Suomen Lions-liitto ry

Kanada-malja on hankittu leijonien varainkeräyksellä

Vapriikin kuva-arkisto/ Pekka Kosonen

Jääkiekossa tavoitellaan taas Suomen mestaruutta. Käynnissä jälleen loppuhuipennus Kanada-maljasta. Tiesitkö, että Kanada-maljan ovat lahjoittaneet Kanadan Suomi Leijonat Sudburysta?

 

Kanadansuomalaiset lahjoittivat Kanada-maljan Suomen jääkiekkoliitolle ikuisesti kiertäväksi palkinnoksi Suomen parhaalle jääkiekkojoukkueelle vuonna 1950.

 

Alkuperäisessä pokaalissa oli vain sen yläosa, malja ja puualusta. Kun 1975 SM-liiga perustettiin, haluttiin maljaan liittää myös voittajajoukkueen pelaajien nimet. Siihen saakka laitettiin vain laatta, jossa oli voittajajoukkueen nimi ja vuosiluku.

 

Ensimmäinen "lisäkerros" pokaaliin kiinnitettiin ennen kauden 1976-77 päätösjuhlia. Nyt sitä on jouduttu korottamaan pariin kertaan, että nimet on saatu mahtumaan. Toisen lisäkerroksen vuoro tuli kaudella 2003‒04.

 

Reijo Viitala on Sudbury Suomi Lions Clubin presidentti ja kotoisin Nivalasta. Hänen klubinsa kummi ja jäsen on ollut Arne Ritari itse, joka on toiminut päähankkijana vuonna 1950 Kanada-maljan lahjoittamiseksi Suomen jääkiekkoliitolle.

 

‒ Klubimme varainkeräsi pokaalin Suomelle Leijonat-lehden Pasi Mennanderin pyynnöstä, Reijo Viitala kertoo.

 

Maljan nimi tulee sen lahjoittajilta ja se painaa noin 17 kiloa. Maljasta on kaksi versiota. Aitoa maljaa säilytetään vuoden ympäri Tampereella Jääkiekkomuseossa.

 

Aito malja tulee kuvioihin siinä vaiheessa, kun joku joukkue sen voittaa. Se annetaan voittajille jäälle.

 

Maljasta tehtiin ensi kerran kopio 1991. Identtinen kopio annetaan joukkueen haltuun vuoden ajaksi.

 Julkaisujärjestelmänä Verkkoviestin