muistettu mm. partiolaisia ja koulukoti Toivolan lapsia. Myöhemmin vappu- ja markkina-aktiviteettien tuotto yhdistettiin, ja näin on voitu vuosittain jakaa kauniita summia avustuksiksi ja stipendeihin ensisijaisesti lapsille ja nuorille.

Varsinkin kauniina vapunpäivinä on seurustelu ja huulenheitto sanavalmiin savolaisen torikansan keskellä ollut hauskaa hupia, ja siinä hyvässä koulussa on meidän Puijo-klubilaistenkin arvanmyyntitekniikka vuosi vuodelta kehittynyt.

Niinpä jossakin Puijo-klubin juhlassa olemme saattaneet laulaa Hei rullaati -sävelellä tähän tapaan:

On vappuna torilla tempaus aina
painoja pääsemme arvailemaan
paljonko kivet ne keväisin painaa
sen menemme Jannelle punnitsemaan.

On veikattu kiviä, pulloja, puita
myönteistä yleisön kannatus on
jos paljonkin saatu on arvailuita
on arvaus tuottanut myös palkinnon.

Kiitoksia vapputorilla arvan ostaneille! Tukkinipun painoi vappuna 1.5.2011
 10 700 kg.

Carlsonin 500 € lahjakortin voitti Juhani Tiihonen 10670 kg arvauksella;  Kuopion TIMANTTISET 100 € kristallilahjakortti Raimo Kosonen ja PETRIFUN 50 € lahjakortti Leena Launonen.