Etusivu   |   Historia   |  Jäsenet   |   Toiminta   |   Matkat  

Klubin lahjoitukset

Rahaa on tullut..
Rahaa on mennyt..
  Puijo-stipendi

LC Puijon jakamien avustusten määrä vaihtelee aktiviteettien onnistumisen mukaan.

Vapunpäivänä 2010 satoi.

Tapahtumia

Vappuaktiviteetti
Tammimarkkinat
Kirkkopyhä-aktiviteetti

”Luovuta isänmaasi … "

Jo lionismi velvoittaa jäsenistöä kohdistamaan niin ajatuksensa kuin konkreettisen avustustoimintansa pääasiallisesti nuorten hyväksi – ”Luovuta isänmaasi onnellisempana nousevalle sukupolvelle”. Aktiviteeteissa se muuttui mainoslauseiksi: ”Leijonien käpälissä kanakoivet stipendeiksi”, ”Pure kanaa, tue opintoja”, ”Lasten ja nuorten hyväksi”, ”Lionismia lasten ja nuorten hyväksi”

Suurin osa klubin jakamista stipendeistä on ollut yksilöllisiä tunnustuspalkintoja. Jo 1960-luvun puolivälistä lähtien on vuosittain jaettu kuopiolaisille lukioille ja muille nuorisoasteen oppilaitosten oppilaille stipendit. Niiden määrä on enimmillään ollut parikymmentä vuodessa. Stipendien arvo on voitu määräajoin tarkistaa ja ne ovatkin edustaneet hyvää tasoa. Kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää kasvatustyötä on tuettu myös muilla tavoilla. Olemme antaneet varoja tupakanvastustamistyöhön, tukioppilastoimintaan, Minarin teatteripiirille ja Lions Quest – koulutukseen.


Paitsi oppilaitosten kautta on yksilöllisiä apurahoja myönnetty muun muassa urheiluseurojen suosituksesta. Tunnetuimpia ovat olleet USA:han lähdössä ollut uimari Pekka Natunen ja Pohjoismaiden nyrkkeilymestari Hannu Kaismala. Pääosa urheiluun suuntautuneista avustuksista on suunnattu seurojen varhaisnuorisotyöhön muun muassa KuPS:ssa, KalPassa, Keltamustissa, Kuopion Uimaseurassa ja Puijon Hiihtoseurassa. Varhaisnuorisotyötä klubimme on tukenut myös avustuksin partio- lippukuntien toimintaan ja erityisesti Partiotalosäätiölle, jonka tavoitteena on ollut taata partiolaisille tarpeellisia toimitiloja. Klubimme ennakkoluulottomuutta kuvaa, että tukea olemme antaneet myös Steinerpedagogiselle yhdistykselle.

Taiteen kentällä klubimme on muistanut erityisesti musiikin opiskelijoita ja harrastajia. Paitsi tavanomaisia oppilaitosstipendejä klubimme on jakanut viisi erityistä musiikkistipendiä ja tukenut kahta Norden-orkesteriin valittua kuopiolaisnuorta. Musiikkiryhminä tukeamme ovat saaneet Amiskan jazz-ryhmä, Jazz-Savo, Kansalaisopiston jazz-ryhmä, Haapaniemen musiikkiluokka ja Kuopion ooppera- ja oratoriokuoro. Yhteistyö musiikin opiskelijoiden kanssa on tuonut myös omiin tilaisuuksiimme korkeatasoista ohjelmaa. Mitään tarkkaa jälkiseurantaa stipendien saajista emme ole tehneet. Mutta erityisesti musiikin stipendin saaneista muun muassa Soile Isokosken, Rauno Tikkasen ja Pirre Maijalan myöhemmät saavutukset ovat mittavia.

Ei vain menestyjille

Emme ole olleet tukemassa vain voittajia ja menestyjiä. Eri kanavien kautta olemme halunneet tuoda iloa ja tukea myös eri tavoin vammautuneiden elämään. Kuopiossa aikoinaan toimineiden sokeain- ja kuurojenkoulujen jälkeen sekä rahallista että muuta materiaalista tukea ovat saaneet muun muassa Savo-Karjalan Sokeat ry ja Kuopion Kuulonhuolto ry. Tähän ryhmään voitaneen liittää myös seuraavat kohteet: Lasten ja nuorten mielenterveyden tuki ry, KYKS:n psykiatrinen osasto, Aivovaurioluokka, Toivolan – koulukoti, Kuopion Hoiva, SPR:n leiriavustus, Sirkkulan lastensiirtola, Pohjois-Savon CP-yhdistys ja Harjaantumiskoulu.

Mittavin yksittäisistä toimenpiteistä on ollut lasten turvaistuinten lahjoittaminen Kuopion kaupungille. Kolmen vuoden aikana klubimme lahjoitti 350 istuinta edelleen tarvitseville vuokrattavaksi lastenneuvoloiden kautta. Operaation ansiosta klubimme sai Kuopion lääninhallituksen liikenneturvallisuuspalkinnon.

Omien aktiviteettien kautta hankitut varat on suunnattu lähes sataprosenttisesti oman paikkakunnan tarpeisiin. Se lieneekin yksittäisten klubien toiminnan pääkohde. Kansalliset ja kansainväliset projektit ovat asia erikseen. Niidenkin tukemisessa olemme tietysti olleet mukana. Mutta koska olemme lenkki suurta kansainvälistä järjestöä, myös muutamiin kansainvälisiin kohteisiin on oman klubimme tukea riittänyt. Palautettakoon niistä mieleen kenialainen kummipoika, SOS-lapsikylä Jordaniassa, Kamerunin kaivoprojekti ja yhteistyössä Kuopion Yliopiston kanssa olemme olleet kokoamassa stipendirahastoa eestiläisille opiskelijoille. Oman panoksemme on saanut myös kansainvälinen työ silmäsairauksien estämiseksi.

Tässä yhteydessä todettakoon kuopiolaisen lionismin suurtyö. LC Kuopio teki Hämeenlinnan valtakunnankokouksessa 1986 aloitteen perustaa lasten silmäklinikka Ecuadoriin, Quintoon. Päätös toteutettiin yhdessä ecuadorilaisten lionien ja Ulkoministeriön kehitysyhteistyön osaston FINNDAN kanssa. Clinica oftalmologiga Finlandia aloitti toimintansa joulukuussa 1987 johtajanaan ecuadorilais-suomalainen silmälääkäri Gaston Leroux. Mainittakoon, että KYS on antanut klinikalle sarveiskalvosiirrännäisiä ja kuopiolainen silmälääkäri Tuomo Puustjärvi asiantuntija- ja kouluttaja-apua.

Kansainvälisyyttä voidaan katsoa edustavan myös kuopiolaisnuorille suunnattu tuki osallistua kansainvälisille leireille, nuorisovaihtoon tai opintomatkoihin. Kuten edellä jo totesin ylivoimaisesti suurin osa tuesta on suunnattu lapsille ja nuorille. Mutta emme ole kokonaan unohtaneet myöskään varttuneita avuntarvitsijoita. Tällaisista kohteista mainittakoon sotaveteraanit, Vanhain Ystävät yhdistys ja Ukkokoti. Ladyt ovat tehneet suurtyön markkina-aktiviteetissa ja kiitos klubimme onnistuneesta tukitoiminnasta kuuluu myös heille. Eräinä vuosina myös ladyt toteuttivat oman aktiviteettinsa. He kokosivat joululahjapaketteja, jotka jaettiin seurakuntasisarten valitsemiin kohteisiin.

Tässä eräitä suuntia siitä avustus- ja tukitoiminnasta, jota klubimme on tehnyt aktiviteeteilla keräämillään varoilla. Moni yksityiskohta on varmasti jäänyt mainitsematta.

  LC Puijo on avustanut

v.2011
- Puijonsarven palvelukoti
-opiskelija, sopraano Sanna Matinniemi
-Ylen hyvä Nenäpäiväkeräys

v.2010
- Haitin maanjäristys
- Kuopion Nuorisokuoro
- Kuopion kuulonhuolto ry.
- partiolippukunta Kallan Tytöt
- partiolippukunta Puijon Pakertajat

v.2009
- sopraano Marjukka Tepponen
- Kuopion Reippaan AAVA, tanssillinen voimisteluryhmä
- onnettomuusperhe, LC Tuusniemen kanssa

v.2008
- Haapaniemen nuoriso-orkesteri
- Kuopion Lasten Sirkus
- Kuopion Luisteluseura
- lääketieteenopiskelija Laura Kukkonen

v.2007
- Kallaveden lasten ja nuorten musiikkiyhdistys
- Kuopion Kuulonhuolto ry
- tekstiilimuotoilija Saija Lehtonen

v.2006
- kantelevirtuoosi Senni Eskelinen
- Savon Kummit ry

v.2005
- Aasian katastrofirahasto
- Petosen perhetyö
- KuPs-90 B-juniorit
- Yhteisvastuukeräys

v.2004
- Haapaniemen Musiikkiluokka
- LC International Foundatio
- Petosen Nuorisokeskus
- Yhteisvastuukeräys

v.2003
- Haapaniemen ala-aste
- Ensikotiyhdistys
- Kuopio UNICEF-kaupunki
- sellisti Pirre Pauliina Maijala

aiemmin mm.
- sopraano Soile Isokoski