D-PIIRIN LCIF- TOIMINTA
Markku Vihavainen
LCIF/D-piirikoordinaattori
0400 357 965
markku.vihavainen@lions.fi
     

D-PIIRIN LCIF- TOIMINTA

 

YLEISTÄ

”Säätiön tavoite on tukea lions -klubien toimintaa, kun ne palvelevat paikallisia yhteisöjään eri puolilla maailmaa ja toteuttavat elintärkeitä humanitaarisia palveluprojekteja maailmanlaajuisen yhteisön tasolla.”

 

LCIF-säätiön tehtävä

LCIF (Lions Clubs International Foundation) on virallinen kansainvälisen lionsjärjestön hyväntekeväisyyttä hoitava organisaatio. Sen jälkeen, kun LCIF perustettiin vuonna 1968, se on myöntänyt yli 9000 apurahaa, yhteensä yli US$ 640 miljoonaa.

LCIF:n antama avustus muodostuu apurahoista, mitkä myönnetään lionien johtamiin projekteihin. Nämä apurahat auttavat eri puolilla maailmaa humanitaarisissa projekteissa, mitkä ovat liian suuria yksittäisille klubeille tai piireille.

 

LCIF apurahat tukevat viittä erillistä palvelun aluetta.

 

- Näön suojelu

- Vammoista kärsivien auttaminen

- Terveyden edistäminen

- Nuorison palveleminen

- Katastrofiavun antaminen

 

Jokaisesta LCIF:lle tehdystä lahjoituksesta menee 100 %:sti suoraan LCIF:n projekteihin ja kaikki hallintokulut maksetaan varojen sijoituksista saatavilla koroilla.

Heinäkuussa 2007 Lions Clubs International Foundation (LCIF) asetettiin ensimmäiselle sijalle maailman kansalaisjärjestöjen vertailussa. LCIF nousi 34 maailmanlaajuisen järjestön kärkeen ohjelmien toteuttamisellaan, todistetulla vastuunalaisuudellaan, sisäisellä ja ulkoisella tiedotuksellaan, ohjelman sopeutettavuudella ympäröivään yhteisöön sekä yritystukijoittensa tavoitteiden ymmärryksellään.

 Linkki lcif- sivuille: http://www.lionsclubs.org/FI/lci-foundation/index.php

 

APURAHAT

LCIF:lle kerätyt varat on koettu suomalaisessa Lions-toiminnassa ”mörkönä”, johon kerätyt varat menevät vain jonnekin. Vuosina 1974–2010 Suomen Lions klubien lahjoitukset säätiölle ovat yhteensä yli 6.500.000 US$. Näin ei kuitenkaan ole. Säätiöltä on saatu myös Suomeen apurahoja melkoinen määrä, yhteensä 862.700 US$. LCIF:n myöntämät apurahat Suomeen löytyvät yksilöidysti Lions-vuosikirjan 2010–2011 sivulta A 112.

Säätiön apurahaa on mahdollista hakea sopivan projektin löytyessä.

Apurahahakemukselta edellytetään joitakin yleisiä ominaisuuksia. Projektin pitää ratkaista tärkeä humanitaarinen tarve, palvella suhteellisen suurta ihmismäärää, olla kustannustehokas ja ylittää paikallinen varainkeruukyky. Budjetissa pitää olla runsaasti rahoitusta paikallisilta lions-organisaatioilta, siitä pitää näkyä selvästi lionhenkisyys ja Lionsien osanotto ja sillä pitää olla piirihallituksen hyväksyntä.

Useimmat apurahat edellyttävät piirin tai moninkertaispiirin osallistumista. Kansainvälinen apuraha (IAG) mahdollistaa sponsoroivan Lions-klubin tai piirin yhteistyön isäntäklubin tai piirin kanssa siinä maassa, jossa projekti toteutetaan. Vaikka yksittäiselle klubille myönnettävissä apurahoissa on rajoitus, klubi voi osallistua rajattomaan määrään palveluprojekteja.

Rajoituksena on myös, ettei apurahoja myönnetä projekteihin, jolla jaettaisiin apurahoja yksilöille. Sen sijaan apurahat myönnetään Lions-piireille, moninkertaispiireille ja klubeille.

 Linkki säätiön sivulle, avustukset:

http://www.lionsclubs.org/FI/lci-foundation/grants/index.php

 

 

TAVOITE

Kehittämällä varainkeruuta säätiötä vahvistetaan hankkimalla lisää varoja LCIF:n ohjelmille. Olemassa olevia varainkeruuaktiviteetteja parannetaan kasvattamalla resursseja, strategisella lähestymistavalla ja laajennetulla vapaaehtoisrakenteella. Varainkeruu tulee keskittymään kolmelle alueelle:

- Yksityishenkilöiden ja klubien lahjoitukset

- Yritysten ja säätiöiden lahjoitukset

- Testamentit

 

Tavoite on kasvattaa globaalisti vuosittaista lahjoitussummaa LCIF:lle US$ 30 miljoonaan

(nykyisestä US$ 20 miljoonasta), kauden 2012 loppuun mennessä. Esimerkiksi LCIF:n suunnattomasta varainkeruupotentiaalista on: jos vain 1/3 kaikista 1,3 miljoonasta leijonasta lahjoittaisi US$ 70 (49 €) per vuosi, jo sillä LCIF saavuttaisi edellä mainitun tavoitteen.

Tavoitteena on rakentaa vahvempi säätiö, jonka avulla luomme paremman maailman.

 

Tavoitteeseen pääsemme:

- Lisäämällä resursseja LCIF:n avustuskohteiden tukemiseen

- Kommunikaatiota lisäämällä

- Kehittämällä varainkeruuta

- Keskittämällä kerätyt varat LCIF:n kautta

- Uusitulla organisaatiolla

 

 

TILANNE D-PIIRISSÄ

Lahjoitukset säätiölle: Muistamme kaikki varmasti viimeisen LCIF-keräysprojektin, CSFII:n. Sen kokonaistuotto on D-piirin osalta 30.3.2009 asti 124.022 US$. SightFirst-ohjelman välityksellä lionit päivittävät ja perustavat näönterveyden hoitojärjestelmiä heikosti palvelluille alueille eri puolilla maailmaa. Ohjelma vaikuttaa merkittävästi sokeuteen johtavien syiden eliminointiin ja hallitsemiseen.

Tällä hetkellä ei ole meneillään mitään uutta kansainvälistä suurta keräystä. Piirin klubeja kannustetaan vähintään piirihallituksen suositukseen, joka on vuosittain 5 €/lion. Se ei aivan riitä tavoitteeseen pääsemiseen, mutta lisänä pieni lohkaisu klubin aktiviteetista auttaa varmasti.

MJF- jäsenyyksiä on haettu D-piirissä tällä kaudella muutamia. Piirissä on useita klubeja, joilla on mahdollisuus hakea jäsenyyttä, varat ovat jo kerättynä.

Avustukset: D-piirin osalta LCIF:n avustuksista olemme vuosien varrella saaneet huomattavaa tukea. Ajalla 1987–2002 olemme saaneet D-piiriin yhteensä 290.269 US$. Viime vuosina ilmeisesti ei ole jätetty hakemuksiakaan?

Lienee aika vakavasti etsiä sopivaa kohdetta myös D-piiristä?

 

MELVIN JONES JÄNENYYS, MJF

Melvin Jones- jäsenyys on suurin kunnianosoitus, jonka säätiö voi myöntää. Sen saa vain se yksityinen lahjoittaja, joka on lahjoittanut ilman määrättyä käyttöä yhteensä 1.000 US$, tai jonka puolesta on tämän suuruinen lahjoitus tehty. Vain ilman käyttörajoitusta annetut lahjoitukset hyväksytään MJF ohjelmaan, ellei LCIF:n toimeenpaneva toimikunta päätä toisin.

Lahjoituksen voi tehdä ko. henkilö itse tai se voidaan tehdä hänen nimissään. Henkilökohtaiset, klubin tai piirin lahjoitukset Melvin Jones -jäsenyydestä voidaan tehdä joko yhtenä 1.000 US$ summana tai vähintään 100 US$ erissä viiden vuoden aikana.

Niille, jotka ovat jo MJF jäseniä, on olemassa Progressiivinen Melvin Jones (PMJF) ohjelma. Se tarjoaa mahdollisuuden jatkaa jäsenyysohjelmassa, jossa jokainen 1000 US$:n lahjoitus alkuperäisen lahjoituksen jälkeen antaa lahjoittajalle uuden tunnustuksen tason.

MJF ohjelma on aloitettu vuonna 1973. MJF ja PMJF jäseniä on tällä hetkellä yli 280.000. On huomattava, että suurin osa LCIF lahjoituksista tulee tämän ohjelman kautta.

MJF- jäsenyys on myönnetty D- piiriin kauden 2009 – 2010 loppuun mennessä 268 lionille. Kaudella 2009 – 2010 tuli 16 uutta MJF- jäsentä. PMJF- jäsenyyksiä on vain kaksi.

MJF- jäsenille järjestetään perinteinen tapaaminen keväällä 2011, yhdessä ARS- jäsenten kanssa. Kutsu tarkempine tietoineen piirin lehdessä.

 

OHJEITA MJF-HAKEMUKSEEN

 

Tee hakemus ajoissa, LCIF ilmoitta minimi käsittelyajaksi 30 vrk.

1. Hae MJF hakemuslomake (LCIF-42M) alla olevasta osoitteesta:

http://www.lionsclubs.org/FI/common/pdfs/lcif42m.pdf

Mikäli et saa täytettyä sitä tietokoneellasi, tulosta lomake ja täytä käsin.

2. Jos jäsenyyden saaja nimetään myöhemmin, muista merkitä vastaava kohta lomakkeella ja jätä täyttämättä kohta, missä pyydetään saajan tietoja. MJF hakemukseen, joihin käytetään kerättyjä varoja monilta eri lahjoittajilta, täytyy liittää mukaan kirjallinen lupa kaikilta lahjoittajilta, että heidän lahjoitustaan voidaan käyttää MJF tunnustuksen antamiseen hakemuksessa merkitylle henkilölle.

3 A. Maksu:

Tämä osio on tarkoitettu lahjoitukseen, jolla kerralla maksetaan MJF- jäsenyys tai loppuosa jo aiemmin maksettujen lisäksi.

Lähetä maksu hakemuksen mukana. Hyväksytyt maksutavat ovat: Pankkisiirto, luottokortti, sekki, käteinen ja (paikallinen LCI talletus, toimii käytännössä samoin kuin pankkisiirto).

Kunkin maksutavan ohjeet löytyvät hakemuslomakkeesta. Huomatkaa, että maksun vähimmäismäärä on 100 US$.

LCIF:n pankkisiirto-ohjeet:

 Pankki:  JPMorgan Chase Bank, N.A.

10 S. Dearborn Street, Chicago, IL 60603

ABA-reititysnumero:          21000021

Tilin nimi:                         Lions Club International Foundation

Tilinumero:                   754487312

Swift-tunnus:CHASUS33

 Mene pankkiin ja pyydä yllä olevilla tiedoilla tarvittava pankkisiirto Yhdysvaltain dollareina LCIF:n pankkiin. Huomioi lisäksi pankin kulut n. 20 €.

(Tarkat LCIF:n pankkisiirto-ohjeet löytyvät myös Lions-vuosikirjan 2010–2011 sivulta

A 111.)

 

Lähetä hakemuslomake ja kopiot pankkisiirrosta tai pankkikuitista faksilla tai postitse eteenpäin. Osoitteet:

 

Faksi:             + 1 630 706 91 27

 

Posti: 

LCIF

300 W. 22nd St. Oak Brook, IL 60523-8842, USA

 

3 B. Maksu:

Tämä osio on tarkoitettu lahjoitukseen, jota kartutetaan vuosittain vähitellen.

Toivottavasti viiden vuoden aikana vähintään 1000 US$ arvosta. Kohdistuen pieniin tilisiirtoihin, pankin kuluista muodostuu huomattava kuluerä. Klubin suorittaessa vuosittain LCIF maksua, esimerkiksi 5 €/lion, se voidaan maksaa D- piirin omalle LCIF- tilille. Kyseiseltä tililtä siirretään tarvittaessa tai vähintään kerran vuodessa kertyneet varat säätiön tilille.

Henkilön tai klubin siirtäessä varoja tilille on ehdottomasti oltava mukana seuraavat tiedot:

-maksajan nimi, henkilö/klubi

-merkintä ”MJF”

-henkilön nimi, jos varat kohdistetaan tietylle henkilölle

Tiedot sen vuoksi, että pystytään tarkasti erottelemaan maksetut summat toisistaan. Kertasummana säätiön tilille siirrettävien varojen mukana seuraa erottelutiedot, jotta ne voidaan kohdentaa oikein.

D-piirin LCIF- tilinumero:

FI71 4165 0010 0123 37

BIC HELSFIHH

 

LISÄKSI

Näiden sivujen tarkoituksena on Lions- säätiön tunnetuksi tekeminen. Toivottavasti käytännön ohjeet helpottavat lahjoitusten tekemistä ja siten MJF- jäsenyyden hankkimista.

Näitä sivuja pyritään päivittämään aina tarvittaessa.

Autan mielelläni kaikissa LCIF koskevissa kysymyksissä.

 

Markku Vihavainen

LCIF/D piirikoordinaattori